İş Yerinde Mobbing’e Uğruyorsanız Bilmenizde Sonsuz Fayda Olan 14 Önemli Tavsiye

Kurumsal zorbalar tarafından mobbinge uğrayan ve hayattan bezdirilen çalışanlar hiç azımsanamayacak bir sayıda. Mobbing'le ilgili açılan dava sayıları artsa da, asıl kayda hiç geçmeyenleri düşünürsek, bu konunun günümüzde iş dünyasının en önemli sorunlarından birisi olduğu çıkarımında bulunabiliriz.

Mobbing'e uğruyorsanız eğer; bu duygusal olarak sarsıcı süreç yüzünden durumunuzu sakince değerlendiremeyebilirsiniz.

Konumuz da tam olarak bu dönemi kapsıyor. Mobbing esnasında ve sonrasında ne yapmalı? Bu durum en az zararla nasıl atlatılır? Nasıl toparlanılır?

Mobbing'in nasıl bir zalimlik olduğuna ve varabildiği boyutlara daha önce değinmiştik:

Çalışma Hayatını Kabusa Çeviren Zorbalık: Mobbing Hakkında Bilinmesi Gerekenler

1. Öncelikle eğer mobbinge maruz kalıyorsanız, bu önemli ve ciddi bir konudur.

Her şeyle kendi başınıza mücadele edebileceğinizi, o kişilerin sizle ilgili düşüncelerini zamanla değiştirebileceğinizi düşünmeyin. İlk adım, mobbing'in size zarar verebileceğini anlamanızdır.

2. Mobbing'in önemli bir konu olduğuna ikna olduktan sonra, ne kadar etkilenmiş olduğunuzu tespit etmeye çalışabilirsiniz.

Eğer uyku düzeniniz bozulmuşsa, bir psikologla görüşmenizin zamanı gelmiştir. Genel olarak gergin ve sinirliyseniz, ilk aşamada bir mentorla da bir araya gelebilirsiniz. O, bir psikologla görüşüp görüşmemeniz gerektiğini tespit edebilir. İçinde bulunduğunuz durumun mobbing olup olmadığını da anlayabilir. Kariyerinize kalıcı zarar vermemeniz için bu zor dönemde yanınızda olabilir.

3. Tekrar ediyoruz, kendi başınıza bu dönemi atlatabileceğinizi düşünmek, yapılabilecek en büyük yanlışlardan birisi.

Ve kendinizi güçlü ve dengede hissetmenizde size en yakın olanların destek ve sevgilerinin de yeri elbette ki çok büyük. 

Ama profesyonel, deneyimli, mobbing yapanların taktiklerini iyi bilen, bir sonraki hamlelerini öngörebilen profesyonel birisiyle çalışmalısınız.

4. Mobbing'in sizi yıldıramayacağını, işinizden ayrılmak istemediğinizi düşünseniz dahi hazırlıklı olun.

İşinizden ayrılmak istemeseniz de iş görüşmelerine giderek prova yapabilirsiniz. 

Uzmanlar bunu iş aransa da aranmasa da öneriyor aslında. Sektörde nerede olduğunuzu görmeniz, mülakatlara hazırlanmanız, gelişime ihtiyaç duyduğunuz ve güçlü yönlerinizi belirlemeniz, özetle kendinizi değerlendirmeniz açısından faydalı.

5. Peki işten ayrılıp ayrılmama kararını nasıl vereceğiz?

Bu noktada mobbing'le ilgili araştırma yapmak, hem yalnız olmadığınızı görmenizi hem de bir çalışan olarak haklarınızı öğrenmenizi ve bir sonraki aşamada başınıza neler gelebileceğiyle ilgili başkalarının deneyimlerinden faydalanmanızı sağlayacak.

Okuma ve araştırmanızda ilerlerken; mobbing'in iş değiştirmeyle bile sona ermediğini, bu kişilerin fırsat bulurlarsa zarar vermeye devam edeceklerini öğrenince şaşırabilirsiniz.

6. O iş yerinde kalmak veya yeni bir arayışa başlamak tamamen sizin kararınız.

Şirket içindeki rotasyon koşullarını da araştırabilirsiniz. Bu işin mutlak bir doğrusu veya yanlışı yok. Kimi zaman olduğunuz yerde kalmak ve savaşmak; kimi zaman da tüm bağları kopararak, yeni bir başlangıç yapmak daha iyi olabilir.

7. Daha önce mağdur konumundaydınız, şimdi aktif olarak harekete geçtiniz.

Bu hazırlıklar ve geleceğiniz hakkında düşünmeye başlamak, size kontrolü elinize aldığınızı hissetireceğinden dolayı da etkili.

8. Kalmaya karar verdiyseniz eğer, iş yerindeki diğer insanlarla iyi geçinin.

Bu niye önemli? Mobbing insanı normalde olduğundan daha agresif ve gergin yapabilir. Bunun çevrenize yansıması ise sizi tökezletmek amacıyla arkanızdan delil toplamakta olanların ekmeğine yağ sürer.

9. ‘Sinirlenmeyin’ demek işin kolayı. Peki nasıl? Bu kadar stres altındayken, gerginken, duygular nasıl kontrol edilir?

Bunu öğrenmek için eğitimlere katılabilir veya konuyla ilgili çeşitli kitapları okuyabilirsiniz. 

Yogadan spora kendinizi iyi hissetmenizi ve stresinizi boşaltmanızı sağlayacak ne varsa yapabilirsiniz. Derin derin nefes almak, yüze su çarpmak, sevdiğiniz ve size güzel zamanları hatırlatan kokular da sakinleşmenize yardımcı olabilir.

10. Bu dönemde sizi çatışmaların içine çekmeye özellikle çalışabilirler.

Basit iletişim tekniklerini kullanarak tuzağa düşmeyebilirsiniz. 

Bu kişilerle çalışmalarınızda sözle değil, karşılıklı yazışmalarla ilerlemeye dikkat etmelisiniz. Ancak e-postalar üzerinden kavga ederek değil. İş yazışması kurallarına sadık kalarak her şeyi kitabına uygun yaparak ilerlemelisiniz.

11. Olayları nasıl algıladığınız değil; gerçeklere dayanarak konuşmanız her zaman işinize yarayacaktır.

Çatışma esnasında sen-ben diyaloglarına girmeden; objektif, yargı içermeyen cümlelerle konuşmalısınız. Olumsuz kelimelerden kaçınmalı, pozitif bir dil kullanmalısınız. Örneğin; ‘‘Sen de hep böyle yapıyorsun. Ne zamandır izne bile çıkamıyorum. Beni sürekli çalıştırıyorsun ama her kabahati de bana buluyorsun. Bana karşısın, biliyorum.’’ tarzı yanlış.

Kişiselleştirmeden, işin içine yargı ve duygu katmadan; 'Bana göre, böyle düşünüyorum, istiyorum vb.’’ yerine; ‘‘şirketimiz açısından daha iyi olacaktır’’ tarzında ifade edebilirsiniz.

12. Bir üst yönetici varsa onu bilgilendirmeyi, veya İK yetkilisiyle görüşmeyi de değerlendirebilirsiniz. Ancak bu kararın çok hassas olduğunu belirtmeliyiz.

Tamamen ters de tepebilir, sizi kaybetmemek ve yardımcı olmak için şirket içinde size yeni pozisyonlar da sunulabilir. Her durum kendisine özgü olduğu için bu konuda da tek bir doğru yok. Ancak riskli bir karar. Şikayet ediyor gibi de algılanabilirsiniz. 

Böyle bir görüşme yaparken, kabul edebileceğiniz bir iş teklifinin cebinizde bulunması iyi olabilir.

13. Her şeyden önemlisi, asla kendinizi mağdur, başarısız, ezilmiş, aşağılanmış hissetmeyin.

İşler çok ters gitmiş olabilir. İnsanlar anlaşamayabilirler. Belki sizden hoşlanmadılar. Belki başka, gizli bir gündemleri var.

14. Ne olursa olsun unutmayın:

Günümüzde bir kişinin kariyeri, şirketlerin ortalama ömründen daha uzun. Sizi ileride ne beklerse beklesin, bu yaşadığınız deneyimden öğrendiklerinizle artık daha güçlüsünüz. Siz yolunuza bakın.

Arzu Pınar Demirel

Harvard Business Review Türkiye

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Araştırma: Türkiye'de En Çok Hangi Yemekler Sipariş Ediliyor?
YORUMLAR
14.12.2016

kusura bakma editör profesyonel yardım almamızı tavsiye ettiğin maddeye kadar okuyabildim. arkadaşlar mobbinge uğruyorsanız, patronunuz size haksızlık ediyorsa, paranızı ödemiyorsa, sigortanızı yapmıyorsa kısacası iş kanununa aykırı ne yaşıyorsanız arayın 170'i şikayet dilekçenizi oluşturun. hiç kimseden ve hiçbir şeyden korkmayın. paramı ödemeyen işyerini şikayet ettim ertesi gün müfettişler ordaydı, paramı aldım. mobbinge uğradığımda bana antidepresan kullanmamı tavsiye eden patronum, iş mahkemesinde müdürümün açtığı davayı kaybetti şimdi tazminat ödeyecek. sessiz kalmayın, hakkınızı arayın!

14.12.2016

bu ne yaa ben de tavsiye diye, hukuksal yardım ve haklarınız olan bilmeniz gereken şeylerden bahsedilecek sandım. aman tadımız kaçmasın görmezden gel söyleminden öteye gitmemiş.

14.12.2016

Aynen boş muhabbetten öteye gitmemiş.

15.12.2016

valla aldım başımı çektim çıktım benden değerli mi..

TÜM YORUMLARI OKU (14)