İş Hayatında Kurtarıcı Olan Analitik Düşünme Yeteneğinizi Geliştirmek İçin Kullanabileceğiniz İpuçları

1. Daha fazla kitap okuyabilirsiniz.

Analitik düşünme becerilerini geliştirmenin en kolay ve etkili yollarından bir kitap okumaktır. Kitaplarda birçok farklı düşünceyle karşılaşmanız bilişsel becerilerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır. Fakat bir kitap, dergi veya makale okurken sadece sayfalara göz atmak yerine olay örgüsünü ve verilen ana düşünceyi düşünmeli ve önemli olduğunu düşündüğünüz yerleri not etmelisiniz. Bu hayal gücünüzün gelişmesini ve analitik düşünme becerinizin ilerlemesini sağlayacaktır.

2. Podcast dinleyebilirsiniz.

Eğer uzun saatler çalışıyorsanız ve kitap okumaya zaman bulamıyorsanız işe giderken veya dinlenirken podcast dinlemeyi deneyebilirsiniz. Podcast dinlemek ve anlatılanlar üzerine düşünmek analitik düşünme becerilerinizi geliştirecektir.

3. Egzersiz yapabilirsiniz.

www.instagram.com

Egzersiz yapmanın analitik düşünmeyle ne alakası var dediğinizi duyar gibiyim. Fakat, egzersiz yapmanın analitik düşünme becerisini geliştirdiği yönünde bilimsel çalışmalar bulunuyor. Örneğin, Harvard Tıp Fakültesi'nde nöroloji eğitmeni olan Dr. Scott McGinnis, altı ay veya bir yıl boyunca düzenli orta yoğunlukta egzersiz yapmanın belirli beyin bölgelerinin hacmindeki artışla ilişkili olduğunu söylüyor. Siz de yapmayı sevdiğiniz bir egzersiz seçmeyi deneyebilirsiniz.

4. Zeka oyunları oynayabilirsiniz.

Sudoku, satranç, tavla ve Scrabble gibi zeka oyunları, analitik düşünme becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Günde sadece 15 dakikanızı bu oyunlara ayırarak analitik becerilerinizi geliştirebilirsiniz. Bu da bize analitik düşünme becerilerimizi geliştirirken eğlenebileceğimizi gösteriyor. Ayrıca bu oyunları ailenizle veya arkadaşlarınızla oynayarak onlarla zaman da geçirebilirsiniz.

5. Farklı ilgi alanları olan insanlarla iletişim kurmayı deneyebilirsiniz.

Sadece kendinizle aynı ilgi alanlarına sahip kişilerle iletişim kurduğunuzda konuştuğunuz konular genellikle aynı olacaktır. Fakat farklı ilgi alanlarına sahip olan kişilerle zaman geçirdiğinizde bakış açınız genişler ve analitik düşünme beceriniz gelişir.

6. Günlük tutabilirsiniz.

Günlük tutmak, gününüzü yeniden gözden geçirmenizi ve yaptıklarınızı eleştirel bir gözle görmenizi sağlar. Yaşadıklarınızı yazıya döktüğünüzde bunları daha mantıklı bir şekilde görürsünüz ve duyguların kararlarınızı etkilemesinin önüne geçebilirsiniz.

7. Her gün yeni bir bilgi öğrenmeye çalışın.

İnsanlar genel olarak okulu bitirdikten ve kariyerlerine başladıktan sonra yeni bir şeyler öğrenmeye eskisi kadar önem vermezler. İşlerinde uzmanlaştıklarını düşündüklerinden yeni bilgilere ihtiyaçlarının olmadığına inanabilirler. Ancak iş hayatına atıldıktan sonra da her gün yeni bir şeyler öğrenmeye çalışmak gereklidir. Bu analitik becerilerinizin gelişmesini ve alanınızda daha çok uzmanlaşmanızı sağlar.

8. Çevrimiçi kurslar almayı deneyebilirsiniz.

Zamanınız varsa çevrimiçi kurslar almak analitik düşünme becerinizi geliştirmek için harika bir fırsattır. Çok aşina olmadığınız veya iyi bilmediğiniz konularda ders almaya çalışın. Örneğin, pek çok insan Excel kullanmakta o kadar iyi değildir. Ancak zaman ve özveri ile bir Excel uzmanı olabilirsiniz. Bu iş başvurularında da oldukça işinize yarayacaktır. Önemli olan, bilginizi artırmak ve daha önce deneyiminiz olmayan konularda kendinizi geliştirmektir.

9. Analitik becerilerinizi geliştirecek uygulamalar kullanabilirsiniz.

Analitik becerilerinizi daha da geliştirmek için buna yardımcı olacak uygulamaları günlük olarak kullanmayı deneyebilirsiniz. Bu araçlar sadece ekonomiyle alakalı olmak zorunda değildir. Örneğin, yediklerinizin kalorilerini ve spor yaptığınızda harcadığınız eforun verilerini gösteren uygulamalarla günlük alışkanlıklarınızı analiz etme şansını bulabilirsiniz.

10. Bir kitap kulübüne katılabilirsiniz.

Önceki maddelerde okumanın bilişsel yetenekleri geliştirmenin harika bir yolu olduğundan bahsetmiştik. Bir kitap kulübüne katılarak bunu bir adım daha ileri götürmeniz de mümkündür. Bu kitap kulübünü arkadaşlarınız veya ailenizle oluşturabilir ya da sosyal medya da çevrimiçi düzenlenen kulüplere katılmayı deneyebilirsiniz. Kitap kulüplerinde daha önce ilgi göstermediğiniz ve bilmediğiniz kitapları okumak ve bunları diğer insanlarla tartışmak size yeni bir bakış açısı kazandıracaktır.

11. Soru sormaktan çekinmeyin.

Merak duygusu bizi motive eder ve yaratıcı olmaya yönlendirir. Kendimize sorduğumuz sorular, bizi daha önce düşündüklerimizi gözden geçirmeye ve mantıklı bir çözüme ulaşmaya yönlendirerek bizi farklı yollar ve yöntemler izlemeye teşvik eder.

12. Etrafınızı daha dikkatli gözlemleyebilirsiniz.

Genellikle yavaşlamak ve ayrıntılara odaklanmak yerine işleri hızlı bir şekilde halletmeye odaklanırız. Ancak gözlem yapmak önemlidir. Bu, karşılaşabileceğiniz herhangi bir sorunla başa çıkmak için yeni yöntemler bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, etrafınızı daha dikkatli gözlemlediğinizde daha fazla şeyi fark edersiniz ve bu eleştirel düşüncenizi harekete geçirir.

13. Olayların nedenini anlamak için tümevarım yöntemini kullanmayı deneyebilirsiniz.

Bazı projelere veya yaşadığımız olaylarda sonuca nasıl ulaştığımızı düşünmeden gelinen noktayı kabul etme eğiliminde olabiliriz. Bununla birlikte, analitik becerilerimizi geliştirmeye çalışırken olayların ve sonuçların nedenini anlamaya çalışmak mükemmel bir stratejidir. Tümevarım yöntemini kullanarak sonuca varana kadar yaşananları ve sonucu ortaya çıkaran nedenleri anlayabilirsiniz.

14. İşlerinizi yapma şeklinizi değiştirebilirsiniz.

Günlük görevlerimizi ve uzun süredir yaptığımız işleri sürekli olarak aynı şekilde yapmaya alışırız. Fakat bunları farklı yollardan yapmayı denediğimizde daha iyi sonuçlara ulaşma ve daha geniş bir bakış açısı kazanma şansımız olur. 

Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Aile İşletmesi Kurarken Profesyonel Bir Ortam Oluşturmak İçin Uygulamanız Gereken Öneriler
Toksik Bir Çalışma Ortamı Olduğunu Düşünenlerin Uygulaması Gereken 15 İpucu
Hak Ettiğim Maaşı Almıyorum ve Bunu Patronumla Nasıl Konuşmam Gerektiğini Bilmiyorum Diyenlere 25 Öneri

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı