Eğer siz de işlerimi bir türlü verimli bir şekilde yapamıyorum diyenlerdenseniz doğru yerdesiniz. Verimli çalışmak ve üretken olmak aslında düşünüldüğü kazar zor değil. Günleriniz hep verimsiz geçiyorsa gelin bu sorununuza birlikte çözüm bulalım...
Eğer siz de işlerimi bir türlü verimli bir şekilde yapamıyorum diyenlerdenseniz doğru yerdesiniz. Verimli çalışmak ve üretken olmak aslında düşünüldüğü kazar zor değil. Günleriniz hep verimsiz geçiyorsa gelin bu sorununuza birlikte çözüm bulalım...
Fakat her zaman bu kadar üretken olmak mümkün olmuyor. Peki işte üretkenliğiniz azalmasının nedenleri neler? Üretkenliğin azalmasında birçok faktör rol oynayabilir. Bunlar genelde dikkat dağıtacak durumların oluşması, plan yapmamak, yorgunluk ve motivasyon eksikliğidir. Bu durumdan kurtulmak ve işlerimizi hızla bitirmek hepimizin isteği. Bu nedenle, üretken olmak için yapılması gerekenleri sizler için bir araya getirdik...
En üretken olduğunuz saatlerde e-postalarınızı kontrol etmek ve günlük rutin işlerinizi yapmak üretkenliğinizin azalmasına ve yaratıcılık gerektiren işlerde zorlanmanıza neden olur. Bu yüzden rutin ve zihninizi zorlamayacak işleri günün sonuna bırakmak daha mantıklı olabilir.
Verimlilik üzerinde uzman olan Tony Wong, bu konuda şöyle diyor: “Sabahınızı kendinize odaklanmak için kullanın. E-postalarınıza uyanır uyanmaz bakmak yerine güne iyi bir kahvaltı yaparak, haberleri okuyarak, meditasyon yaparak veya egzersiz yaparak başlayın. Bu, gün içinde daha üretken olmanıza yardımcı olacaktır.'
Araştırmalar, insanlar birden fazla işi aynı anda yapmaya çalıştıklarında üretkenliklerinin %40'a kadar azalabileceğini gösteriyor. Daha da şaşırtıcı olanı, Londra Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, çoklu görev yapan bazı erkeklerin IQ'larının 15 puan düştüğü gözlemlenmiş. Birleşik Krallık'taki Sussex Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmadaysa çoklu görev yapmanın duygusal kontrol ve karar verme gibi beyin fonksiyonlarını etkileyebildiğini göstermiştir.
Yapılacaklar listesi hazırlamak bir program oluşturmanızı sağlayarak odaklanmanıza yardımcı olur. Her gece yapılacaklar listesi hazırlamak veya listenizi güncellemek, günün başında yapacaklarınızı bilerek düzenli ve hızlı bir şekilde işlerinizi halletmenizi sağlar.
Bir yapılacaklar listesi hazırlamak ne kadar önemliyse bu listeyi kısa tutmak da o kadar önemlidir. Listenize yapmayacağınızı bildiğiniz veya çok uzun süre sürecek olan görevleri eklemek motivasyonunuzun düşmesine ve çok işiniz olduğunu düşünerek moralinizi bozulmasına yol açabilir.
'Şirketi kurduktan sonra, Jobs her yıl şirketteki en başarılı 100 kişiyi bir geziye götürmeye başladı. Gezinin son gününde çalışanlara 'Bundan sonra yapmamız gereken 10 şey nedir?' diye sorardı. İnsanlar Jobs'ın önerilerini kabul etmesi için rekabet ederdi. Jobs bunları bir yere yazardı ve sonra kötü olduğunu düşündüğü şeylerin üzerini çizerdi. En sonunda listede sadece 3 fikir kalırdı ve bunları uygulamaya koyarlardı.'
Sadece önemli olan işlere odaklanmak için yapılacaklar listenizi kısaltmanız gerekir. Bu yüzden her gece yapılacaklar listenizi gözden geçirirken kendinize iki soru sormalısınız:
Bu listedeki önemli görevler nelerdir?
Bu önemli görevlerden kaç tanesini yarın bitirebilirim?
İş bölümü yapmak zorlu görünebilir fakat herkes kendi uzmanlık alanına göre işleri bölüşürse işler hızlıca bitecektir. Birçok yönetici ve iş insanı için iş bölümü yapmak önce kolay görünür fakat buna başladıklarında ne kadar zor olduğunu fark ederler.
Ancak, bunu iş arkadaşlarınızla birlikte planlarsanız herkes için kolay ve yararlı bir yöntem haline gelecektir. Önemli olan, doğru görevi doğru kişiye vermek ve geri kalanını onlara bırakmaktır. Bu yönteme alışmak biraz zaman alsa da üretkenliğinize büyük katkıda bulunacaktır.
İşinize odaklanamadığınızda üretken olmanız ve verimli çalışmanız neredeyse imkansız hale gelir. Bu nedenle, işinize başlamadan önce dikkatinizi dağıtabilecek faktörleri ortadan kaldırmanız gerekir. Örneğin, telefonunuzun bildirimlerini kapatabilir, masanızı düzenleyebilir ve kulaklık takarak dışardan gelecek olan sesleri engelleyebilirsiniz.
Telefon konuşmaları en çok dikkat dağıtan faktörlerden biridir. Görüşmenin ne kadar uzayacağını tahmin etmek zordur. Uzun süren konuşmalar işinizi bölerek dikkatinizi dağıtabilir. Bu nedenle, eğer çok önemli bir arama beklemiyorsanız işinize odaklanmak için telefonunuzu sessize almalı ve konuşmalarınızı önceden planlamalısınız.
Araştırmalar, fiziksel aktivitenin beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini göstermiştir. Bu da daha fazla konsantrasyon, daha fazla yaratıcılık ve daha hızlı öğrenme gibi olumlu sonuçlar sağlayabilir. Leeds Metropolitan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, öğle arasında spor yapan çalışanların %65'inin, öğle yemeğinde spor yapmayanlara göre daha üretken olduğunu ve meslektaşlarıyla daha iyi iletişim kurduğunu göstermiştir.
Özellikle evden çalışıyorsanız işe ara vermek ve biraz yürüyüş yapmak size çok iyi gelebilir. Spor yaptığınızda enerjiniz de yükselecektir ve günü daha verimli devam edebilirsiniz.
Mutlu insanlar daha üretkendir. Maastricht Üniversitesi'nin çağrı merkezlerinde iyimserlik ve performans üzerine yaptığı bir araştırma, iyimserlerin daha fazla satış yaptığını ve daha fazla ikramiye elde ettiğini göstermiştir. Yani, pozitif bir bakış açısı her alanda olduğu gibi iş hayatında da işinize yarıyor.
Sabahın erken saatlerinde işe gidip gelmek, uzun çalışma saatleri ve evdeki sorumluluklar büyük bir çoğunluğun yeterli uyuyamamasına neden oluyor. Uyku eksikliği konsantrasyonu azaltır ve mantıksal akıl yürütme yeteneğinin tam olarak kullanılamamasına yol açar. Yani, yeterince uyumak işinizde çok daha verimli çalışmanızı sağlayacaktır. Uzun süre uyuyacak vaktiniz olmadığında kısa şekerlemeler yapmayı deneyebilirsiniz.
Yeterince uyumak ve egzersizi rutininizin bir parçası haline getirmek, en iyi ve en üretken olmak için her gün yapmanız gereken şeylerden sadece ikisi. Kendinize her yönden iyi bakmayı asla ihmal etmemelisiniz. Sonuçta her şeyin başı sağlıktır ve kendinizi kötü hissederken verimli çalışmanız neredeyse imkansızdır.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...