İş Hayatına Girmeden Önce A'dan Z'ye Bilinmesi Gereken Tüm Noktalar

İş hayatına başlamadan önce kariyerinizde nasıl ilerleyeceğinizi ve hedeflerinize ulaşmanız için neler yapmanız gerekeceğini düşünmelisiniz.

Patronlarınızın size terfi vermesini beklemek yerine terfiyi almak ve kariyerinizde ilerlemek için çalışmalısınız. Bunun için kariyerinizin hangi aşamasında olursanız olun bir planlama yapmanız önemlidir. Peki bu planlamayı yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Gelin birlikte bakalım...

Kariyer gelişiminize odaklanmalısınız.

Kariyer gelişimi, hayatınız boyunca tüm önemli noktalarında bilinçli ve sürekli yaptığınız bir şeydir. Kariyer gelişimi, kişisel farkındalığınızı geliştirmek için adımlar atmayı gerektirir. Böylece anlamlı kariyer hedefleri belirleyebilir ve profesyonel gelişimi hedefleyen bir plan oluşturabilirsiniz. Bu iş ortamında bir çevre edinmenizi, işlere gönüllü olmanızı, sürekli mesleki olarak kendinizi geliştirmenizi gerektirir. Bu şekilde kariyerinizde ilerleyebilirsiniz.

Kariyer gelişimi neden önemlidir?

Kariyer gelişiminize odaklanmanızın ve bir plan oluşturmanız size birçok faydası olacaktır. Hem kariyerinize başlarken istediğiniz işe girmenize hem de işinizde ilerlerken terfi almanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kariyer gelişimine odaklanan ve plan yapan insanlar yeniliklere ve değişimlere daha kolay uyum sağlayabilirler.

Haydi gelin kariyerinizi planlarken nelere dikkat etmeniz gerektiğine bakalım:

1. Gerçekten yapmak istediklerinizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi düşünün.

Kariyerinizi planlarken gerçekten yapmak istediklerinizi düşünmek çok önemlidir. Çoğu insan ne yapmak istediğini ya da yaptığı işin kendilerine uygun olup olmadığını düşünmezler. Yeteneklerinizi, ilgi alanlarınızı ve hayatta yapmak istediklerinizi gözden geçirmelisiniz. Bunları düşünüp nasıl bir kariyere başlayacağınıza ya da farklı bir kariyere geçmeye karar vermeniz gerekir. Kariyeriniz hakkında düşünürken güçlü ve zayıf yanlarınızın da farkına varırsınız.

2. Kendinize kısa ve uzun vadeli hedefler koyun.

Yapmak istediklerinizi düşündükten sonra kariyerinizle ilgili kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemelisiniz. Hedefleriniz motive olmanıza ve yapacaklarınızı öncelik sırasına koymanıza yardımcı olur. Ayrıca bir işi kabul etmeye ya da farklı bir iş alanına geçmeye karar vermenizi sağlar. Hedeflerinizi koyarken ulaşılabilir, yapmak istediğiniz alanla alakalı ve spesifik hedefler belirlemelisiniz. Kısa vadeli hedefleriniz uzun vadeli olanlara ulaşmanızı sağlamalıdır. Hedeflerinizi yazıp sürekli görebileceğiniz bir yere asmanız da motive olmanıza yardımcı olabilir.

3. Planınızı yazın.

Kariyerinizde ne yönde ilerlemek istediğinize karar verip hedeflerinizi yazdıktan sonra bir plan oluşturmalısınız. Planınız hedeflerinize ulaşmanız için gereken adımları içermelidir. Bu yüzden hedeflerinize ulaşmak için neler yapmanız gerektiğini ve nelere ihtiyaç duyacağınızı düşünmelisiniz. Planınızı oluştururken her adım için bir zaman sınırı koymanız da odaklanmanıza ve etkili çalışmanıza yardımcı olacaktır. 

Madem kariyer planlama ipuçlarına göz attık bir de nasıl kariyerinizde ilerleyebileceğinize bakalım:

1. Tecrübe ve başarılarınızı insanların görmesini sağlamalısınız.

Kariyerinizde ilerlemek için yeteneklerinizi, yaptığınız için kalitesini ve başarılarınızı anlatmanız ve göstermeniz gereklidir. Böylece insanlar yapabileceklerinizi daha iyi anlar. Bunun için profesyonel tecrübelerinizin göründüğü bir LinkedIn profili oluşturmayı deneyebilirsiniz.

2. Sizinle aynı alanda çalışan kişilerle iletişim kurmalısınız.

İş alanınızdaki insanlarla iletişim kurmak kariyer planınız için oldukça önemlidir. İşinizde bir çevreniz olduğunda alandaki yeni gelişmeleri hızla öğrenebilir, çevrenizdeki kişilerle işle konuşabilir ve birbirinize destek olabilirsiniz. Kariyer değişikliği yapmak isterseniz de kurduğunuz bağlantılar işinize yarayacaktır.

3. Çevrenizdekilerden destek almalısınız.

Ailenizle ve arkadaşlarınızla sorunlarınızla ilgili konuşmanız önemlidir fakat iş alanınız hakkında bilgileri yoksa sizi anlayamayabilir ve yardımcı olamayabilirler. Sizinle aynı alandaki insanlardan tavsiye almanız daha yararlı olabilir. Alanında tecrübeli olan birinden işle ilgili tavsiye ve destek isteyebilirsiniz.

4. Stajyerlik ve gönüllük fırsatlarını yakalamalısınız.

Staj ve gönüllülük, iş arayan veya yeni mezun olan kişilerin tecrübe kazanması ve yeteneklerini geliştirmesi için mükemmel yollardır. Öz geçmişinizde iyi görünmesinin yanında Hangi işlerin sizin için daha uygun olduğuna karar vermenize de yardımcı olacaktır.

5. Öğrenmeyi asla bırakmamalısınız.

Dünya sürekli değişim geçirmektedir ve bununla birlikte iş alanlarındaki gereklilikler de değişmektedir. İşinizde başarılı olmamak için yeni gelişmelere ayak uydurmanız gerekir. Alanınızda yaşanan gelişmeleri devamlı olarak takip etmeli ve yenilikleri öğrenmelisiniz. Sürekli yeni şeyler öğrenmek kariyerinizde ilerlemenize ve yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

6. Öz geçmişinizi düzenleyin ve mülakatlara hazırlanın.

Öz geçmişiniz için yeni bir format oluşturabilir, eklemeyi unuttuğunuz bölümleri ekleyebilir ve başvuracağınız işe göre öz geçmişinizi yeniden düzenleyebilirsiniz. İşverenler yüzlerce öz geçmiş incelerler. Bu yüzden diğerleri arasında öne çıkacak bir öz geçmiş oluşturmalısınız. Eğer mülakata çağırılırsanız karşılaşabileceğiniz soruları düşünüp cevaplar hazırlamalısınız. Ayrıca mülakatlarda sakin kalmanızı sağlayacak nefes tekniklerini deneyebilir ve meditasyon yapabilirsiniz.

Öz geçmişini düzenlemek isteyenleri böyle alalım. 👇

Hayallerinizin İşine Girebilmek İçin Sahip Olmanız Gereken Öz Geçmişi Nasıl Hazırlamanız Gerektiğini Anlatıyoruz

Mülakatlarda karşılaşabilecekleri sorulara hazırlı olmak isteyenler de bu içeriğe göz atabilir. 👇

Mülakatlarda Ecel Terleri Döktüren Zorlu Sorulara Nasıl Cevaplar Verilmesi Gerektiğini Anlatıyoruz

7. İş ortamına uyum sağlamayı öğrenmelisiniz.

Kariyer planınız için dikkat etmeniz gereken bir diğer noktaysa uyum sağlamayı öğrenmektir. İş dünyası sürekli değiştiği için işverenler buna ayak uydurabilecek kişileri işe almayı isterler. Değişim çoğu insan için kolay değildir fakat daha pozitif bir düşünce tarzı oluşturarak ve sürekli yeni sorumluluklar üstlenmeye gönüllü olarak bunu başarmak mümkündür.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

İşletme Sahipleri Doğru Çalışanları Seçmek İçin İş Tanımını Nasıl Yazmalıdır?
İş Hayatına Atılmak İsteyenler İçin Tecrübelerinden Öğrenebilecekleri 15 Yeteneği Açıklıyoruz
Mülakatlarda Başarılı Olarak Hayalinizdeki İşe Alınabilmeniz İçin Yapmanız Gerekenleri Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı