İş Hayatına Atılmak İsteyenler İçin Tecrübelerinden Öğrenebilecekleri 15 Yeteneği Açıklıyoruz

İş hayatına atılmak isteyenler çalışma süreçlerinde birçok tecrübe edinirler.

Edinebileceğiniz tecrübeleri şimdiden öğrenmek ve becerileriniz üzerinde çalışmaya başlamak iş hayatınızda oldukça çok işinize yarayacak ve sizi ön plana çıkaracaktır. İş tecrübesinin size katabileceği yeteneklere gelin birlikte bakalım...

1. Kendinize güveniniz artar ve işlerinizi tek başınıza yapmayı öğrenirsiniz.

Okul ortamında kendinize güveninizi arttırmanız bir miktar mümkün olur. Kendi cevaplarınızı bulmayı ve yolunuzu çizmeyi öğrenirsiniz. Fakat bu beceriyi iş hayatına uygulamak tamamen farklıdır. İşte bir görevi üstlenmeniz ve tek başınıza bu görevi yapabileceğinizi göstermeniz işverenlerinizin de size güvenmesini sağlar. Aynı zamanda güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenir ve buna göre kendinizi nasıl geliştirebileceğinizi anlarsınız.

2. İnsanlarla daha iyi iletişim kurmayı öğrenebilirsiniz.

İnsan ilişkilerini geliştirmek son derece önemlidir ve bunu etkili bir şekilde sadece iş ortamında yapabilirsiniz. Her çalışanın net ve açık bir şekilde iletişim kurması gereklidir. İletişim becerileri sadece konuşmak ve dinlemek değildir. Ne zaman liderlik yapacağınızı ve ne zaman geri adım atacağınızı bilmek gibi iletişim becerileri hakkında daha detaylı bilgiler edinmek çok önemlidir. Bunlar yalnızca iş ortamında öğrenilebilen ve gözlemlenebilen özelliklerdir.

3. Sorun çözme becerileriniz gelişecektir.

Hiçbir işveren çalışanının günlük işlerinde sorunları çözemediğini görmek istemez. İnisiyatiflerini kullanabilen ve kendi çözümlerini bulan çalışanlar isterler. Bu konuda tecrübe edinmek oldukça önemlidir. Tecrübe edindikçe kendi çözümlerinizi daha kolay bir şekilde bulur ve çalışma arkadaşlarınıza sormak zorunda kalmazsınız. Karar verebilme yeteneğinizin gelişmesi ileride bir liderlik pozisyonunda çalışmak isterseniz de işinize yarayacaktır.

4. Bir iş yerinin nasıl çalıştığını öğrenirsiniz.

Kuruluşların nasıl çalıştığını ve işlediğini öğrenmek iş hayatına adapte olmanızı kolaylaştıracaktır. Özellikle seçtiğiniz sektörün nasıl çalıştığına dair ilk elden bilgi sahibi olmak hem bu iş alanına uygun olduğunuzu gösterir hem de mülakatlarda bu alanla ilgili sorulara kolayca cevap vermenizi sağlar.

5. Tecrübe edindikçe olgunlaşırsınız.

İş hayatına yeni atılacak olan genç insanlar fark etmeseler de hâlâ öğrenecekleri çok şey vardır. Okulda sadece belirli bir çevreyle iletişim kurarken iş hayatında iletişim kurduğunuz insanlar ve deneyimleriniz artacaktır. Çalışma arkadaşlarınızın yaş, deneyim ve bilgi açısından büyük ölçüde farklılık gösterdiği bir takımda çalışmak olayları farklı şekilde görmenize ve bakış açınızı değiştirmenize yardımcı olur. Tecrübe edindikçe olgunlaşmanız ve daha geniş bir bakış açısına sahip olmanız gelecekteki işlerinizde size yardımcı olacaktır.

6. Takım çalışmasını öğrenirsiniz.

Tüm başarılı şirketler takım çalışmasına önem vermektedir. Bir grupla çalışmayı öğrenmeli ve bireylerin güçlü ve zayıf yönlerinin bir takım içinde daha da önemli hale geldiğini anlamalısınız. Aynı zamanda bir mülakatta karşılaşacağınız sorulardan biri muhtemelen 'Katıldığınız bir takım çalışmasından söz eder misiniz?' olacaktır. Bu soruya verebileceğiniz iyi bir cevabınız yoksa iş ortamında takım çalışması yapmış kişilere karşı dezavantajlı bir duruma gelebilirsiniz.

7. Pratik beceriler edinirsiniz.

Tabii ki her iş dalında farklı araçlarla çalışırsınız fakat bazı şeyler tüm işler için aynıdır. Örnek vermek gerekirse temel bilgisayar becerilerini bilmek tüm yeni çalışanlarından beklenmektedir. Fakat daha önce hiçbir veriyi grafiğe dönüştürmeyi ancak iş ortamında tam anlamıyla öğrenebilirsiniz. Ayrıca Microsoft Excel gibi bazı önemli araçlarla çalışmanız gerekecektir. Bu sayede teknik becerilerinizi geliştirebilir ve daha ileri düzey formülleri öğrenebilirsiniz. Yeteneklerinizi daha da geliştirmek isterseniz seçtiğiniz konularda çevrim içi dersler alabilirsiniz.

8. Öz güveniniz ve öz saygınız artacaktır.

Bir işe sahip olmanın öz güven duygunuzu ve öz saygınızı artırdığı ve çok yönlü bir birey haline getirdiği uzun zamandır psikolojik bir gerçek olarak kabul edilmiştir. Bu kişisel ve mesleki gelişiminiz için oldukça önemlidir. Aynı zamanda başkalarının da fark ettiği bir şeydir. Mülakatlarda çekingen davranmanız umursamazlık sanılabilir. İşi umursamadığınızı ya da yeterince değer vermediğinizi düşündürtebilir. Her gün sevdiğiniz bir işi yapmak ve bunda iyi olmak öz güveninizi ve öz saygınızı geliştirecektir.

9. Organizasyon yetenekleriniz gelişir.

Okulda bir noktaya kadar organizasyonu öğrenebilirsiniz fakat notlarınızı düşünmek ve buna göre organize olmakla farklı departmanlardan birçok insanın sizin yapacağınız işe ve bu işi zamanında teslim edeceğinize güvenmesi tamamen farklı şeylerdir. İş dünyasının zaman yönetimi bakımından çok daha katı olduğu açıktır. Her gün nasıl zamanında çalışılacağını öğrenmek, farklı yöneticilerin taleplerine yetişmek, bunlara nasıl öncelik verileceğini öğrenmek, birden fazla görevle uğraşmak ve her şeyi zamanında ve yüksek bir standartta sunmak iş hayatınızda öğrenebileceğiniz yeteneklerdir.

10. Profesyonel ortamda bir çevre edinebilirsiniz.

İşe yeni başlasanız da işteki başarınızı göstererek diğerlerini etkilemeniz gerekir. Meslektaşlarınız, patronunuz ve hatta müşterilerinizle çalışma hayatınız boyunca işinize yarayacak profesyonel ilişkiler kurmayı ve bu ilişkileri geliştirmeyi öğrenmelisiniz. Eğer işinizdeki insanları yeteneklerinizle etkilerseniz birçok fırsat yakalayabilirsiniz. Bir müşterinin işinizden memnun kalması ileride yeni bir iş fırsatı sağlayabilir. Kariyerinizde ilerlerken insanlarla bağlantı kurmayı ve bu bağlantıları kullanmayı öğrenmelisiniz.

11. İş etiğini öğrenebilirsiniz.

Profesyonel etik kurallarını yalnızca iş ortamında öğrenebilirsiniz. Okuldan sonra iş hayatına atılan çoğu kişi iş ortamına alışık değildir ve başlangıçta bazı problemler yaşayabilirler. Kendinizi bir e-postada ya da telefon görüşmesinde nasıl ifade edeceğinizi öğrenmek basit görünebilir ancak yanlış bir şey yaparsanız bu üstünüzde olumsuz ve kalıcı bir etki bırakabilir. Bu yüzden bir ofisin işleyişini ve insanların nasıl iletişim kurduğunu öğrenmek mantıklı olabilir. İyi bir ilk izlenim sizi diğerlerinden ayıracaktır.

12. Müzakere becerilerinizi geliştirebilirsiniz.

Kariyerinizin bir noktasında işverenlerle, iş arkadaşlarınızla veya başkalarıyla küçük ya da büyük konularda anlaşmalar yapmanız gerekecektir. Bu nedenle işyerinde müzakere ve uzlaşma becerilerini öğrenmek çok önemlidir. İş deneyiminde müzakere etmenizi gerektiren durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlarda olumlu olarak ve uzlaşmaya çalışarak argümanlarınızı destekleyecek beceriler geliştirebilirsiniz. Bu tür müzakere becerileri bir sözleşme veya patronunuzla bir son teslim tarihi hakkında müzakere etmeniz gerektiğinde işinize yarayacaktır.

13. Stres yönetimini öğrenebilirsiniz.

İş ortamında stresten kaçmak mümkün değildir. Okul hayatınızda tabii ki stresle karşılaşırsınız fakat işte durum daha farklıdır. İyi performans gösterme, meslektaşlar ve yöneticilerle iyi bir ilişki sürdürme ve gelir elde etmek konularında baskı altında olursunuz. Bunları başarmak için uzun saatler çalışma, ağır iş yükü veya kısa teslim tarihleri gibi strese neden olan durumlarla karşılaşabilirsiniz. Stres yönetimini öğrenmek gelecekte zorlu durumlarla karşılaştığınızda çok işinize yarayacaktır.

14. Daha kararlı olabilirsiniz.

İşler istediğiniz gibi gitmediğinde pes etmek ve işi bırakmak kolaydır. Fakat bunu işinizde yapmanız profesyonel hayatınızı olumsuz etkiler ve sizi zor duruma sokar. İşverenler çalışma hayatında zorluklar karşısında yılmayan kişileri işe almak isterler. İş deneyimlerinizle kazandığınız kararlılık çok değerlidir. İşe yeni başladığınızda dayanıklılığınızı test edecek birçok zorlu durumla karşılaşabilirsiniz. Önemli olan pes etmemek ve elinizden geleni yapmaktır.

15. İşlerinizle ve karşılaştığınız zorluklarla daha kolay başa çıkabilirsiniz.

Hatalarınızdan ders çıkararak başa çıkma becerilerinizi geliştirirsiniz. Bir daha benzer bir durumla karşılaştığınızda aynı hatayı yapmazsınız. Bir şeyleri yanlış yapmanız öğrenme sürecinde olduğunuzu gösterir ve tecrübe edindikçe hatalarınız azalacaktır. İş hayatınızdaki zorluklarla başa çıkmayı öğrenmek başarı elde etmenizde önemli bir rol oynar.

Siz bu yeteneklerden hangilerini iş tecrübelerinizle öğrendiniz? Yorumlarda buluşalım...

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.👇

Büyük Adımlar Atarak Yeni Bir İş Kurmadan Önce Mutlaka Kendinize Sormanız Gereken 18 Soru
Her Genç İşletme Sahibinin Dikkat Etmesi ve Köşe Bucak Kaçması Gereken Yanlışlar
İşletmesi İçin İnternet Sitesi Kurmak İsteyenlere İzlemeleri Gereken Adımları Ayrıntılarıyla Açıklıyoruz!

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi