İş Görüşmelerinde Akılları Kurcalayan En Zor Soruları Bile Kolayca Yanıtlamanızı Sağlayacak Taktikler

Heyecan ve gerginlikle beklenen iş görüşmeleri ve mülakatlar sırasında hazırlıklı olmadığınız bir soruyla karşılaşırsanız panik yapmayın! İşte uzmanlardan mutlaka bilmeniz gereken önemli mülakat tavsiyeleri... 👇

İş görüşmelerinin son aşaması olan, gelmesini hem heyecanla hem de korkuyla beklediğimiz mülakat günlerine ne kadar hazırlanırsak hazırlanalım yine de kafamızı kurcalayan sorularla karşılaşabiliyoruz.

Hazırlıksız yakalandığımız bu sorularla nasıl başa çıkabileceğimizi anlatan uzman tavsiyelerini sizler için derledik;

1. Öncelikle ne yaparsanız yapın ama yalan söylemeyin.

İş görüşmeleri strateji uzmanı ve insan kaynakları danışanı Daniel Space'in tavsiyesi, eğer size sorulan konu hakkında kişisel bir deneyiminiz yoksa 'Henüz böyle bir sorun yaşamadım ancak karşılaşırsam şu şekilde çözmeye çalışırdım...' diyerek benzer bir karşılaştırma yapmanız.

Daniel şu ana kadar gördüğü en büyük hatanın, adayların bilmediği konuları kabul etmek yerine yalan söylemesi olduğundan bahsediyor.

Kendisi de iş görüşmesi sırasında adaydan bir sorunu çözmesini istediğini, adayın ise kendi deneyimini anlatırken detayların sürekli değiştiğini ve soru sordukça daha büyük bir çıkmaza girdiğini görmüş. Bunun yerine 'Ben böyle bir sorunla karşılaşmadım ancak yaşadığım bir deneyimden bahsedebilirim.' demesinin çok daha faydalı olacağını not ediyor.

2. Lafı dolandırıp kafaları karıştırmayın, eğer soruyu anlamadıysanız daha net bir açıklama rica edin.

Yanıtlamayı bilmediğiniz bir soru karşısında yapabileceğiniz en kötü şeyin lafı dolandırmak ve uzatmak olduğunu söylüyor uzmanlar.

Bilmediğiniz bir konu hakkında uzun uzun konuşmak size avantaj sağlamıyor, karşınızda oturanlar ne yapmaya çalıştığınızı çok net bir şekilde görebiliyor.

'Lafı dolandırıp aklınıza gelen her şeyi söylediğiniz zaman iletişim becerilerinizin eksik olduğunu görüyoruz' diyor kariyer uzmanı Mary Abbajay.

Mülakat soruları çoğu zaman kafa karıştırıcı olduğundan 'Soruyu tam olarak anlayamadım, sizinle doğru bağlamda bilgi paylaşmak istiyorum. Tekrarlayabilir misiniz?' demeniz hem öz güveninizi hem kesinliğinizi karşı tarafa yansıtacaktır.

Ayrıca soruyu tekrar almayı rica etmeniz, yanıtınızı oluşturmak için zaman kazanmanıza da yardımcı olacaktır.

Eğer mülakat sırasında gerilmeye ve ipin ucunu kaçırmaya başladığınızı hissederseniz mizahı kendi avantajınıza kullanabilir, kendinizi sakinleştirerek soruyu baştan yanıtlamayı deneyebilirsiniz.

Daniel Space bir adayın, mülakatın yarısında durup 'Artık ağzımdan ne çıktığını bile bilmiyorum, sadece konuşmak için konuşuyorum ve siz de bu durumun farkındasınız.' dediğini söylüyor!

Bunun ardından aday, müsaade isteyerek baştan anlatmaya başlamış ve odadaki tüm gerginliğin saniyeler içinde kaybolmasını sağlamış.

3. Sadece 'bilmiyorum' diyerek kestirip atmayın, güçlü olduğunuz konuları öne çıkarın.

Temel sorular bir yana, özellikle yeni nesil şirketler mülakat sorularını hazırlarken karşılarındaki adayın her şeye cevap veremeyeceğinin farkındadır. O yüzden henüz yeterli şekilde yanıt veremeyeceğinizi düşündüğünüz durumları kabul etmek en iyisi olacaktır.

Ancak bunu kabul ederken sadece 'Bilmiyorum' diye geçmeyin! Karşı tarafa henüz bilmeseniz bile öğrenmeye hevesli olduğunuzu, öğrenmek için yeterince kabiliyetinizin olduğunu belirtin.

Çünkü şirketler için her şeyi bildiğini iddia eden adaylardan öte öğrenmeye hevesli insanlar daha çekici gelecektir.

'Bu konuda bir fikrim yok' deyip bırakmak yerine benzer bir deneyiminizi anlatarak soruyu yönlendirebilirsiniz.

Örneğin insan kaynaklarında çözdüğünüz bir problem sorulduğunda 'Resmi olarak insan kaynakları pozisyonunda çalışmadım ancak ofis yöneticisi olduğum dönem çoğu insan kaynakları sorumluluklarını yönettim.' diyerek deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

4. Son olarak, sizin de karşınızdaki insanları değerlendirmeniz gerektiğini unutmayın.

Aday koltuğunda oturduğunuz zaman siz mülakatta olsanız bile karşınızdaki insanlarla uzun yıllar boyunca çalışmanız gerekeceğini, bu yüzden onların tepkilerini değerlendirebileceğinizi unutmayın.

Soruyu tekrar almak istediğinizde veya henüz bu deneyiminizin olmadığını belirttiğinizde şirket çalışanlarının tepkilerine dikkat edin.

Unutmayın ki çalışanlardan mükemmel olmalarını istemek gerçekçi bir beklenti değildir. Ve sonuç olarak nerede çalışmak istediğinizi seçecek insan siz olacaksınız. 

İyi şanslar!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Kötü Haber: Araştırmacıların Yeni İpuçlarına Göre İnsanlık Koku Duyusunu Kaybediyor!
Ölüm Sonrası Yaşam Hakkında Yaptığı Araştırmalar Sonucunda Açıklama Yapan Bilim İnsanı Tepkileri Üzerine Çekti
İş Arayanların Mülakatlarda Kesinlikle Uygulamaları Gereken Altın Değerinde 13 Tavsiye

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı