İş Dünyasında Sahiplerinin Sonsuza Kadar Unutmak İstediği 10 Berbat Karar

İnsan, yaşamı süresince birçok duyguyu yaşar. Bunlardan birisi de yanlış verilen kararlar sonucu yaşanan pişmanlıklardır. Bazı pişmanlıklar unutulup geçerken, bazıları bir ömür bize dert olabilir. Hele ki işin içinde para varsa... 

İşte ileriyi göremeyip, 7 sülalesine yetecek parayı ve prestiji elinin tersiyle iten ya da durduk yere para ve prestij kaybeden adamların hikayesidir bu...

10. New Cola

Yıllardır işleyen tekere çomak sokmak niye? 1886'dan beri kola piyasasının kralı olan, hem tadı hem pazarlamasıyla kola kavramıyla özdeşleşmiş marka, 1985 yılında enteresan bir karara imza atarak markanın ismini ve 99 yıllık formülünü değiştirerek 'New Coke' adında yepyeni bir ürün piyasaya sürmüştür. Ürün piyasaya sürüldükten sonra 400.000 şikayet almış, şirketin pazar payı yüzde 1.4 düşmüş ve firma ürün piyasaya çıktıktan 87 gün sonra piyasadan çekilmiştir.

9. Fox'un Star Wars'ı satması

1977 yılında, dünyanın en büyük yapım şirketlerinden birisi olan 20th Century Fox, Star Wars filminin tüm satış haklarını sadece ama sadece 20.000 Dolar'a filmin yönetmeni George Lucas'a satmıştır. Bugün 30 milyar Dolar'lık değeri olan filmin bu değerinin üçte ikisi satışlardan oluşmaktadır.

8. Blockbuster'ın Netflix'i geri çevirmesi

2000 yılında, dönemin en büyük DVD ve oyun kiralama şirketi olan Blockbuster'a daha yeni kurulmuş bir şirketi satın alması teklif edilir. 50 milyon dolarlık bu teklif Blockbuster tarafından reddedilir. Bu şirket bugün 900 milyon değerinde ve sektörünün en önde gelenidir. Blockbuster ise 14 yıl içerisinde 9000 mağazasını kapatmıştır. Bugünün kral şirketi ise Netflix'tir tabi ki...

7. Mars Çikolata'nın E.T. filmi için satış yapmayı reddetmesi

Aradan 30 yıldan fazla geçmesine rağmen hala unutulmayan kült film E.T. ile Mars Çikolata'larının da enteresan bir ilişkisi olmuş. 1982 yılında Mars şirketi E.T. filmine giden insanlara promosyon olarak bir kutu M&M şekerlerini verme konseptli teklifi reddetmiş. Buna karşılık film şirketi rakip firma Reeses'e teklif yapmış ve kabul edilmiş. Bu işbirliğinden sonra Reeses'in satışları %65 oranında artmış.

6. Telefon patenti

1876 yılında, iletişim şirketi olan ve sonrasında büyüyerek bugüne kadar gelen Western Union, telefonun patentini almaları için sunulan 100.000 dolarlık teklifi reddetmişler. Şirket yetkililerine göre telefon, 'iletişim imkanı olmayan bir elektronik oyuncaktı.' Neyse ben bir şey demiyorum.

5. George Lucas'ın Pixar'ı satması

2. maddede yaptığı doğru yatırımla takdirimizi kazanan George Lucas, bu seferse hayatının en büyük pişmanlıklarından birine imzasını atmış. 1986 yılında bugünün en büyük animasyon film yapımcısı Pixar'ı 5 milyon dolara Steve Jobs'a satmış. Bu satıştan 20 yıl sonra ise Disney Pixar'ı satın aldı. Ne kadara mı? Tam 7.4 MİLYAR dolar. Bayılanları sahneden alalım.

4. Kodak'ın Dijital Kamerayı icadı

İnanması güç belki ama Kodak 1975 yılında ilk dijital kamerayı icat etmiş. Ancak dijital kamera 1994 yılında ilk kez Apple tarafından piyasaya sürüldü. Kodak zamanında piyasa şartlarından korktukları için piyasaya çıkmamış. Sonrası malum. Satışlar düştü ve şirket 2012 yılında iflas etti.

3. Apple'ın kurucu ortağının hisselerini satması

Eveet geldik içeriğin en pişman insanlarından birine. Apple'ın kurucu ortaklarından Ron Wayne, 1976 yılında hisselerini 800 dolara satmıştır. Çok değil 1977'de hisselerin değeri 2.7 milyon, bugün ise 35 milyar dolardır. Ancak kendileri hala internette girişimci olarak sıfatlandırılmaktadır. Tebrikler ya gerçekten !

2. Decca'nın Beatles'ı kovması

Bu da müzik tarihinin en kötü kararı olarak tarihte yerini almıştır. 1962 yılında The Beatles, dünyanın en eski plak şirketlerinden Decca'ya 2 saatlik bir kaydını göndermiştir. Haftalar sonra şirket grupla irtibata geçmiş ve 'Artık gitarlı grupların modası geçti.' diyerek gruba albüm yapmayı reddetmiştir. Allah'tan aklı başında başka bir şirket çıkmış da bizi bu güzellikle buluşturmuştur.

1. Yahoo'nun Google'ı satın almayı kabul etmemesi

Geldik listemizin açık ara en keriz kişi, kişileri ya da şirketine. Yahoo, 1997'de 1 milyona, 2002'de ise 5 milyar dolara Google'ı satın almayı 2 kez reddetmiştir. Bugün Google'ın değeri Yahoo'nun tam 10 katıdır. Bu da 350 milyar dolara tekabül etmektedir. Tebrikler güzel iş Yahoo...

Popüler İçerikler

Magazin ve Dizi Sektörünü Ayağa Kaldıran Olayların Aslı Ne? Ayşe Barım ve Serenay Sarıkaya Bu İşin Neresinde?
Kızılcık Şerbeti Yeni Bölümü Öncesi Bomba Açıklamalar: Kızılcık Şerbeti’nin Nilay’ından Final İçin Olay Sözler
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı