İş Dünyası Dertli TOBB Başkanı İsyanına Sanayiciler de Katıldı: Düşük Faiz Var ama Bankalar Kredi Vermiyor mu?

Dün Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, reel sektörün kullandığı faizlerin önemli bir kısmının politika faizi civarında olduğunu ve banka bazında, ürün bazında faiz oranlarının farklılaştığını ancak tüm faizlerin politika faizi civarında oluşmasına çalışıldığını belirtmişti.

Merkez Bankası EVDS sisteminden bakıldığında ise bir miktar yukarıda oluştuğu görülüyor faizlerin. Özellikle parasal sıkılaşmanın, yüksek enflasyona rağmen, ekonomi yönetiminin belirttiği gibi üretim, yatırım ve istihdama yönelmesi için seçilmediği de düşünülürse bu farklılık çok ilgi çekiyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yani kısaca ülkenin önemli patronlar kulübünün uzun yıllardır başkanlığını yapan Rıfat Hisarcıklıoğlu ise dün bir paylaşım yaptı ve özellikle Merkez Bankası Başkanı açıklamaları sonrasında flaşlar çaktı

twitter.com

Piyasalarda uzun zamandır kredi konusu kulis konuşmalarının baş tacı olurken, ihtiyaç ile başlayan süreçte, bireyselde konut ve taşıt ile devam eden bu konuşmalara anlaşılan o ki amaç unutularak ticari tarafa da çevrilmiş halde

Geçen yıl faiz indirimleri ile başlayan süreçlerde BDDK'nın pandemide esneklik sağlanması için getirdiği kurallar da sonlanınca sorunlu kredilerde gözle görülür bir yükseliş yaşanmış bankaların ise kredi faiz oranlarını düşürmediği görülmüştü. Düşük faizli kredilerde ise şartlar bir miktar zorlaştırılmıştı.

Mealen, faizler parasal genişliyordu, bankalar ise musluğu kısıyordu, su da depoda birikerek karları yükseltiyordu.

Konut ve taşıt kredilerinde de artan fiyatlarla talebin hacminin yükselmesinin yanında kredilerde bazı bankaların oran düşürmediği düşük faizli kredi veren özellikle kamu bankalarında ise esnekliğin düştüğü raporlara da yansıyordu.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Temmuz ayı olağan toplantısına Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu da katıldı. Toplantıda bir İSO Başkanı Erdal Bahçıvan bir konuşma yaptı.

Bahçıvan'ın konuşması Hisarcıklıoğlu'nu teyit eder nitelikteydi. İSO Başkanı Bahçıvan, 'Yüksek kur ve faizlerin işletmelerimize getirdiği yük özellikle son yıllarda arttı' derken, sözlerine şöyle devam etti: 

Uygulanan maliye politikaları faiz oranlarını altından kalkılması daha da zor noktalara taşıyor. Reeskont kredisi için döviz satma zorunluluğu ihracatçıları olumsuz etkiledi. CDS'in 900'ün üzerine çıkmasıyla yurt dışından borçlanma olanakları en aza indi. Bankalarda TL cinsi ticari kredi faizleri %40 bandını aştı. BDDK'nın TL kredi kısıtlaması kredilere ulaşımı zorlaştırdı. Şirketlerin bankalardaki kredi limitlerinin revize edilmesine şiddetle ihtiyaç var.

Gelelim Hisarcıkoğlu'nun kredi çıkışıyla spot ışıklarını üzerine tuttuğu bankalara. Sosyal medyada özellikle konunun uzmanları tarafından yorumlarda herkes bankaları suçlamıyor gibi görünürken, sistemsel sıkıntıları da hatırlatanlar yok değildi.

TOBB Başkanı yazdıklarını yoruma kapatmıştı. Belki de alıntılar ile söylediklerinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak istiyordu. Bilinmez...

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

👇

Popüler İçerikler

Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
Tam Bir Erkek Annesi: Oğlu Can'la Yolculuğa Çıkan Ezgi Mola'dan "Anne Be" Dedirten Sözler
Mert Hakan Yandaş'tan 'Korkak Herif' Diyen Kerem Aktürkoğlu'na Yanıt: "5'e 1 Dayak Yerken"
YORUMLAR
29.07.2022

Link sizi "Bankalarca Açılan Kredilere Uygulanan Ağırlıklı Ortalama Faiz Oranları" na götürecek. TCMB'nın resmi web sitesidir, Başkan'ın bu verilerden haberi yok herhalde. https://evds2.tcmb.gov.tr/index.php?/evds/portlet/K24NEG9DQ1s%3D/tr

30.07.2022

desteklerken düşünecektiniz. Bunlar size az bile.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ