İş Başvurusu Yapacaklar Toplanın! Adım Adım CV Hazırlama

Curriculum vitae, kısaca CV hazırlamak, herkesin başlarda zorlandığı bir durum. Öyle ki hazırlanmış CV'lerin çoğu yanlış formatta ve abartılı olabiliyor. Peki öz geçmiş yani CV nasıl hazırlanır? Fotoğraf koymak gerekir mi? İşte sizin için adım adım derlediğimiz CV yapma rehberimiz.

İş başvurularının olmazsa olmazı CV yazmak başlarda korkutucu gibi gelse de püf noktalarını öğrenince rahatça aradan çıkartılabilir.

Hazırlamaya başlamadan önce bir CV'nin neler içerdiğini bilmenizde fayda var: kişisel bilgiler, eğitim seviyesi ve becerileri, iş tecrübeleri, ilgi alanlarınız, başarılarınız, yetenekleriniz ve referanslarınız hemen her CV'de her alması gereken bilgiler.

Ancak, mutlaka sizden istenilenleri göz önünde bulundurun. 

Örneğin başvurduğunuz şirket sizden özellikle 'x' kadar referans istemiş olabilir ya da bir teknoloji şirketi kodlama alanında bildiğiniz dilleri özellikle sormuş olabilir.

Yazma aşamasına geçmeden ise CV'nin tasarımını oluşturmak önemli. Modern bir format kullanın ancak profesyonelliği de elden bırakmayın. Okunabilir ve anlaşılır olmasına özen gösterin. Comic Sans kullanmayın, Times New Roman'dan şaşmayın!

İdeal font büyüklüğü 11 ya da 12 olmalıdır. Times New Roman, Georgie, Ariel ve diğer resmi, gösterişsiz fontları kullanın.

Tasarım konusunda hazır CV şablonlarına bakarak fikir sahibi olabilirsiniz, düzenli ve anlaşılır olması çok önemli. Ele alındığında karman çorman yazılar görmek, mülakatı gerçekleştiren kişinin hiç de hoşuna gitmeyecektir.

Uygun bir format bulduktan sonra, yazmaya başlayabiliriz. Öncelikle isim, adres, telefon numarası, email adresi gibi bilgileri CV'nin en üst kısmına ekleyerek başlayın.

İsminizi geri kalan metinden bir boy büyük yapmanız önemli, ismin göze çarpacak bir şekilde durması gerekiyor. Sayfa ortasına yerleştirin.

İsmin altına adres, telefon, mail gibi bilgileri sola veya sağa yaslayarak (formatınıza göre değişebilir) yerleştirin.

Bazı CV'lerde hemen girişte 'profesyonel profil' başlığı altında birkaç cümlelik kişisel bir özet yer alabiliyor. Genelde opsiyonel olan bu bölüme genelde rastlanmıyor.

Ancak yazmak isterseniz, kendinizi ve o anki durumunuzu tanımlayarak kısaca ve kararlı bir şekilde hedeflerinize değinebilirsiniz.

Eğitim bilgileri ise bir diğer önemli başlık. Lise, lisans, yüksek lisans ve diğer eğitimlerinizi, okul isimleri, başlanılan ve bitirilen yıl, not ortalaması gibi bilgilerle ve düzenli bir şekilde yazmalısınız.

Seçtiğiniz alanlar, alınan spesifik dersler de burada yer alabilir.

Hemen ardından iş tecrübesi başlığı geliyor. İş tecrübelerini de aynı eğitim gibi, çalışılan şirket, pozisyon, başlangıç ve bitiş tarihleri ile birlikte yazılmalı.

Yapılan stajlara da burada yer verilerek staj oldukları belirtilmeli.

'Beceriler ve Başarılar' genelde birlikte tek bir başlık halinde kullanılır. Bu bölümde o güne dek uğraştığınız ve tecrübe ettiğiniz uğraşılar ve kazandığınız ödüller ve başarılar yer alır.

Bu kavram elbette oldukça geniş, örneğin bir makalenizin yayınlanması ya da Türkiye masa tenisi şampiyonluğu da bu başlık altında yer alabilir.

Hobiler ve ilgi alanları da CV'de yer alıyor. Yapmayı sevdiğiniz günlük uğraşılarınızı buraya yazabilirsiniz.

Yetenekler ve başarılar ile karıştırılmamalı, burası işin profesyonel olmayan ve eğlenceli kısmı. 'Lisede basketbol oynadım, gitar çalıyorum' gibi hobilerinizi yazabilirsiniz.

Diğer bilgiler kısmı da, CV'ye yazılmaya uygun ve bu başlıklara uymayan bilgilerinizi yazmanız için kullanabilirsiniz.

Gönüllü yapılan işler ve buraya yazılabilir.

Ve son olarak referanslar! Gireceğiniz işin alanında daha önceden birlikte çalıştığınız patronlarınız, yetkin hocalarınızı izin almak koşuluyla referans olarak yazabilirsiniz.

Ve işte sonuç: sade, açık ve işlevine uygun! Unutmayın profesyonel bir CV 2 sayfayı geçmemelidir!

Ayrıca fotoğraf da CV'ye eklenebilir ancak bu durum biraz göreceli. Örneğin Avrupa, Çin ve Japonya gibi bazı ülkeler fotoğraflı CV isterken Amerika, Kanada, İngilitere gibi ülkelerde CV'de fotoğraf kullanmanıza gerek yok.

Nasıl Doldurulur Bu CV? İşte CV Hazırlarken Söylenen Birbirinden İlginç Yalanlar
Sıkıcı Özgeçmişlerden Kurtulun! İşte Yaratıcılıkta Sınırları Zorlamış 20 Dikkat Çekici CV
40 Binden Fazla Özgeçmiş İnceleyen İş Kadınından, CV’lerde Yapmamanız Gereken 8 Kritik Hata

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
22.11.2018

Bence örnek CV aramaktansa direkt https://cvlogin.com u kullanabilirsiniz. Adamlar güzel bir site oluşturmuş durumda. Birçok dil desteği de var.

11.09.2020

CV örnekleri sanli biraz demode olmuş gibi geliyor bana. Artık online siteler üzereinden CV yazmak daha paratik bir yol. Bu ara trend olan cvlogin com ile CV hazırlamak çok kolay. Bir çok Kariyer merkezi de bunu kullanıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ