İş Ararken Eşe Dosta Haber Salmayın! İş Başvurusu İçin Doğru Kişinin Kim Olduğunu Biliyor musunuz?

Çalışmak, insanoğlunun avcı toplayıcı süreçlerinden bu yana yani tarihin ilk bilindiği dönmelerden bu yana yapması gereken bir eylem. Avcılıkla başlayan insanoğlunun çalışma süreçleri şekil değiştirse de halen hepimiz ilkel atalarımız gibi bir şekilde avlanıp, karnımızı doyurmanın derdindeyiz. Çalışmak zorunda olmayan ayrıcalıklı bir kesim dışında insanoğlu her daim üretmek zorunda. İş süreçlerinin de değiştiği zamanımızda iş başvurularında rekabet ettiğiniz kişi sayısı sürekli biçimde artıyor. Bu açıdan da herkes bir şekilde fark yaratmanın derdinde. Bu fark yer yer kişisel özellikler, yer yer eğitim tecrübe olurken, yer yer de yine insanlık tarihi kadar eski olan 'torpil' devreye giriyor. Bu torpile dayı, tanıdık, hamili, network, arka gibi farklı isimler verilse de önemi yadsınamaz. Peki torpil konusunda en uygun kişi kim bilmek ister misiniz? Buyurun o halde👇

Kariyer basamaklarına sağlam basmanızı sağlayacak doğru kişi kim?

İş arayışında kişiye yardımcı olabilecek en uygun kişi, doğru seçenek için yapılan bir araştırma bulunuyor. 

Dünyada 20 milyondan fazla kişinin katıldığı bir çalışmada bilim iş ararken, tanıdık, akraba, arkadaş gibi kişilerin içinde iyi bir sonuca ulaşmanın yolunu bulmuş.

Araştırma, 1973 yılında Amerikan sosyolog Mark Granovetter tarafından ortaya atılan bir kuramdan yola çıkarak hazırlandı.

Granovetter, “zayıf bağların gücü” fikrini ortaya atarken, “iki birey arasındaki bağ ne kadar güçlü olursa arkadaşlık ağları o kadar örtüşür” diyor ve bu şu şekilde açıklanıyor: 

Yakınınızda birinin tüm çevresini tanıdığınızdan çevresinden doğabilecek fırsatlar konusunda da fikriniz bulunur. Ancak daha az tanıdığınız birinin çevresini de tanımadığınız ya da az tanıdığınız için fırsatlar konusunda da fikir sahibi değilsinizdir.

Kısaca aslında daha az tanıdığınız kişilerin çevresinden doğabilecek fırsatlar daha çok işinize yarayabilir.

LinkedIn, Harvard İşletme Okulu, Stanford Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü işbirliğiyle araştırmacılar, zayıf bağların iş arayışındaki etkisini kanıtlamaya çalıştı. 

Araştırmada baz alınan algortima LinkedIn’in ‘Tanıyor Olabileceğin Kişiler’ seçeneği olurken, bu algoritmada düzenli güncelleme yapan iş ağı LinkedIn, güncellemede yakın arkadaşlar ve tanıdıklar arasındaki ilişkiyi test etti.

İş sosyal medyası da sayılan LinkendIn'de dünya çapından 20 milyondan fazla kullanıcı gözlemlendi. Gruplara ayrılan kişilerle, her grubun iletişim önerileri farklılık gösterdi.

Bazı gruplarda daha güçlü bağ kurulurken, bazı gruplarda daha zayıf bağlar oluştu. 

Bir sonraki basamakta da her grupta toplam işe başvurular ve iş aktarımlarının gerçekleşmesi ölçüldü. İş aktarımının açılımı aynı şirkette farklı bir iş seçeneklerini değerlendirmek olunca ilgi çekici bir alan oldu. Bu da kişilerin tanıştıkları yeni kişiler sayesinde farklı alana geçtiğini gösterdi.

LinkedIn’in öneri motorunun bağlantı oluşumunda önemli ölçüde etkili olduğu gözlendi.

Ortak 10 arkadaşınızın olduğu ve etkileşiminizin güçlü olmadığı birini “orta derecede zayıf bağ” olarak adlandırılarak, yeni bir iş bulma ya da işveren sunmada daha etkili oldu. Etki derecesiyse güçlü bağınız olan kişiye oranla göre yaklaşık iki kat!

Bağların gücü, sektörden sektöre de değişti. Dijital sektörlerde zayıf bağ iş hareketliliğini artırırken, daha az dijital olan sektörlerde güçlü bağlar devreye girdi.

Bu sonuçlara göre iş ararken doğru adres en yakınlardan ziyade tanışıklığın bulunduğu ancak çok etkileşimde bulunulmayan kişiler oluyor.

Popüler İçerikler

Yine Aynı Müdür Yine Olay: Müdür Yardımcısının Kapısını Kırdırıp İçeriye Girdi
Narin'le İlgili Soruşturmada İmamın Gözaltı Nedeni Belli Oldu: Konuşmasınlar Diye Kur'an'a El Bastırmış
Esra Erol'da "Tek Suçum Güzel Olmak" Sözüyle Tanınan Yazgül Estetikle Başka Biri Oldu!