Çalışanın ihbar süresi içerisinde yeni iş araması için günlük 2 saat olarak verilen izne, iş arama izni denilmektedir. Bu izin, sadece ihbar süresi tanınarak yapılan fesihlerde geçerlidir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25.maddesine göre yapılan fesihlerde böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca ihbar tazminatının ödendiği zamanlarda da iş arama izni verilmez. İşveren, çalışanın bildirim süresi yapması halinde iş arama iznin verilmesi zorunludur.
İşveren, işçiye günde 2 saatten daha az bir süre iş arama izni veremez. Bu 2 saat, asgari bir süredir. Eğer işveren isterse 2 saatten daha da fazla süre verebilir. Aynı zamanda çalışan ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde iş arama izninin süresi belirlenebilir. İş arama izinleri sadece özel sektör çalışanları için geçerli değildir. Kısmi süreli iş sözleşmesi ile birlikte mevsimlik işçiler de iş arama izninden yararlanabilirler. İşverenler, günde 4 saat, haftada 6 gün çalışan kısmi süreli çalışanlara 2 saat süreli iş arama iznini vermesi zorunlu değildir.
Çalışan, iş arama iznini kullanacağı zamanı belirleyemez. Bu iznin ne zaman kullanılacağını işveren belirler. Bunun nedeni ise iş görme borcunun halen daha devam etmesindendir. Çalışan, iş arama iznini toplu olarak da kullanabilir. Bunun içinde işverene, talebini önceden bildirmesi şarttır. Çalışan bu şartları sağladığı müddetçe, işveren bu talebini kabul etmek zorundadır. İşveren, çalışanın bu iznini kullanmasını engellerse ya da eksik kullandırırsa çalışanın maaşını yüzde yüz zamlı ödemesi gerekir.