İş Arama İzni Nedir? İş Arama İzin Süresi Ne Kadardır?

Çalışanlar, yaşadıkları bazı olaylardan dolayı bulundukları iş yerinden ayrılmak zorunda kalabilirler. İşten çıkacak olan işçinin, yeni iş arama süreci oldukça önemlidir. İşveren tarafından ya da kendi isteğiyle ayrılan işçilerin hepsi için geçerli iş arama izin hakkı bulunmaktadır.  Ancak çalışanların bu haktan yararlanabilmeleri için bazı şartları yerine getirmeleri gerekir. Bu şartlardan biri de ihbar tazminatıdır. Peki iş arama izni nedir? İş arama izin süresi ne kadardır? İşte detaylar...

İş hukuku kapsamında bulunan iş arama izni, 4857 sayılı İş Kanunu ile koruma altına alınmıştır. İş Kanunu'nda hem işverenin hem de çalışanın hakları ve sorumlulukları belirtilmiştir. Çalışanlar, işveren ile yaptıkları sözleşmelerde belirtildiği şekilde ve saatlerde çalışmak zorundadır. Aynı zamanda sözleşmeye göre iş kurallarına uymak, verilen işleri yapmak gibi birçok sorumluluğu bulunur. Ayrıca sözleşmede işverenin, çalışanının can güvenliğini sağlaması, kanunlarda olan izinleri sağlamak, sözleşmede belirlenen ücreti ödemesi gibi birçok yükümlülüğü bulunur. İş arama izni ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

İş Arama İzni Nedir? İş Arama İzin Süresi Ne Kadardır?

Çalışanın ihbar süresi içerisinde yeni iş araması için günlük 2 saat olarak verilen izne, iş arama izni denilmektedir. Bu izin, sadece ihbar süresi tanınarak yapılan fesihlerde geçerlidir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25.maddesine göre yapılan fesihlerde böyle bir zorunluluk yoktur. Ayrıca ihbar tazminatının ödendiği zamanlarda da iş arama izni verilmez. İşveren, çalışanın bildirim süresi yapması halinde iş arama iznin verilmesi zorunludur. 

İşveren, işçiye günde 2 saatten daha az bir süre iş arama izni veremez. Bu 2 saat, asgari bir süredir. Eğer işveren isterse 2 saatten daha da fazla süre verebilir. Aynı zamanda çalışan ve işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde iş arama izninin süresi belirlenebilir. İş arama izinleri sadece özel sektör çalışanları için geçerli değildir. Kısmi süreli iş sözleşmesi ile birlikte mevsimlik işçiler de iş arama izninden yararlanabilirler. İşverenler, günde 4 saat, haftada 6 gün çalışan kısmi süreli çalışanlara 2 saat süreli iş arama iznini vermesi zorunlu değildir. 

Çalışan, iş arama iznini kullanacağı zamanı belirleyemez. Bu iznin ne zaman kullanılacağını işveren belirler. Bunun nedeni ise iş görme borcunun halen daha devam etmesindendir. Çalışan, iş arama iznini toplu olarak da kullanabilir. Bunun içinde işverene, talebini önceden bildirmesi şarttır. Çalışan bu şartları sağladığı müddetçe, işveren bu talebini kabul etmek zorundadır. İşveren, çalışanın bu iznini kullanmasını engellerse ya da eksik kullandırırsa çalışanın maaşını yüzde yüz zamlı ödemesi gerekir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yol Parası İş Kanunu'nda Var Mı?
İşsizlik Maaşı Ne Kadar Oldu? İşsizlik Maaşı Alma Şartları Nelerdir?
İŞKUR'dan İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Part Time Maaş Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro