İş Arama İzni Nasıl Hesaplanır? İş Arama İzni Kaç Saattir?

Ülkemizde milyonlarca çalışan iş arama izniyle ilgili detayları bilmemektedir. Tüm çalışanların çeşitli nedenlerden dolayı bulunduğu iş yerinden ayrılması durumunda ihbar süresi içerisinde belirlenen saatlerde iş arama izni hakkı bulunmaktadır. Çalışanın işten kendi isteğiyle çıkıyor olması veya iş veren tarafından çıkarılıyor olması fark etmeksizin verilen iş arama izni ilgili kanunlarca belirlenmiş olup kullanılması zorunlu bir izin olarak sayılmaktadır. Peki, iş arama izni nasıl hesaplanır? İş arama izni kaç saattir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İşinden ayrılmadan önce iş bulup ve arada boşluk bırakmadan yeni bir işe geçmek isteyen birçok çalışan mevcut. Fakat çalışanlar mevcut bulunduğu iş yerinde çalışırken hangi vakit aralığında iş bulabileceğini bilmiyor. Bu gibi durumlarda devreye iş bulma izni giriyor. İş sözleşmesi ister işçi ister iş veren tarafından feshedilmiş olsun her işçinin ilgili kanunlarca belirlenmiş ve kullanılması zorunlu olan bir iş arama süresi vardır. İş arama süresi kullandırılmayan bir işçinin iş arama süresi saatleri kendi alacağı ücret hariç hesaplanarak yüzde yüz mesai olarak ödenmelidir. İşte iş arama izni saati ve iş arama izni hesaplamasına dair tüm detaylar içeriğimizde...

İŞ ARAMA İZNİ NEDİR?

Çalışan herkesin iş arama izninin olmasının yanında bu birçok işçi tarafından bilinmemektedir. İş arama izni 4857 sayılı İş Kanunu'nun 27. maddesinde; “Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur.” şeklinde belirtilmiştir. 

Ayrıca iş arama izninden yararlanabilmek için sözleşmenin feshini kimin yaptığıyla ilgili bir şart yoktur. Yani iş veren veya işçi tarafından feshedilen sözleşmelerde de işçinin iş arama izni bulunmaktadır. 

İŞ ARAMA İZNİ KAÇ SAATTİR?

İş arama izni hiç bir şekilde günde 2 saatten az olamaz. İş Kanunu'nun 27. maddesiyle düzenlenmiş olan bu süre minimum 2 saat olurken bu süre uzatılabilir fakat 2 saatin altına düşürülemez. Ayrıca işçi iş arama süresince günlük çalışma saati içerisinde çıkar fakat herhangi bir ücret kesintisi olmaz. Aksine eğer iş veren tarafından iş arama izni kullandırılmazsa çalışanın normal ücreti haricinde ekstra olarak günlük 2 saatten yüzde yüz mesai ücreti ödenmelidir.

İŞ ARAMA İZNİ NASIL HESAPLANIR?

İş arama izinleri çalışanın ihbar süresi içerisinde kullanılmaya başlar. İhbar süresi ne kadarsa o gün sayısıyla minimum iş arama izni olan 2 saat çarpılır ve işçinin toplam kaç saat iş arama izni olduğu bulunmuş olur. Örneğin 6 aylık bir çalışanın ihbar süresi 2 haftadır bu durumda 14*2 'den çalışanın toplamda en az 28 saat iş arama izni bulunmaktadır. 

Fakat bulunan bu 28 saatten çalışanın bu süre içerisinde normal izinli olduğu her bir gün için 2'şer saat çıkarılır. Yani çalışan 14 gün içerisinde 2 gün izinliyse 2*2'den 4 saat bulunan 28 saatten çıkarılır. Yani çalışanın toplamda en az 24 saat iş arama izni bulunmaktadır. 

İstenilen durumlarda iş arama izni toplu olarak da kullanılabilir. Bu gibi durumlarda iş verene daha önceden haber verilmelidir. Toplu olarak kullanılan izin günleri hesaplamasında ise çalışanın günlük çalışma saati toplam iş bulma izni saatine bölünür. Yani günde 8 saat çalışan bir işçinin toplam iş bulma izni saati de 28 saatse 28/8'den toplam 4 gün iş bulma izni bulunmaktadır. Fakat yine o süre içerisinde denk gelen her bir izin günü için 2'şer saat bulunan süreden çıkarılır.

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Teğmen Ebru Eroğlu İle İlgili Skandal Karar: Küfür ve Taciz İfade Özgürlüğü Sayıldı