İş Anlaşmalarında Profesyonel Bir Şekilde Karşı Tarafın Fikrini Nasıl Değiştirebileceğinizi Sizin İçin Araştırdık!

Hayatın çoğu alanında, fikir ayrılıklarının olması dünyadaki en doğal şeylerden bir tanesidir ancak birinin olumsuz bir fikri olduğu anda o kişinin düşüncelerini değiştirmek zorunda hissedebilirsiniz.

Bu konuda bariz olan en önemli ve göze çarpan şey, o kişilerin fikirlerini değiştirmenin zor olduğudur ve aslında insanın doğası bu olduğu için yaşanan durumun kaçınılmaz olduğu da söylenebilir. Ancak, bir kişinin fikrini değiştirme olasılığınızı artırmak için uygulayabileceğiniz birçok strateji vardır.

1. Asla saldırıya başvurmayın!

İlk sorumluluğunuz, bireysel saldırılara başvurmaktan kaçınmaktır. Bu durum, iletişimin verimsiz olmasına sebep olmanın yanında karşınızdaki kişide ters etki yapar. Saldırının sorunu, konuştuğunuz kişide tartışmaya herhangi bir değer katmadan savunmacı bir tepkiyi tetiklemesidir. Üstelik, tarafınızın olgunlaşmamış ve fikirlerini savunamayan bir birey gibi görünmesine sebep olur. Bu şekilde karşınızdaki kişi de sizden uzaklaşır. Örneğin; 'Çok aptalsın' gibi cümleler kişisel saldırıya örnek olarak gösterilebilir. Ancak çoğumuz, 'Bu düşündüğün saçma' gibi daha normalmiş gibi görünen saldırılara karşı daha dikkatli olmalıyız. Bu durumu bir savaş gibi görerek küçümseyici veya aşağılayıcı olmayın. Bunun yerine, sabırlı olun ve karşı tarafın düşüncelerinin geçersiz olduğunu düşünmeden anlatacaklarınızı ele almaya çalışın. Özellikle başka insanların göreceği sosyal medyada ya da halk açık diğer yerlerde daha büyük bir hassasiyet göstermeniz gerekmektedir.

2. Sonraki adımda kendi otoritenizi kurun!

Ego faktörünü devreye sokma ve kendinizi büyük görme ihtimalinden dolayı kendi otoritenizi kurmak da zor adımlardan bir tanesidir. 'Ben bir uzmanım, bu yüzden daha iyi biliyorum' gibi bir ifade, birinin fikrini değiştirmede etkili olmayacaktır. Bunun yerine bu fikirleri destekleyerek nedenleriyle birlikte açıklamanız daha iyi bir seçenektir. Örneğin; bir konu hakkında söylediğiniz bilgileri ve istatistikleri nereden aldığınızı söylemeniz gerekir. Belirli bir alandaki kişisel deneyiminizden bahsedin. Okuduğunuz kitapları ve gördüğünüz konuşmaları söyleyin. Böylece söylediklerinize güç katabilirsiniz. Bunun yanında, birini blog veya başka bir platform aracılığıyla ikna etmeye çalışıyorsanız o platformun algılanan itibarını daha iyi bir hale getirmeye çalışın. Blogunuzda, çok sayıda kaynaktan alıntı yaptığınızdan emin olun ve alıntı yaptığınız yerleri belli edin.

3. Ortak bir nokta bulun!

Birini ikna etmenin en etkili yolu ortak bir nokta bulmaktır. Büyük meselelerde anlaşamıyor gibi görünsek de temel ve öz konularda tamamen aynı fikirde olma ihtimalimiz vardır. Bir kişiyle paylaştığınız değerleri bulun ve aranızdaki boşlukları bunlarla doldurmaya çalışın. Örneğin, bir arkadaşınızla sosyalizm ve kapitalizmin ekonomik sistemler olarak yararları üstüne tartışıyor olabilirsiniz. Bir ülkede ekonomiyi idare etmenin “doğru” yolunun ne olduğu konusunda tamamen ters düşüyor olabilirsiniz ama muhtemelen ikinizde insanlar için en iyi yararı sağlayacak sistemin kullanılması gerektiği konusunda anlaşırsınız. Buradan, 'değerin' ne anlama geldiğini ve her sistemin ne tür değerler yaratabileceğini anlayabilirsiniz. Bu, en iyi şekilde bire bir etkileşim ile yapılabilir, çünkü sohbete yeni sesler ekledikçe ortak değerler oluşturmak giderek zorlaşır.

4. Karşı görüşleri anlayın!

Anlaşmalar sırasında karşı taraftan gelen argümanları çürütme konusunda en güçsüz veya mantıksız olanı seçmek yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesidir. Böylece, aslında kendiniz için de olumsuz bir adım atarak kendi argümanınızın ne kadar güçsüz olduğunu sergilersiniz. Örneğin, daha iyi işsizlik imkanlarını desteklemek “bedava para istemek” olarak suçlanabilir ama gerçek argümanlar daha iyi düşünülmüş ve güçlü görünürler. Biriyle bir fikri tartışırken onun görüşlerinin mümkün olan en güçlü halini anlamak için zaman ayırın. Böylelikle çok daha sağlıklı tartışmalar sürdürebilirsiniz.

5. Artan adımlar atmaya odaklanın!

Son olarak, artan adımlar atmaya odaklanın. Birini “kendi tarafınıza” katılmaya zorlamayın. Bunun yerine, argümanınızın en güçlü versiyonunu ona gösterin ve onların söylemek istediklerini dinlemeye zaman ayırın. Temel konularda gerçekten ikna etmek uzun sürer ve çok çaba gerektirir, bu yüzden hemen sabırsızlanmayın. Belirli bir konuda birinin fikrini asla değiştiremeyebilirsiniz, ancak bunun bir sorun olmadığını bilin. Bazen, birine yeni fikirleri göstermek ve yeni bakış açılarını görmesini sağlamak uzun vadede olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Benzer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz 👇

Ünlü Şirketlerin Pandemi Sürecindeki Kriz Ortamıyla Nasıl Başa Çıktıklarını Sizler İçin Araştırdık!
Koronavirüs Sebebiyle Batma Tehlikesi Geçiren Küçük İşletmelerin Alması Gereken Aksiyonları Açıklıyoruz
E-Ticaretin Neden Her Zamankinden Daha Önemli ve Revaçta Olduğunu Örnek Vererek Açıklıyoruz!

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Galatasaray'ın Avrupa'daki Rakibi Tottenham'da Üç Oyuncu Sakatlandı!
Elini Bir An Olsun İrem Helvacıoğlu'nun Omzundan Çekmeyen Ural Kaspar'ın Gergin Tavırları Tepki Çekti!