Irkçılıkla Mücadele Yolunda Ömrünü Adamış Bir Özgürlük Savaşçısı: Nelson Mandela

Dünyadaki en saygı duyulan isimlerden biri olan Nelson Mandela, bu dünyadaki insanların uyum içinde, eşit ve özgür bir toplumda yaşamasını isteyen gerçek bir özgürlük savaşçısıydı. 

İdeali uğruna birçok mücadele içinde bulunmuş Mandela, hayatının sonuna kadar siyah tenli insanların bağımsızlığı için mücadele etmiştir.

Nelson Mandela kimdir?

Rolihlahla Dalibhunga adıyla 18 Temmuz 1918 senesinde dünyaya gelmiş olan Mandela'nın kabile adı Madiba idir. Nelson adını ise bir öğretmeni aracılığıyla alan Mandela yaptığı fedakarlık ve mücadelelerle yurdunda 'Ulusun babası' olarak anılan bir şahsiyet olmuştur.

Nelson Mandela, Güney Afrika tarihindeki ilk siyahi avukat unvanını elde etmiştir.

Mandela, liseyi bitirdikten sonra Fort Hare Üniversitesinde hukuk eğitimi görmüştür. Okuduğu dönemde siyasal özellikteki birtakım etkinlik düzenlediği ve bu etkinliklerde yer alması sebebiyle okuldan uzaklaştırılmıştır.  

Ardından yarım kalan öğrenimini Witwatersrand Üniversitesi'nde tamamlamış ve ülkesindeki ilk siyahi avukat olmuştur.

Nelson Mandela hayatı boyunca üç evlilik yapmıştır.

Toplamda üç evlilik yapmış olan Nelson Mandela ilk evliliğini 1944 yılında Evelyn Ntoko Mase ile gerçekleştirmiş ve on üç yıllık evliliği sürecinde iki kız, iki erkek evladı doğmuştur. 

İkinci evliliği Winnie Madikizela-Mandela ile gerçekleşmiş olan Mandela 1998 senesinde seksen yaşına girdiğinde ise Graça Machel ile evlenmiştir.

1960'larda büyüyerek ilerleyen ırkçı ayrımının somut yansıması: Sharpeville katliamı.

İlk evliliği sırasında yaşanmış olan Sharpeville katliamı (21 Mart 1960) ile birlikte o yıllarda Afrika Ulusal Konseyi (ANC) partisi başkan yardımcısı olan Mandela bir dönüm noktasına girmiş ve ANC'nin -hükümet ile mücadelesi için- silahlı bir alanını kurmuştur.

Apartheid rejimine tehdit oluşturan Afrika Ulusal Konseyi üyelerinin davası: Rivonia Davası

Irk ayrımına karşı hükümete karşı verilen bu mücadele sırasında apartheid rejimini devirme girişimi sebebiyle ANC'deki diğer on önderle birlikte tutuklanan Mandela, 1964 yılındaki duruşmasından ömür boyu hapis cezasına çarptırılmış bir şekilde ayrılmıştır.

Nelson Mandela hükûmete komplo kurmak ve sabotaj etmekten dolayı 27 yıllık bir hapis cezasına çarptırılmıştır.

Mandela'nın hapiste kaldığı yıllar sırasında dünyanın birçok yerinde ırkçılığa karşı mücadeleler çoğalmaya başlamıştı. 1980'li yıllarda yoğunlaşan bu mücadele boyunca Güney Afrika'nın Robben Adasında mahkum hayatı süren Mandela'nın mahkumiyeti, 1989-1990 senesinde devlet başkanı de Klerk tarafından son bulmuştur.

Hapishaneden çıkan Mandela ilk defa tüm halkın katılabildiği bir seçimde devlet başkanı olmuştur.

Hapishaneden çıkışının ardından Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinin başkanı olan Mandela, 1994'te düzenlenen ve ilk defa tüm halkın katılabildiği bir devlet başkanlığı seçimini kazanmıştır.  

Mandela yönetimde kaldığı 1994 ve 1999 yılları sürecince fakirlik, eşitlik ve apartheid rejiminden arta kalan ırkçı ayrımlar gibi konulara yoğunlaşmıştır.

Devlet başkanlığını bıraktıktan sonra AIDS konusunda çalışmalar yapmıştır.

Seçimi kazandığı yönetim süresi bittikten sonra Mandela, ikinci bir devlet başkanlığı seçimine katılmamıştır. Bu yönetim sürecinin bitmesinin ardından Mandela AIDS, fakirlik gibi konularda çalışmalar yapmıştır. 

Hatta 1995'te ölen oğlunun AIDS hastalığından öldüğünü ve bu hastalığın da normal bir hastalık olduğunu ve konuşulması gerektiğini belirtmiştir.

Nelson Mandela'nın hayatı boyunca aldığı ödüllerin iki yüz elliyi aşkın olduğu bilinmektedir.

Mandela 1962'de Lenin Barış Ödülü'nü, 1979'da Nehru Ödülü'nü, 1981'de Bruno Kreisky İnsan Hakları Ödülü'nü, 1992 yılında Atatürk Uluslararası Barış Ödülü'nü, 1993'te F. W. de Klerk ile birlikte Nobel Barış Ödülü'nü kazanmıştır.

Nelson Mandela, göğüs enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybetmiştir.

2011 yılında göğüs enfeksiyonu geçirmiş ve geçirdiği bu hastalığın ardından 8 Haziran 2013'te yaşadığı rahatsızlıklar sonucu hastaneye kaldırılan Mandela, 5 Aralık 2013'te hayata gözlerini yummuştur.

Onlar Tarihin En Etkili İnsanları! Dünya Tarihinde İnsanlar Üzerinde Büyük Önemi Olan 15 Kişi
İnsan Yaşamı Hakkında Duyunca Çok Şaşıracağınız 15 Bilimsel Gerçek
Dünyaya Yön Vermiş Bilim İnsanları Hakkında Bilmediğiniz Beyin Açıcı 21 Garip Gerçek

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı