Irkçılığın Kökeninde Ne Yatıyor?

Oxford Üniversitesinden bir profesör liderliğindeki nörologlar tarafından yapılan araştırmaya göre, beynin kişilere olumsuz bilgi sunulduğunda çok daha güçlü tepki verdiği, bunun ırkçılığın kökeninde yatan sebep olabileceği belirtildi.

Sonuçları 'Journal of Cognitive Science' dergisinde yayımlanan araştırma, ırklar veya dini gruplarla ilgili basmakalıp yargıların toplumda neden bu kadar kolay yayıldığına yeni bir anlayışla yaklaşılabileceğini gösterdi.

Oxford Üniversitesinden Profesör Robin Murphy'nin liderliğindeki nörologlar tarafından yapılan araştırma, kişilere, bir grup hakkında olumsuz bilgi verildiğinde beyinlerinin buna çok güçlü tepki verdiğini, mevcut olumsuz görüşleri pekiştirdiğini ortaya koydu.

Araştırma sırasında 22 katılımcıya, kurgulanan sosyal gruplar tasvir edildi ve bu grupların davranışları ana hatlarıyla tanıtıldı.

Bu sırada, beyinde anlamsal bellek, insan ve mekan çağrışımlarıyla ilgilenen ön temporal lobdaki hareketlilik gözlendi.

Sonrasında katılımcılara, kurgulanan bu gruplar hakkında daha fazla bilgi içeren kaynaklar okutuldu. 

Katılımcılar, grubun 'iyi' olduğuna karar verdiğinde ön temporal lobdaki hareketliliğin azaldığı, öte yandan 'kötü' olduğuna kanaat getirildiğinde grupla ilgili olumsuz bilgi işlenirken beynin bu bölgesinin çok güçlü biçimde harekete geçtiği izlendi.

Araştırmanın bulguları, beynin olumsuz bilgiyi işlerken çok daha fazla çalıştığını, hatta olumsuz görüşü pekiştirmek için çabaladığını ortaya koydu.

Popüler İçerikler

Fabrikada Grup Seks Skandalı: 4 İşçi Kovuldu!
Koşun Kaos Var: Demet Akalın Programına Gülben Ergen'i Konuk Edince Seren Serengil'in Tepkisi Sert Oldu!
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
03.11.2016

peki ırkların hiç mi suçu yok? sadece soruyorum.

03.11.2016

Evrimsel bir süreçtir. Kendinden farklı olanı yok edersen yaşama şansın artar.

Doğal düşmanı bulunmayan tek canlı olan insan düşman olarak kendi türünü seçmiştir.

03.11.2016

Irkçılık direktman aptallık,mallık falan diye laf atılacak kavram değildir. bölge,sosyal şartlar,toplumun yaşadığı trajediler,toplumun kendi tarihine nasıl baktığı,toplumun neleri özlediği vs vs sıralanır gider yani bir sürü neden varken sen çıkıpta tak diye mallık dersen ebeninki yuh yani. Bence ırkçılık iyi bişey değildir fakat ırkçılığı kontrollü kullanırsan iyidir bana göre. Devletin en üstüne adam kayırmada ırkçılık önemlidir mesela türkiyeyi yıllardır bir türk yönetmedi ve türk olmayanların ağzında hep bir baklaydı türkiyeyi bölmek kelimesi. Irkçılık ırkcılık yaptıgın için değil karşıdakinin güdüsel olarak ırkcılık yapma ihtimaline karşı aldıgın tedbir olmalıdır bazen. Her kötü şeyden kendine ve toplumuna olumlu şeyler çıkarıp kötü kısmını atmalısın bazen. fazla iyi kalpli olmak,evrensel düşünmeyi abartmak yanlıştır çünkü ne evrensel yaşıyoruz nede herkes melek. Kendi hayatını yaşadığın topluma indirge ve gerçekci ol ardından ırkcılıgın istisna olarak bazı yerlerde kullanımının faydalı olacağını görürsün. Toplum bir kavramı çok kötülüyorsa o kavram cok gündeme geliyordur ve o kavram çok gündeme geliyorsa aslında doğru olan önemli bir kısmı vardır o kavramın. Ben biyolojik ırkcılıkla ilgilenmiyorum aslında siz anladınız ırkçılıktan kastımı. İstisna yerlerde kullanılmasında ciddiyim yani tutupda normal hayatta ırkcı olursan hastasındır. Yani diyorumki ırkçı olma fakat önemli ve istisnai durumlarda ırkcılıgı kullan bir araç olarak. ben ırkçılıga tek seferde "mallık" deyip geçeni asıl ben ciddiye almam onda bi mallık vardır mutlaka

Pasif Kullanıcı
03.11.2016

VAybe güzel yorumdu

TÜM YORUMLARI OKU (29)