İranlı Güreşçi Navid Afkari Tüm Tepkilere Rağmen İdam Edildi

İranlı güreşçi Afkari, uluslararası kamuoyundaki tepkilere rağmen idam edildi. Afkari’nin işkence ile işlemediği bir cinayeti üstlenmeye zorlandığı iddia ediliyordu.

Cinayetle suçlanan İranlı güreşçi Navid Afkari, uluslararası kamuoyundaki tepkilere rağmen cumartesi günü idam edildi. 

27 yaşındaki güreşçi, 2018 yılında yapılan hükümet karşıtı gösteriler sırasında Hasan Türkmen adlı bir güvenlik görevlisini öldürmekten suçlu bulunmuştu.

İran medyası Fars eyaleti Adalet Kurumu Başkanı Kasım Musavi’nin, Afkari’nin hukuki işlemler tamamlandıktan sonra kurbanın ailesinin gözü önünde idam edildiğini ifade eden sözlerini aktardı.

Güreşçinin işkence gördüğü iddiası

İran devlet televizyonu, geçtiğimiz hafta Afkari'nin Türkmen cinayetini itiraf ettiği bir video yayınlamış, ancak daha sonra sosyal medyada yayılan ve Afkari’nin bir takım belgeleri imzalamaya zorlandığını söylediği bir başka video çok konuşulmuştu.

Afkari’nin ailesi ve arkadaşları ise, güreşçinin işkence gördüğünü ve sahte bir itirafa zorlandığını iddia etmiş, avukatı da suça dair bir kanıt bulunmadığını söylemiş ancak ilgili mahkeme iddiaları reddetmişti.

"İdam değil kısas"

İran Adalet Bakanlığı ise idam kararına gerek ülke içinden gerekse ülke dışından gelen eleştirileri reddetti. Bakanlık Sözcüsü Golam Hüseyin İsmaili, 'Birçok kişi, konu hakkında bilgisi ve hukuki donanımı olmadan ahkam kesiyor' diyerek, Afkari'nin suçsuz bir insanı öldürdüğünü ve hakkında mahkemenin verdiği kararın 'idam' değil 'kısas' olduğunu vurguladı. Şeriat kanunlarına göre kısas uygulamasında, maktulün ailesi katilin öldürülüp öldürülmeyeceğine karar veriyor.

Dünya çapında tepkiler

Sosyal medyada da yoğun tepkilere neden olan mahkeme kararına, insan hakları örgütleri de tepki göstermiş, ABD Başkanı Donald Trump da Afkari’nin idam edilmemesi çağrısında bulunmuştu.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

İran'da 2020'nin ilk 6 ayında 120'den fazla kişinin idam edildiği belirtiliyor.

DW Türkçe

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Ali Koç, Fenerbahçe Tesislerinde Sıkıyönetim İlan Etti
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
12.09.2020

Ülkeye idam cezası geri gelsin diyen arkadaşlar, hala aynı kafaya devam mı? Bu adamın ilerde suçsuz olduğu kanıtlanırsa ne olacak? Nasıl geri getirilecek bu adam?

12.09.2020

Bu adamin olayini biliyorum . Iftiraya kurban gitti hic islemedigi bir sucu kabul etmeye zorlandi iskence gordu dayak yedi. Al sana seriat kufur etmiyorum ama sen dumduz edebilirsin ne desen haklisin.

12.09.2020

Şeriat tam olarak böyle bir şey. Şeyhlerin hüküm sürdüğü, sesini çıkartanin idam edildiği bir sistem. Hala diyor ki ya gerçek şeriat uygulansa çok iyi sistem . Seriati kendi dillerinden ve kültüründen olan araplardan daha iyi uygulayacağını mi düşünüyorsunuz. Şeriat tam olarak budur ne fazla ne eksik

12.09.2020

Şeriat hakkındaki fikirlerinize katılmakla birlikte İran'ın Arap olmadığını belirterek ufak bir düzeltme yapabiliriz.

12.09.2020

Irandan şeriat fotografi. Masum olan bir sporcuyu hangi islami dayanaga binaen idam ediyorsun ? Insan hayati bu kadar ucuzmu ? Insanliga verilen deger birilerinin dudaklari arasindan cikacak boyle adaletsiz hukuksuz hukumlere bagli olmamali. Iranda haklar ozgurlukler anlaminda derin bir cokus var halk isyan etmede hakli . Molladan yonetici devlet adami olmaz ben şeriata karsiyim acik acik ifade ediyorum .

TÜM YORUMLARI OKU (26)