İran'ın Unutulmuş Tarihi: Pers İmparatorluğu Hakkında İlginç Bilgiler

Tarihin en eski ve köklü medeniyetlerinden biri olan Pers İmparatorluğu hakkında sizi şaşırtacak ilginç bilgiler:

1. Pers İmparatorluğu - Yanlış tanıtılan imparatorluk

'300' gibi filmlerde yansıtıldığı gibi kötücül bir güç olmaktan çok uzak olan Pers İmparatorluğu, M.Ö. 550 yılı civarında kuruldu.

2. Persepolis

İmparatorluğun başkenti Persepolis, M.Ö. 515 yılında kuruldu. Bu dönemde, imparatorluğun toprakları Pakistan'dan Bulgaristan'a uzanan geniş bir alanı kaplıyordu. Dünya nüfusunun %55'i bu topraklarda yaşıyordu. Yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğu imparatorlukta, kölelik yasadışıydı.

Persepolis'te Serhas (Xerxes) Kapısı'ndan geçerek yürümek ve görkemli Apadana Sarayı'nı görmek mümkündü.

3. Nakş-ı Rüstem

Nakş-i Rüstem adı verilen arkeolojik sitede, Akameniş krallarına ait yedi adet anıt mezar bulunmaktadır. Dünyanın o zamana dek gördüğü en büyük liderlerden bazıları buraya gömülmüştür.  Buradaki kalıntılardan bazılarının tarihi, M.Ö. 1000 yılına uzanmaktadır. Siteyi daha sonraları ziyaret eden Büyük İskender, bu büyük kralları onurlandırmıştır.

4. Ka'ba-ye Zartosht - Zerdüşt'ün Kübü

Bu küp de Pers İmparatorluğu'nun altın çağı olan M.Ö. 500 civarında inşa edildi. Bir sunak olan bu yapıda devamlı ateş yakılır ve yakında mezarları bulunan imparatorlar bu şekilde onurlandırılırdı.

Kübün, 'Zerdüşt'ün Kübü' ismini almasının sebebi ise, İranlıların o dönemde Zerdüştlük dinine inanıyor olmaları. Tek tanrılı olan bu din, 'iyi ve kötü arasındaki mücadele'ye dayanıyordu ve köleliğe karşıydı. Pers İmparatorluğu, Babil'i işgal ettiğinde tüm Yahudi köleler serbest bırakılmıştı.

5. Büyük Kiros'un mezarı

II. Kiros ya da Büyük Kiros, Pers İmparatorluğu'nun en büyük ve güçlü imparatoruydu. İnanılmaz bir askeri dehaya sahip olan Kiros, imparatorluğun yayılmasına büyük katkıda bulunmuştu. Tanah'ta Yahudi köleleri serbest bıraktığı için bir mesih olarak anılan Büyük Kiros, çetin bir savaş sırasında hayatını kaybetti. 

Büyük Kiros'un imparatorluğu sırasında, vatandaşlar vergi ödedikleri ve huzuru bozmadıkları sürece, etnik kimliklerine bakılmaksızın aynı haklara sahiplerdi.

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
YORUMLAR
28.01.2016

arap kültürü türkleri olduğu gibi persleri de bozdu. güzelim kültürler arap kültürü altında yok oldu.

Şöyle yorumları görmek için canımı bile verildim

Arap lideri Halife Ömer gönderdiği bir mektupla son Sasani imparatoru III. Yezgirt'in İslam dinini kabul etmesini istediği zaman Yezdigirt, verdiği yanıtta Sasani resmi dini olan Zerdüştçülük dininin çok tanrılı bir din olmadığını ve Arap'larla karşılaştırılınca İranlıların daha uygar ve daha fazla kültürlü olduğunu bildirmişti. Bundan sonra sıra Türklere gelecekti. Nitekim aynı kader oldu

28.01.2016

arap istilasi perslerin zayif bir zamanina denk geliyor. o sira dogu roma ile cok sert rekabet icinde olduklari icin ordulari yipranmis ve hazirliksiz yakalaniyor. cok hizli cokuyorlar. islamin genis cografyalara bu kadar hizli yayilmasida biraz bu sebebdendir. perslerin zayif hazirliksiz yakalanmasalar islamin arap yarim adasinin disina cikmasi cok zor olurdu. keza iki buyuk imparatorlugu dogu romayi ve persleri ayni anda karsilarinda bulurlardi. ayrica kazanilan buyuk zaferin psikolijik etkiside olmazdi, ortdogudaki diger toplumlardan hic bir sekilde destek bulamazdi.

Pasif Kullanıcı
28.01.2016

Sonra Büyük İskender bunları ele geçirdi. Ondan sonracıma Hindistan üzerine yürüdü. Sonra orada askerleri mızmızlanmaya başlayınca (10 yıldır savaştalardı ne yapsınlar ki. 3 yaşında bıraktığı oğlu dönünce ergenliğe giriş yapmış olacak.) 'E hadi bari geri dönelim zaten bütün dünyanın hakimiyim ama dönerken yol üstünde bir kale var bu kaleyi almazsak küserim.' dedi. Kaleyi aylarca kuşattılar İskender'in bu arada geçirmediği hastalık kalmadı. Sonra ele geçirdiler kaleyi İskender'in 10 Yıllık Kalkınma Planını tamamladılar. Geri dönerlerken 2 defa suikast girişimi oldu adam ölmedi. Sonra dünyanın en büyük imparatorunu katleden bir sivrisinek onu ısırdı. Adam Anadolu toprakları üzerinde sıtmadan öldü. Neden mi bunları yazdım ? Hiiiç. Fazladan tarih bilgisi olsun.

TÜM YORUMLARI OKU (22)