Bilinmeyen Yönleriyle 9 Maddede İran

Edindiği siyasi politikası yüzünden 'kapalı bir kutu' gibi gözüken İran'ın daha geçen haftalarda ortaya çıkan zengin ailelerin yaşamları ile aslında halkın bir kısmının nasıl olduğu internet alemine sunuldu. Kültürü bakımından gezip görülmesi en başlarda gelmesi gereken bu ülke, büyük şehir merkezlerine adımınızı attığınız ilk andan itibaren 'kapalı bir kutu' olmadığını size fark ettiriyor.

1. Nakş-ı Cihan Meydanı, İsfahan

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren en büyük ikinci meydan olan bu meydan, etrafında içli dışlı çarşıların bulunduğu bir alışveriş merkezi olarak da kullanılır. Ortasındaki havuz, aslında 'Polo' oynamak için yapılıp sonrasında havuza döndürülmüştür halidir.

2. Ali Qapou Sarayı, İsfahan

Isfahan Nakş-ı Cihan Meydanı'nda bulunan 17. yy'da inşa edilen ve 6 katlı olan bu sarayın giriş katında çapraz köşelerde sırtınızı avluya döverek duvardan duvara çaprazınızdaki kişi ile konuşabilir, 105 basamak merdiven çıkıp 6. katta müzik seslerinin duyulduğu müzik odasında ruhunuzu dinlendirebilirsiniz.

3. Çehel Sütun Sarayı, Isfahan

Adının esprisi; yirmi ince ahşap sütunu olan, önündeki havuzun suyuna yansıyıp sütun sayısının 20 değil 40 olarak gözükmesidir. İçerisinde birçok eserler birlikte 1514'de Osmanlı Sultanı I. Selim ile yapılan Çaldıran Savaşı duvarları süslemiştir.

4. Hz. Masume'nin Türbesi, Qum

Şiiler için kutsal kabul edilen Oniki İmamdan yedincisi olan İmam Musa Kazım'ın kızı Hz. Masume'nin mezarı, Cemkeran Camii ve etrafında 300 civarı türbe bulunan bu mekan, günün her saati çok kalabalık olması ile birlikte, gece yarıları ortaya çıkan seyyar satıcıları ile İran'ın en güvenli bölgelerinden biridir. 2 3 kadın gecenin çok geç saatlerinde bile rahatça dolaşıp, seyyar satıcılardan alışveriş yapıp, türbenin avlusunda oturabilir.

5. Günbed-i Kavus (Gonbad-e Kābus), Gülistan Eyaleti

1006 yılında yapılan bu 86 m yüksekliğinde, dünyanın en yüksek tuğla yapısı olan bu bina, içindeki aşırı nem oranı ile insanı boncuk boncuk terletse de tam ortasında bulunan bölgeye gelip yukarıya doğru seslendiğiniz zaman ekolu çıkan ses sizi inanılmaz etkileyecektir.

6. İmam Humeyni’nin Evi, Tahran

İran'ın Devrim Lideri olan İmam Humeyni, diğer devlet liderlerine göre inanılmaz sade bir evde yaşamını sürdürmüştür. Evinin girişinde bulunan ufak bir tünel ile önündeki Camii'ye geçerek çiçeğin bulunduğu sandalyede oturup halk ile içli dışlı olup beraber namaz kıldığı söyleniyor.

7. İran Mukaddes Savunma Müzesi, Tahran

İran'da en kıymet verilen müzelerden olan bu müze içerisinde bölümlere ayrılmış halde, İran - Irak Savaşı'nın betimlendiği, Saddam'ın tablolarının olduğu, bu savaşta ölen İran askerleri ve komutanlarının üç boyutlu bir şekilde sergilendiği, top ve mermilere maruz kalan sınıf, ev canlı görselleri, aklınıza gelebilecek İran Savaşları ile ilgili her türlü olayları gerek müzikleri, gerekse canlı video ve resim geçitleri olan bir müze-kitap-film kategorisine girebilir.

8. Şehit Recai Barajı, Mazenderan

Yolu aşırı virajlı yokuşlardan oluşan bu baraja ancak kendine güvenen şoförler çıkabilir. Yukarıda inanılmaz iki manzarası olan bu baraj, elektrik santrali olarak kullanılmaktadır. Özel bir izinle suyun aktığı yerdeki tünele girelebilir. Bir de oradan bu macerayı yaşayabilirsiniz. Panik atak hastalığı olanlara kesinlikle tavsiye edilmez.

9. Hezar Pich, Gorgan

Gülistan Eyaleti'nin Gorgan şehrinin en yüksek kısmında bulunan bu tepe, gençlerin, yaşlıların, ailelerin, çocukların en uğrak noktası olmuştur. Yerlere bir kilim serilerek yapılan pikniklerde, ellerinde nargileler, sofralarında onlarca çeşit tatlıları, yemekleri ile keyif yapılabilen bu alanda ayrıca yamaç paraşütü de yapılmaktadır.

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"
YORUMLAR
07.11.2014

Iran in bu kadar guzelligi varken gelip baraj veya kutsal savunma muzesini tanitmissin yaa, he diyeyim Sana

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ