İran'da Kıyafetleri Uygun Olmadığı Gerekçesiyle Kadınları Tutuklayan Ahlak Polisleri Hakkında İlginç Bilgiler

16 Eylül 2022 günü İran'ın başkenti Tahran'da ahlak polisleri tarafından tutuklanan bir kadın gözaltına alındıktan 3 gün sonra hayatını kaybetti. Tahran polisi inkâr etse de kadının darp edildiği biliniyor. Bu yazıda size İran'daki ahlak polisleri nasıl göreve geldi ve neler yapıyorlar ondan bahsedeceğim.

İyi okumalar.

Mehsa Emini başörtüsü yüzünden tutuklandı.

Son günlerde hepinizin haberlerde görmüşsünüzdür. İran'ın başkenti Tahran'da bir kadın İran ahlak polisi tarafından gözaltına alındı ve bu gözaltı sırasında hayatını kaybetti. Olay, 16 Eylül 2022 tarihinde meydana geldi. 22 yaşındaki İranlı Kürt Mehsa Emini, giysisi ve başörtüsü İslam'a aykırı olduğu gerekçesiyle devriyeler tarafından tutuklandı.

Genç kadının gözaltına alındıktan sonra rahatsızlandı.

Tutuklanan kadın, gözaltına alındıktan 3 gün sonra şüpheli bir şekilde öldü. Fenalaşarak hastaneye kaldırılan ve komaya giren Mehsa'nın ölüm nedenini aniden bilincini kaybettiği ve kalp rahatsızlığı olarak açıkladılar ancak durum öyle değildi. İranlı Kürt insan hakları derneği Hengaw, kadının polis tarafından darp edildiğini, ailesiyle kadının vücudunda darp morlukları olduğunu ifade etti.

Mehsa Emiri'nin MR sonuçları işkence gördüğünü doğruladı.

Resmi makamlar genç kadının ölümünün işkenceden kaynaklandığını yalanlasa da geçtiğimiz hafta sonundan bu yana İran'da özellikle Kürdistan ve Tahran bölgesinde olmak üzere halk olayı protesto etti. İşyerleri ve fabrikalar grev yapıyor, üniversiteler yürüyüş yapıyorlar. Bir hacker grubunun İran International'a Mehsa'nın MR sonuçlarını sızdırdığı ve sonuçlarda Mehsa'nın kafatasının kırık olduğu haberinden sonra halk protestolarını giderek artırdı.

Olaydan sonra İran halkı sokaklara döküldü.

Mehsa'nın Kürtlerin yoğun yaşadığı memleketi Sakkız'daki cenazesinde öfkeli kalabalık ve eylemciler dini lider Ayetullah Hamaney aleyhine sloganlar atmış, kadınlar başörtülerini çıkarıp yakmıştı. Başörtüsü yasası nedeniyle Mehsa'nın öldürülmesi sanal ortamda şok etkisi yarattı. Ülke genelinde uzun yıllardır baskıyla sürdürülen molla rejimine, kanunlara ve ahlak polislerine karşı protestolar meydana geldi.

Sokaklarda "diktatöre ölüm" sloganları atılıyor.

Mehsa Emini'nin gözaltında ölümünden sonra Kürt bölgelerinde yoğun olmak üzere başkent Tahran gibi çoğu kentte ahlak polislerine ve hükümete yönelik ayaklanmalar başladı. 'Diktatöre ölüm' sloganlarının atıldığı gösteriler sırasında polis halka müdahale ediyor ve eylemcilerden ölenlerin olduğu haberleri yapılıyor.

Peki kim bu ahlak polisleri?

İrşad Devriyesi ya da Moda Polisi olarak bilinen ahlak polisi, İran İslam Cumhuriyeti'nin kolluk kuvvetlerine yardımcı olan özel bir ekiptir. 2005 yılında kurulan bu ekip kılık kıyafet kurallarına uygunsuz giyinen kadın ve erkekleri tutuklamak için kuruldu. Bu devriyeler genelde İran halkının yoğun gezdiği yerlerde görevlidir. Parklarda, alışveriş merkezlerinde, meydanlarda ve metrolarda kötü örtülmüş başörtülüleri durdurur ve alıkoyar.

Ahlak devriyesi sokaklarda minibüsle devriye atar.

İran'daki ahlak polisleri minibüsle gezer ve onlara çarşaflı kadınlar eşlik eder. Alıkoyulan kadınlar karakola ya da ıslahevine götürülür ve orada babaları, eşleri ya da erkek kardeşlerinden biri gelip onları serbest bırakmak için alana dek nasıl giyinmeleri gerektiği konusunda ders alırlar.

İranlı kadınları için en başından beri tehditler.

İran'da ahlak polisinin varlığı çok tartışılmaktadır. Bir kesim bu polislerin doğruyu emrettiğini ve yanlışı yasakladığını savunurken diğer kesim polisin vatandaşın özgürlüklerine saygı duymadığını ve İslam dışı bir uygulama olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyorlar. Özellikle kadınlar için!

Kadınlar köşe bucak kaçsalar da ahlak polisi hep peşlerinde.

İran'da İslami kurallardan en çok kadınlar etkileniyor. Kıyafet denetimleri yüzünden ahlak polislerine yakalanmamak için çok uğraşıyorlar. Ahlak polisleri özellikle yaz aylarında kadınlara rahat vermiyor. İranlı kadınların renkli ve havalı kıyafetler giymesi yasak. Giyen kadınlar polisler tarafından karakola götürülüyor. Karakolda tutuklanan kadınlara gelecekte kurallara uyacağını dair yazılı kağıt imzalatıyorlar.

Kadınların özgürlüğünü kısıtlıyor ve onurlarını kırıcı davranışlarda bulunuyorlar.

Çoğu zaman da kadınlar gözaltındayken kıyafetleri parçalanıyor ve kirli siyah bir çarşafla eve gönderiliyor. Ahlak polisine rağmen genç kadınlar daha dar ve renkli kıyafetler tercih ederek kuralları protesto ediyor. İranlı mankenler sosyal medya üzerinden renkli yeni kıyafetlerini sergiliyor.

İran'da baskılara rağmen mankenler ve ünlü fenomenler ahlak polislerini protesto ediyor.

İranlı manken Şebnem Molavi 2016 yılında ABD'li moda dergisi FSHN'in kapağında yer aldı. Ancak İslam karşıtlığını yaymak suçundan hapse atıldı ve birkaç gün sonra kefaletle serbest kaldı.

Seçimlerde azaltılacağı vaat edilse de aksine sayıları daha da arttı.

2012 seçimlerinde Ruhani, ahlak polislerinin sokaklarda azaltılacağını vaat etse de bugün durum tam tersi. Hatta 2016 yılında var olan ahlak polislerine ek olarak Tahran Emniyet Müdürü 7 bin kadını ve erkeği sivil ahlak polisi olarak göreve aldı.

Mehsa Emini'nin ölümünden sonra tekrar tepki odağındalar.

İran'da ahlak polisleri ya da diğer bir adıyla moda polisleri, 2005'te göreve geldiklerinden bu yana insan ve kadın haklarına aykırı kuralları, özgürlükleri kısıtlamaları ve insan onurunu hiçe saymaları yüzünden uluslararası toplumun tepkisini çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Mehsa Emini'nin ölümünden sonra tekrar bütün dünyanın gündemindeler ve maalesef var oldukça da kalacak gibiler.

Bunlar da İlgini Çekebilir

İran Karıştı: Ahlak Polisinin Komaya Soktuğu Kadın Hayatını Kaybetti
Şeriat ile Yönetilen Yanı Başımızdaki İran'da Gündelik Yaşamın Nasıl Devam Ettiğini Biliyor musunuz?

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
YORUMLAR
20.09.2022

Sonumuz böyle olmasa iyi!

20.09.2022

Korkutucu

20.09.2022

İslamda böyle birşey yok insanları dinden soğutup duruyorlar. İslam hoşgörü dinidir zorlama dini değil

21.09.2022

Çok hoşgörülüdür

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ