İran'da Hayat Pahalılığı Nedeniyle Başlayan Protestolar Büyüyor: 'Ölüm veya Özgürlük', 'Mollalar Dışarı'

İran'da hayat pahalılığı nedeniyle başlayan protestolar cuma günü başkent Tahran dahil 12 şehre yayıldı. Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre hayat pahalılığını protesto etmek için başlayan gösterilere yüzlerce kişi katıldı. 'Mollalar dışarı', 'Ölüm veya özgürlük', 'Diktatöre ölüm' gibi sloganlar atan göstericilere müdahale eden polis bazı protestocuları gözaltına aldı. 

ABD Başkanı Trump ise Tahran rejiminin yurt dışındaki operasyonlar için para harcadığını ve yolsuzluğa battığını belirterek 'Dünya bu süreci izliyor' dedi.

İran'ın ikinci büyük şehri Meşhed'de Perşembe günü sokağa çıkan kalabalığa, cuma günü namaz sonrasında protestocular katıldı.

Cuma namazından sonra artan gösteriler başkent Tahran'a da sıçradı. Tahran'daki gösterilerde eylemcilerden birkaçının gözaltına alındığı İran tarafından resmen açıklandı. Ancak gözaltı sayısı belirtilmedi.

Muhaliflere göre gösteriler 12 şehre yayıldı.

Muhalifler, 12 şehirde birden gösteri olduğunu söylüyor. Meşhed'in yanı yanı sıra kuzeydeki Tebriz, Raşt, batıda İsfahan, Hamadan ve Irak sınırındaki Kirmanşah protestoların diğer adreslerinden bazıları. Bazı kentlerde akşam saatlerinde de gösteri yapıldı.

Kirmanşah'ta sokağa çıkanlar 'Ölüm veya özgürlük', 'Filistin'i boşver, bizi düşün' gibi sloganlar attı. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, sokaklarda yankılanan diğer sloganlar ise 'Mollalar dışarı', 'Diktatöre ölüm' ve 'Ruhani'ye ölüm.'

Elindeki beyaz bayrakla protestolara katılan kadın sembol oldu.

Muhalifler, elinde tuttuğu beyaz bir bayrakla tek başına duran bir kadın protestocunun gözaltına alındığını savunuyor. Sosyal medyada söz konusu göstericinin birçok resmi çizildi ve protestoların sembolü haline geldi.

Ülke dışında yaşayan İranlılar da gösterilere destek veriyor. Almanya ve Belçika gibi ülkelerde İran büyükelçiliği önünde toplananlar, Tahran yönetimi karşıtı sloganlar atıyor.

Polis biber gazı ve tazyikli su kullanıyor. Bazı göstericiler polis müdahalesi sırasında yaralandı.

Meşhed, Nişabur, Kaşmer gibi kentlerde perşembe günü düzenlenen protestolarda polis 52 göstericiyi gözaltına aldığını açıkladı. Yerel kaynaklar, polisin biber gazı ve tazyikli suyla dağıttığı göstericilerden bazılarının da yaralandığını aktardı.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabından İran'daki gösterileri değerlendirdi.

Trump, 'Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor' diye yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı ise, resmi açıklamayla gözaltıları kınadı.

İran'ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hameney, hafta içinde yaptığı açıklamada hükümetin ekonomi politikalarını eleştirmiş ve yüksek enflasyon, artan fiyatlar gibi sorunların çözülmesini istemişti.

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
30.12.2017

Geçtiğimiz yaz Tahran ve Tebriz'e gitme şansı bulmuştum. 1 Hafta gibi bir süre kaldım İran'da. Bu sürede birçok insanla konuştum. O insanların evinde kaldım. Köşe bucak heryeri gezdim. Kesinlikle söyleyebilirim ki İran halkının gözü bizden daha açık. Bazı şeylerin daha farkındalar. Yıllar süren İslami Rejim hepsini bıktırmış artık. Devrim öncesi İran'ı çok arıyorlar. O yüzden artık halk ufaktan hareketlenmeye başlamış. Bunu bilen hükümet'de son dönemde şeriat kurallarını biraz esnetmeye başladı. Yakında İranda bir patlama olur diye düşünüyorum. Yeni bir devrim belki. Bizde ise tam tersi. Her geçen gün dinciliğe doğru sürükleniyoruz. İnsanların kılık kıyafetlerine karışmalar, eğitim sistemindeki cihatçı değişiklikler. Tabii bilerek uygulanan bir politika buda. Amaç zihinleri uyuşturmak. Herkesin dincilik çatısı altında itaat etmesini sağlamak. Uyanık olmamız lazım. Mesele siyasi değil. Mesele din hiç değil. Mesele devletimizin ve milletimizin geleceği.

30.12.2017

Dünyanın varolduğu 4.54 milyar yıl boyunca binlerce DİN geldi geçti, hepsi de MİTOLOJİ olarak şekil değiştirdi ve yok olup gitti. Bundan 3000 yıl önce Zeusa Thora Odine İsise inanan insanlar, tek gerçek ilahlarının kendilerininki olduğunu iddia etti ve binlerce insan bu dinlere ve ilahlara tapındı. 3000 senenin öncesi bize mitolojidir fakat onlara din idi. Bundan 3000 sene sonra ise "Allah, Tanrı, God, Yehova vs" arap, yahudi ve hristiyan mitolojosi olarak tarih raflarında yerini alacaktır.

30.12.2017

Ben 4 milyar yıldır din var demedimki :D bu yıllar içerisinde birçok din geldi geçti diyorum, yazdığımda herhangi bir sıkıntı yok. Ayrıca kendi kendinize sorup cevaplıyorsunuz. Evet, bu birbirinden araklama olayı Aton dinine, Sümerler'e ve daha gerisine kadar gider. Boş muhabbete gerek yok mevzu bu, kaynaklar ortada isteyen açar okur. Richard Dawkins'den bir alıntı yapayım, "Gerçekleri kutsal kitaba göre yorumlayan biriyle tartışamazsınız." Saygılar islam sancağı bey.

30.12.2017

ülkeyi yakıp yıkın bütün islamcı ve şeriatçılar gebersin dünya onlarsız daha güzel

TÜM YORUMLARI OKU (112)