İran'da Ahlak Polisi Tarafından Öldürülen 22 Yaşındaki Kadın İçin Yapılan Protestolardaki Bayrağın Gizemi Ne?

İran'da giyim kurallarına uymadığı için ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden Mahsa Amini isimli 22 yaşındaki genç kadın için protestolar başladı... Baskı altındaki kadınların kendi özgürlükleri için başlattığı protestoların sembolü ise bir saç bayrak! Peki bu bayrağın gizemi ne?

Geçtiğimiz 13 Eylül tarihinde İran’da kıyafet kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini, gözaltı sırasında komaya girdi ve kısa süre sonra vefat etti.

Ailesini ziyaret etmek için Tehran kentine geldikten sonra tutuklanan genç kadının haberi tüm ülkeyi bir bomba gibi sarstı! Polisin ‘Zaten rahatsızlıkları vardı’ açıklamasının ardından ailesi, genç kadının aslında tamamen sağlıklı olduğunu kanıtladı ve binlerce vatandaş İran sokaklarına döküldü.

Size detaylardan bahsetmiştik;

İran Karıştı: Ahlak Polisinin Komaya Soktuğu Kadın Hayatını Kaybetti

Kısa sürede ülke çapına yayılan bu protestolarda kadın erkek demeden binlerce kişi hem genç kadının başına gelenleri öğrenmek hem de İran’da yıllardır devam eden kıyafet kurallarını protesto ederek kendi özgürlüklerini istiyorlar.

Eski politik isimler, ünlüler ve milli sporcular da dahil olmak üzere genç kadının ölümünün aydınlanması için birçok kişi dayanışmaya katıldı. Protestolar kapsamında birçok İranlı kadın, kendi saçlarını kestikleri videoları paylaştı sosyal medyada. Peki saç bu protesto için neden önemli bir sembol?

👇

Mahsa Amini'nin Ölümünü Protesto İçin İranlı Kadınlar Saçlarını Kesiyor

Öncelikle İran’da kadınların uymak zorunda olduğu sıkı giyim ve başörtü kuralları bulunuyor. Kadınlar 7 yaşından itibaren okula gitmek ve çalışmak için başörtü takmak zorundalar. Ahlak polisi adı altında çalışan memurlar, kadınların giyim kurallarına uyup uymadığını kontrol ediyor ancak geçmişte ahlak polisinin kadınlara şiddet uyguladığına yönelik birçok olay ortaya çıktı.

Anlayacağınız kendi iradeleri dışında başörtü takmak zorunda bırakılan kadınlar, tepkilerini göstermek için saçlarını kesiyor. Bu bayrağın da protestoların bir simgesi haline geldiğini görmüşsünüzdür;

'Ombre Indigène' (Yerli Gölge) isimli bu çalışma, Belçikalı sanatçı Edith Dekyndt'ın 2008 yılında tamamladığı bir eser.

Sanatçı bu bayrakta kullandığı saçları, Fransa'nın Martinik ilinde yer alan Diamant sahilinde kayaların arasından bulduğu saçlarla yapmış! Çünkü bu sahilde, 19. yüzyılın başlarında 100 Afrikalı köleyi gizlice getiren bir tekne tamamen yok edilmiş.

Kölelerin insan haklarını sembolize etmek için yaratılmış bu eser artık aynı zaman İranlı kadınların (ve belki ileride diğer Ortadoğulu kadınların) özgürlüğü için kullanılan bir simge haline geldi...

İran'da başlayan protestolarda yaşanan gelişmeleri sizlere aktarmaya devam ediyoruz...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

İran'da Polisin Öldürdüğü İddia Edilen Mahsa Amini'nin Ardından Başlayan Protestolar Ülkeyi Karıştırdı
İranlılar Antalya'da Atatürk Heykeli Önünde Rejimi Protesto Etti
Estetik İçin Geldi, Hemşirenin Tacizine Uğradı!

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
21.09.2022

Atam'a ne kadar şükranlarımı sunsam, teşekkür etsem vallahi az. Neredeyse 100 yıl önce verilmiş bir özgürlük bizimkisi. İradesi dışında kadınların maruz kaldıkları zorbalıklar gerçekten acı verici. Türkiye'de de bu var elbet ancak aile, sevgili, koca vs gibi yakınlardan geliyor zorbalık.

21.09.2022

Ulan götten memeden tahrik olmamak için nefislerine sahip çıkamıyorlar Kanun çıkarıyorlar. Adalet anlayışınız batsın.

21.09.2022

berberlere ait 😀

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ