Iraklı Yetkili Carter'ı Yalanladı: 'Türkiye'yle Anlaştığımız Doğru Değil'

Iraklı bir hükümet yetkilisi, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın 'Türkiye ve Irak Musul konusunda prensipte anlaştı' açıklamasının doğru olmadığını söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla BBC'ye konuşan yetkili, Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasını istemediklerini belirtti. 

Türkiye, Musul operasyonuna dahil olması gerektiğini her fırsatta dile getirirken Irak buna karşı çıkıyor.

ABD'li bakan dün neler söylemişti?

ABD Savunma Bakanı Carter dünkü temasları sonrasında 'Ankara ve Bağdat'ın, Türkiye'nin Musul operasyonunda yer almasıyla ilgili prensipte anlaştığını' söylemişti.

Carter, söz konusu açıklamayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinden sonra yapmıştı. 

Bu konuda Irak hükümetinin kesinlikle onayının gerektiğini belirten ABD Savunma Bakanı, Türkiye'nin Musul'daki olası rolünün ayrıntılarının belli olmadığını da söylemişti.

ABD Savunma Bakanı Carter: 'Türkiye ile Irak Prensipte Anlaştı'

"Musul'un özgürleştirilmesinde Türkiye'ye düşen bir rol yok"

BBC'ye konuşan Iraklı yetkili ise anlaşma iddiasının doğru olmadığını ve 'Musul'un özgürleştirilmesinde Türkiye'ye bir rol düşmediğini' belirtti.

Yetkili, 'Türkiye'den beklediğimiz DAEŞ terörüne karşı savaşta Irak'ın yanında durması, Irak'ın egemenliğini ihlal etmemesi, komşuluk bağlarına saygı göstermesi ve Musul veya başka bir yerdeki Irak halkının birliğini tehdit etmemesidir' dedi.

Başika kampı gerilimi sürüyor

Türkiye ile Irak arasında, Türkiye'nin Başika'daki askeri üssü üzerinden yaşanan gerilim son dönemde derinleşmiş durumda.

Başika Krizi Tırmanıyor: Irak'tan, Türkiye'nin Eğittiği Birliğin Komutanına Tutuklama Kararı

Irak, üssün Bağdat'ın egemenlik haklarının ihlali olduğunu söylüyor.

Ankara ise üssün Bağdat ve Erbil yönetimlerinin daveti üzerine kurulduğunu, bu bölgedeki güvenlik sorunun doğrudan Türkiye'yi de ilgilendirdiğini belirterek üssü savunuyor.

BBC Türkçe

Popüler İçerikler

Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
Dilan Polat Tahliye Olabilir! Avukatı Başvuru Yaptı, Dilan Polat Adli Tıp Kurumu’na Sevk Edilecek
Cumhurbaşkanlığı Uçağını Kullanan Gazeteci Emin Pazarcı'dan Olay Yaratan Paylaşım: "Höst, Helaldir Helal"
YORUMLAR
22.10.2016

kodumun conileri yine ne çeviriyo acaba

Pasif Kullanıcı
22.10.2016

bi ıraktan tokat yemediğimiz kalmıştı o da olacak.

22.10.2016

1995de yeterince güzel bi tokat yedik gerçi 😑

22.10.2016

Adam kafa yapıyor. Türkiyeye, Irakın sınırları ihlal etmesin diyor :)) biz sınırımızı koruyoruz, işgal etmiyoruz, işgalci sensin lavuk. Bide Irakın özgürlüğüne engel olmasın diyor, Irakı özgürleştirmişler yani.. kitle imha silahı var diyerek milyonlarca insanı bombaladılar sonra pardon yanılmışız dediler. Amerikanın ve İngilterenin özgürlük anlayışı sömürge ülkesi olmaktan öteye geçmez. Proje cümlelere karnımız tok, musulu alıp pkkya verecekler, devlet kuracaklar, buna izin vermeyiz, Türkiye suriyenin bölünmemesi, terörden ve işgalden temizlenmesi konusunda çok kararlı. Buna müdahale etmezsek suriyeden sonra ne müslüman alemi ne Türk alemi gün yüzü görmez.

TÜM YORUMLARI OKU (19)