Irak ve Suriye Tezkeresi Meclis'ten Geçti

TBMM'nin 26. dönem ikinci yasama yılı çalışmaları bugün başladı. Genel Kurul’un ilk işi Irak ve Suriye’ye sınır ötesi harekât yetkisinin bir yıl uzatılmasına ilişkin tezkere oldu. Tezkere, HDP dışındaki 3 partinin oylarıyla 30 Ekim 2017'ye kadar uzatıldı. 

OHAL’in süresinin üç ay daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin ise 20 Ekim tarihine kadar Meclis Genel Kurul’u gündemine gelmesi bekleniyor. Meclis’in bu dönemde en öncelikli gündem maddesi ise anayasa değişikliği...

20 Ağustos'ta tatile giren TBMM Genel Kurulu, yeniden mesaisine başladı.

İlk tören Meclis bahçesinde, TBMM başkanı Kahraman'ın Atatürk anıtına çelenk koyması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla yapıldı.

Erdoğan'ı bu yıl 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kaldırılan Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı yerine polislerden oluşan Meclis Tören Mangası karşıladı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'na hitap etti

Erdoğan, Suriye'nin Hayati Bir Konu Olduğunu Vurguladı: 'Masanın Dışında Kalamayız'

HDP liderleri Demirtaş ile Yüksekdağ Meclis açılışına katılmadı

HDP dışında Meclis'teki tüm partilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ayakta karşıladığı belirtiliyor.

Al Jazeera'den Gonca Şenay'ın aktardığı bilgiye göre HDP Eş Başkanları salonda yoktu ama HDP'liler Erdoğan'ın konuşmasını baştan sona salonda dinledi.

Yeni yasama yılı tezkere görüşmeleriyle başladı.

Meclis açılışının hemen ardından 2 Ekim'de süresi dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin bir yıl daha uzatılması teklifi görüşüldü. Tezkere AK Parti, CHP ve MHP'nin 'evet' oylarıyla 13 ay uzatıldı. HDP ise ret oyu verdi

Tezkere oturumunda ilk sözü alan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Fırat Kalkanı Operasyonu'nda asıl öncelikli hedefin IŞİD olduğunu ancak 'herhangi bir terör örgütünün oldu bittisine de izin verilmeyeceğini' söyledi. 

PKK'nın uluslararası alanda meşruiyet kazanmaya başladığını belirtti.

MHP'den destek, HDP'den ret

MHP'li Mehmet Günal söz alarak partisinin tezkereye PKK ve IŞİD'le mücadele kapsamında destek verdiğini açıklarken, HDP'den ise eleştiri geldi.

Bilgen konuşurken Yıldırım ve Bahçeli Genel Kurul'dan ayrıldı

HDP'yi temsilen Ayhan Bilgen konuşmasına başlarken Başbakan Binali Yıldırım ve MHP lideri Devlet Bahçeli Genel Kurul Salonu'nu terk etti.

Bilgen, doğrudan operasyonlara değinmeden, Türkiye'nin bölgedeki politikalarını eleştirdi; 'Suriye'nin toprak bütünlüğü konusuyla idari yapıyı birbirine karıştırmadan, dış politikamızı gözden geçirmeliyiz' dedi.

CHP'den 'Suriye'de rejim değişikliği' eleştirisi

CHP adına söz alan Ardahan milletvekili ve eski Musul Başkonsolosu Öztürk Yılmaz da Türkiye'nin 'Suriye'de rejim değişikliği çabaları doğrultusunda yürüttüğü' politikalarını eleştirdi, PYD'nin kontrol ettiği alanın bu sayede genişlediğini ifade etti.

Görüşmelerin ardından geçilen oylamada AK Parti, CHP ve MHP 'evet' dedi. 

HDP ise ret oyu verdi. Böylece tezkere 30 Ekim 2017'ye kadar uzatıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilân edilen Olağanüstü Hâl’in süresinin üç ay daha uzatılması da gündemde

28 Eylül Çarşamba günü yapılan Milli Güvenlik Kurulu’ndan da bu yönde bir tavsiye kararı çıkmıştı. OHAL’in süresinin üç ay daha uzatılmasına ilişkin tezkerenin 20 Ekim tarihine kadar Meclis Genel Kurul’u gündemine gelmesi bekleniyor.

Yine 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ yapılanmasının siyasi ayağının araştırılması için kurulan komisyon Meclis’in açılması ile birlikte çalışmalarına başlayacak.

Mini anayasa paketi

Sonraki süreçte ise Meclis’in önündeki en önemli gündem maddelerinden biri mini anayasa değişiklik paketi olacak. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından üç siyasi parti lideri yargı alanında yapılacak değişiklikler odaklı anayasa değişikliği yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

AK Parti’den Abdülhamit Gül, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Bülent Tezcan, Milliyetçi Hareket Partisi’nden ise Mehmet Parsak’ın katılımıyla kurulan komisyon, yazım çalışmalarına başladı. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından konu yeniden siyasi parti liderlerinin gündemine gelecek. Liderler arasında anlaşmaya varılması durumunda üzerinde anlaşılan metin Meclis Anayasa Komisyonu gündemine, ardından da Genel Kurul’a gelecek.

Ekonomi de en sıcak tartışma başlıklarından biri

Ekonomi de en sıcak tartışma başlıklarından biri. Son olarak Moody's’in Türkiye’nin kredi notunu indirmesinin ardından hükümet cephesinden yapısal reformlara ilişkin kritik adımların atılacağı mesajları geldi.

Moody's Türkiye'nin Notunu İndirdi; Hükümetin Tepkisi Gecikmedi

Bu düzenlemeler de yeni dönem de Meclis gündemine gelecek önemli başlıklar arasında. Ayrıca Ekim ayından itibaren 2017 yılı bütçesi de Meclis gündeminin en önemli rutini olacak.

AA ve Al Jazeera

Popüler İçerikler

18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
01.10.2016

Meclis deyince benim aklıma gelenler : Önce kendilerine sonra çevresindekilere saygısı olmayan vekiller, okul gibi arka sırada uyuyanlar, torba yasaları gece yarısı çaktırmadan geçirenler, padişahım çok yaşa şakşakçıları , yolsuzluğu ortaya çıktığı halde efendilerinin kıçını yalayan sürüngenler.

01.10.2016

Maalesef 550 tane gereksiz var.

01.10.2016

#YaramıYeHdp #HdPKK

01.10.2016

Başkanlık sistemi yerine ohal mantıklı aslında. İstediklerini aldılar. MHP'de yedek lastik olarak çok iyi görev görüyor. İnsanlarda onur, gurur kalmamış. Ekonominin konuşulacak durumu kalmamış. Sınır ötesi tezkeresi kesinlikle çıkmalı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ