Irak'ın En 'Havalı' Yüzü: Iraklı 'Hipster' Gençler Moda ile Toplumsal Değişim Hedefliyor!

Irak söz konusu olduğunda birçoğumuzun zihninde, iç savaş, çatışmalar, intihar bombaları ve büyük toplumsal ve siyasal sorunlar geliyor ancak, modaya düşkün bir grup Kürt genç, ülkelerinin hakkındaki bu karanlık imajı değiştirme niyetinde.

Bu gençler, başlattıkları moda hareketinin sosyal bir değişimi de beraberinde getirmesini umuyorlar.

Bir araya gelen gençler, bir grup oluşturmuşlar ve kendilerine, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti olan Erbil'de kurulmuş olmalarından yola çıkarak, "Bay Erbil" (Mr. Erbil) adını vermişler.

IŞİD terör örgütü ile gerçekleşen çatışmalardan çok etkilenen Erbil'de bir araya gelerek başlattıkları "akım" ise son bir yıl içinde özellikle sosyal medyada kendisine büyük bir takipçi kitlesi edinmiş durumda.

Instagram'daki Mr. Erbil hesabının şu an 31.7 bin takipçisi var.

"Centilmen buluşmaları" adı altında bir araya gelen grubun paylaştığı fotoğraflar ise birçoklarına Batıdaki "hipster" akımını anımsatıyor.

Dar kalıplı takım elbiseleri ve hipster akımının vazgeçilmezi olan özenle uzatılmış ve biçimlendirilmiş sakalları ile hayli dikkat çekiyorlar.

Grubun şu anda 30 çekirdek üyesi var ve bu tarz, "Irak'ın ilk centilmen moda kulübünün" üyelerinin kimliğinin bir parçası.

Her ne kadar "hipster" akımı Batı kökenli olsa da "Bay Erbil" grubu, modernite ile bölgenin yerel kültürünü harmanladıklarını belirtiyor.

Tarzlarını oluştururken, bölge kültüründe "Efendi" olarak bilinen, şehirde en iyi kıyafetleri ile dolaşan "toprak sahibi" insanların tarzlarından da esinlendiklerini ifâde ediyorlar.

Bu tarzın Saddam rejiminden sonra dışa açılmanın, Batı ülkelerine seyahat etmenin, küreselleşmenin, İnternet ve sosyal medyanın getirisi olduğunu söyleyebiliriz.

Bu gençler bölgenin modern yüzünü yansıtıyorlar. İngilizce konuşuyorlar, çevrimiçi alışveriş yapıyorlar ve akıllı telefonlarından sürekli olarak İnternet'e bağlılar.

Bölgede alışveriş imkanları kısıtlı olsa da bu sorunu terzilere yönelerek aşmayı başardıkları söylenebilir.

Hedefleri de büyük: Siyasal ve ekonomik sorunlar aşıldığı taktirde bir beyefendi kulübü evi, model ajansı, berber, terzi ve butik açmayı planlıyorlar.

"Bay Erbil"in tüm amacı bu moda akımını bölgede duyurmakla sınırlı değil elbette.

Grup, 'kendileri gibi daha iyi bir hayat arayışındaki Kürt gençlerinin olduğunu, bulundukları coğrafya dışındaki dünyaya gösterme' amacı da taşıdıkları söylüyor.

"Bay Erbil" hareketi kadın hakları konusunda da bölgede hâkim olan geleneksel yaklaşımı değiştirmeyi hedefliyor.

Grup, her Perşembe gerçekleştirdiği bir sosyal medya paylaşımında, kadınların toplumda daha etkin olmasına örnek gösterdikleri bir kadını öne çıkarıyor. 

Böylece kadınları hem toplumsal açıdan teşvik etmek hem de moda anlamında kadınlara ilham kaynağı olmak istiyorlar.

Bu arada, bu arkadaş da biraz Burak Özçivit'i andırmıyor mu?

Kısacası toplumsal değişim ve farkındalık yaratmak isteyen bu gençlerin çabası ses getirmeye devam edecek gibi görünüyor.

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Apar Topar Çıkarılmışlardı: Kızılcık Şerbeti'nde Giray ve Heves Ayrılığının Gerçek Nedeni Ortaya Çıktı
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
YORUMLAR
24.01.2017

Her Ortadoğulu gibi ambalajı değiştirmek değişime dair becerebildikleri tek şey

24.01.2017

ayranı, tahtı revanı geçtim ülke yok, toplum yok neyi düzeltmeye çalışıyolar. ülkenin büyük kısmı bölünmüş ve çatışma altındayken böyle bişeyle anca takipçi kazanırlar.

25.01.2017

ulke gayet iyi durum da sadece ekenomik sıkıntılar var savaş falan yok.

24.01.2017

o sakallarla olsa olsa ışid modelinin üst versiyonu olurlar.

Pasif Kullanıcı
24.01.2017

Bölgesel Kürt Yönetimi hakkında en ufak bir fikrin olduğunu düşünmüyorum. İki haber bülteni izledikten sonra ben gündem hakkında bir şeyler kaptım orada burada bir şeyler söyleyip egomu tatmin edeyim diye yola çıkmışsın da becerememişsin yaw..

TÜM YORUMLARI OKU (87)