İrade Kontrolü İçin Uygulanan Eğlenceli Bir Deney: Marshmallow Testi

Psikolog Walter Mischel tarafından bulunan Marshmallow testi, okul öncesi dönemdeki çocukların kendilerini kontrol edebilme ve zevki erteleme becerilene ışık tutuyor. Bu deney genel bir anlamda çocukların ileriki yaşlarında nasıl bireyler olacaklarına dair ipuçları veriyor.

Marshmallow testi ilk kez 1972 yılında denendi.

Marshmallow testi yani zevki erteleme becerisi, ilk kez psikolog Walter Mischel tarafından uygulanmıştır. Anaokulu çağındaki çocuklara uygulanan bu test ile, çocukların iradelerini ne seviyede kontrol altında tutabildiklerini göstermeleri amaçlanmıştır.

Çocukların kontrol becerileri ölçülüyor.

Stanford Üniversitesi'nde görev yapan psikolog Walter Mischel tarafından uygulanan bu test, günümüze kadar ulaşmış ve halen denenmeye devam etmektedir. Yıllar geçmesine rağmen uygulanan bu test ile ortaya çıkan sonuçlar oldukça etkileyici ve belirleyicidir.

Çocukların bekleme süreleri, hazzı erteleme becerileriyle eş değer niteliktedir.

Teste tabi tutulan çocuklar için bekledikleri süre önemli bir niteliktir. Verilen ikramı yemedikleri ve bekledikleri her süre, hazzı erteleme becerilerinin yüksek olduğunu göstermektedir. Genellikle çocukların zaaflarına yönelik ikramlarla yapılan bu testin sonucunda çocuklar ödüllendirilmektedir.

Beklemek çocuklar için zorlu bir süreç olarak karşımıza çıkıyor.

4- 6 yaş arasındaki çocuklara uygulanan Marshmallow testi, ebeveynler için çocuklarının kontrol etme becerilerinin hangi aşamada olduklarını öğrenmelerine yardımcı nitelikte. Öğrenme aşamasındaki çocuklar için beklemenin zorluğu ya da kolaylığı bu test ile kolaylıkla ölçülebiliyor.

Marshmallow testinin aşamaları:

Testin birinci aşaması, teste tabi tutulacak küçük çocuğun karşı koyamayacağı bir yiyecekle baş başa bırakılmasıyla başlanıyor. Marshmallow veya bir çikolata bu deney için oldukça cazibeli yiyecekler arasında yer alıyor. 

Not: Psikolog Walter Mischel bu testi marshmallow kullanarak yapmıştır. 

Çocuklar zaafları olan yiyecekle baş başa bırakılır.

Zaafları olan yiyecekle baş başa kalan çocuklara bu yiyecekleri ebeveynleri gelene kadar yememeleri gerektiği söylenir. Yemeleri halinde ise haber vermeleri için yanlarına bir zil bırakılır. Testi geçemeyecek olan çocuklar, bu zili çalarak ebeveynlerini odaya çağırır.

Ödül sistemiyle çocuklar iradelerini kontrol altına alamaya çalışır.

Deneyi uygulayan kişi veya ebeveyn, odadan çıkmadan önce teste tabi tutulan çocuğu tembihler. Ona verilen marshmallowu yemeden beklerse ikinci bir marshmallowu daha olacağı söylenir. Bu konuşmanın ardından testi uygulayan kişi odadan çıkar ve çocuk marshmallow ile odada yalnız kalır.

Çocukların davranışları gözlemlenir.

Odada zaafı olan bir yiyecekle baş başa kalan çocuğun davranışları gözlemlenmeye başlanır. Bu aşamada bazı çocuklar zaaflarına yenik düşer ve marshmallowu yer, bazı çocuklar ise sabırlı davranarak ebeveynlerini ya da testi uygulayan kişiyi bekler. Bu anlarda genellikle komik anlar yaşanması ise çok olasıdır. Bu aşamada teste tabi tutulan çocuklar arasında fark gözlemlenir ve yorumlanır.

Çocuklardaki karar verme beceri ortaya çıkıyor!

Deneyin bir başka yanı ise çocuklardaki karar verme becerisinin hangi aşamada olduğunu ortaya çıkarmak. Test sırasında çocuklara verilen marshmallow ve sonrasında onlara sunulacak olan ödül arasında bir tercih yapmaları gerekiyor. Bu test ile çocukların ergenlik dönemi ve ileriki yaşlarındaki kişilikleri ve başarıları hakkında önemli sonuçlara varılıyor.

Marshmallow testinin sonuçları ışığında birçok varsayıma ulaşılıyor.

Marshmallow testi sonucunda çocuklarla ilgili birçok varsayıma ulaşılıyor. İradelerini kontrol altında tutabilen çocuklar ve tutamayanlar arasındaki akademik ve sosyal başarılar hakkında teoriler ortaya atılıyor. Okul öncesi dönemde uygulanan bu testin ışında, çocuklar hakkında tespit edilen varsayımlar doğruluk payını kanıtlar niteliktedir.

Marshmallow testinde iradelerini kontrol eden çocuklar akademik anlamda daha başarılı ve sosyal oluyor.

İradelerini kontrol edebilme becerisi sahip çocuklar, hem doğuştan hem de çevresel faktörlerle bu yeteneklerini geliştirmiş olabiliyor. Ailenin bu alandaki etkisi kuşkusuz oldukça yüksek. 

Sonuç: Marshmallow yani zevki erteleme becerisi testinde, iradelerini kontrol edebilen çocuklar ileriki yaşlarında sosyal, başarılı ve yetenekli bireyler olarak kendini gösterebilmektedir. Bu çocuklar aynı zamanda kötü alışkanlıklar edinmeyen bireyler olarak da karşımıza çıkmaktadır.  

#PatienceChallenge ve viral olan marshmallow deneyi videoları 🥰

Marshmallow testi 😂

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Dünyanın Farklı Bölgelerinden 'Yok Artık' Dedirten Enteresan Güzellik Algıları
Buna İnanamayacaksınız! Topuklu Ayakkabının Erkeklerden Kadınlara Geçiş Süreci
Çaresiz Dertleriniz Ölümle Sonlanabilir! Psikojenik Ölüm Nedir?

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı