iPhone'larınızın Şarj Ömrünü Uzatmak İçin Uygulayabileceğiniz Bu Küçük İpuçlarına Mutlaka Bakmalısınız

Gün ortasında şarjınızın bitmesinden siz de sıkılmadınız mı?

iOS cihazlara sık sık güncelleme gelmeye devam ediyor ancak pil sorunları hiçbir telefonda bitmiyor.

Elimizden düşürmediğimiz ve bir parçamız haline gelmiş telefonlarımızın şarjı çok kısa sürede bitiyor; çünkü verimliliği artırmak için telefonların otomatik ayarlarına bakmak hiç aklımıza gelmiyor.

Son gelen iOS 13 Beta güncellemesinde pille ilgili bazı sorunlar yaşanmaya devam ediyor.

Telefonunuz gün ortasında sizi yarı yolda bıraksın istemiyorsanız gelin birlikte şu ince ayarları yapalım.

1. Batarya ayarlarına girip şarjınızı bu kadar çabuk hangi uygulamanın bitirdiğine bir bakın.

Kullanmadığınız zamanlarda bataryanızı emen uygulamaları kapatın ve piliniz zayıfken kullanmamaya dikkat edin.

2. Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda Düşük Güç Modunu açın.

Düşük Güç Modunu Ayarlar> Batarya kısmından açabilirsiniz. Telefonunuz daha önce de söylediğimiz gibi verimliliği en üst düzeyde tutmak için size sık sık, belki de hiç kullanmadığınız ve ihtiyaç duymadığınız uygulamalardan bildirim gönderiyor ve sürekli pilinizden harcıyor. Düşük Güç Mod'u birtakım farklı özellikleri de devre dışı bırakarak telefonun yüksek güç tüketimini engelliyor. O an başka bir şeyle uğraşıyorsanız ve buna ihtiyacınız yoksa bu modu açmayı ihmal etmeyin.

3. Otomatik kilitleme süresini minimuma indirin.

Sadece iPhone'lar değil, diğer tüm telefonlar siz onu kullanmıyorken bile sürekli olarak çalışarak işlem yapar ve pili azaltır. Bunu en az seviyeye indirmek için otomatik kilitlemeyi tahammül edebileceğiniz en az süreye indirin; 15 saniye, 30 saniye gibi.

Ayarlar> Ekran ve Parlaklık> Otomatik Kilitle

4. Uygulamaların konum izinlerini kaldırın.

Bu özellik de hem telefonların hem bilgisayarların ortak sorunu. Konum servislerinin çok fazla pil harcadığını ve siz uygulamayı kullanmazken bile sizi takip ettiğini unutmayın. O yüzden Ayarlar> Gizlilik> Konum Servisleri'' bölümüne gidin ve tüm uygulamalarınız için 'Kullanımdayken' seçeneğini seçin.

5. Email hesaplarınızın eşzamanlı güncellemelerini kapatabilirsiniz.

Email hesaplarınızdaki yeni e-postaları kontrol etmenin iki yolu vardır: Biri gerçek zamanlı olarak kontrol edip mailleri indiren ''Push'', diğeri de her 15 dakikada bir kontrol edip mailleri indiren ''Fetch'' seçenekleri. Çok önemli bir iş üzerinde çalışmıyorsanız ve mailleriniz sizin için yüksek düzeyde önem arzetmiyorsa, hesaplarınızı Fetch'e çekebilirsiniz. 

 Ayarlar> Hesaplar ve Şifreler> Yeni Veri Al 

6. Otomatik parlaklığı açın.

Piliniz çabuk bitiyorsa, ekranınız olması gerekenden daha parlak olabilir. Parlaklık son seviyede olunca her şey daha keyifli görünüyor biliyoruz ama yapacak bir şey yok. Otomatik parlaklık, günün ilerleyen saatlerinde parlaklığınızı kendiliğinden azaltacaktır. Ayarlar> Genel> Erişilebilirlik> Konaklama Birimlerini Görüntüle seçeneğine gidin ve 'Otomatik Parlaklık' ayarını Açık konumuna getirin.

7. Ulaşabildiğiniz yerlerde hücresel internet yerine Wi-Fi kullanmalısınız.

Bunun sebebi yalnızca hücresel internetinizin bitecek olması değil inanın ki, telefonunuz hücresel şebekeye ulaşabilmek için Wi-Fi'de harcadığından daha fazla batarya kullanır.

8. Arka plandaki uygulamaları otomatik yenileyen ayarı etkisiz hale getirin.

Telefonunuza yüklediğiniz tüm uygulamalar bazı otomatik ayarlarla birlikte gelir. Bunlardan biri de o uygulamayı daha fazla kullanmanızı sağlayacak, size daha sık bildirim gönderecek bu ''arka planda çalışan uygulamaları otomatik yenileme'' özelliğidir. Bunu önlemek için şu yönergeleri takip edebilirsiniz: Ayarlar> Genel> Arka Planda Uygulama Yenileme.

9. Telefonunuzun çekmediği bir bölgedeyseniz Uçak Modu'nu açın.

Telefonunuz şebeke bulmak için çok fazla enerji harcayacaktır.

10. Karanlık modu kullanın.

Keşke tüm telefonlarda olsa dediğimiz bir mod Karanlık Mod. Hem daha az gözünüzü yoruyor, hem bazılarına göre çok daha estetik görünüyor, hem de pilinizi nispeten daha az kullanıyor. Ekran & Parlaklık ayarları seçeneğine tıklayarak Karanlık Modu kullanmaya başlayabilirsiniz.

11. Uyandırmak İçin Kaldır (Raise to Wake) özelliğini kapatın.

iOS 13 Beta'daki şahane özelliklerden biri daha bu özellik. Aslında çok kullanışlı ve havalı bir özellik olsa da hareketlerinizi kontrol eden sensörleri kullandığı için şarjınızı hızlı bitiriyor. :( Yine Ekran & Parlaklık ayarlarına giderek bu özelliği kapatabilirsiniz.

12. Otomatik güncellemeleri ve indirmeleri kapatabilirsiniz.

iPhone'unuza yeni bir uygulama indirdiğiniz her seferinde, aynı iCloud hesabına bağlı diğer cihazlarınızdan tekrar indirmenize gerek yoktur. Çünkü uygulama iPhone'unuza indirildikten sonra, diğer cihazlara da otomatik olarak indirilir ve güncelleme yayınlandığında da otomatik olarak o cihazlarda da güncellenir.

Bu ilginç ve çok güzel bir özellik olabilir ancak bu süreçte bataryanızı da tüketebilir. iPhone'unuzda kullanmakta olduğunuz uygulamaya, bazen iPad'inize ihtiyaç duymayabilirsiniz, o zaman otomatik indirmeleri açmanızın bir yararı kalmaz. Bunun yerine, otomatik indirmeleri kapatın ve iOS 13'te pil ömrünüzü uzatmış olun.

Otomatik indirmeleri ve güncellemeleri kapatmak için, Ayarlar'ı açın ve iTunes & App Store'a gidin, Uygulama Güncellemelerini ve Otomatik İndirmeler seçeneğini kapatın.

13. O çok sevdiğiniz Widget'ları da kontrol etmeniz gerektiğini unutmayın.

Belki diğerleri kadar pilinizi yemiyor olabilir ama kontrollü olmakta fayda var. Tüm uygulamaların Widget'larının açık olması da iyi bir şey değil diye düşünüyoruz. Kullandığınız Widget'ları görmek için ana ekrandan sağa doğru kaydırın ve sayfanın sonuna gidin; düzenleme seçeneğine dokunun. Kullanmadığınız uygulamaların Widget'larını buradan etkisiz hale getirebilirsiniz. Pil ömrünüze az da olsa katkı sağladığını göreceksiniz.

Not: Telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayarak şarj ediyorsanız, bilgisayarınızın uykuda olmadığına emin olun.

Çünkü telefonunuz bilgisayar uykudayken, normalde olduğundan çok daha yavaş ve az bir şekilde şarj olur. Aklınızda bulunsun. :)

Popüler İçerikler

151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti