Tarihi İpek Yolu, Asya ve Avrupa arasında yer alan bir ticaret yoludur. Bu yolun pek çok güzergahı bulunmaktadır. Bu bilgilere ise Antik Yunan ve Romalıların belgelerinden ulaşılmıştır. İlk güzergah olan kuzey rotası, Tarım Havzası'nın kuzeyinden geçer. Bu yolun tasvirini ünlü tarihçilerden biri olan Heredot yapmıştır. Heredot'a göre kuzey yolu, Don Nehri ağzından başlayıp kuzeye doğru, daha sonra ise Partların bölgesinden doğuya doğru devam eder. Oradan da Çin'in batı kesiminde bulunan Kansu şehrinde son bulur.
Güney rotası ise Mezopotamya'dan başlar. Ancak bu kesin bir bilgi değildir. İpek Yolu, Anadolu'da yer alan Antakya bölgesinden başlayıp, Gaziantep üzerinden İran ve Afganistan'ın kuzeyinden geçerek, Pamir Ovası'na kadar uzanmaktadır. Daha sonra Güneydoğu Bölgesi'nde yer alan Gaziantep ve Malatya bölgelerinden geçer. Ege kıyılarında İzmir limanlarına, Karadeniz'de Trabzon ve Sinop limanına, Akdeniz'de Antalya ve Alanya limanlarına oradan da Avrupa'ya ulaşım sağlanmaktadır. Bu rota, İpek Yolu'nun ana güzergahlarından biri olarak bilinmektedir.
Diğer bir yol ise Mısır ve Mezopotamya'nın birleştiği nokta olan Narmada Nehri üzerindendir. Nehrin Hint Okyanusu'na döküldüğü liman kentlerinden biri olan Bargyzaga şehrine ulaşan deniz ve kara yollarının birleştiği yerdir.