IoT Teknolojisi Yani Nesnelerin İnterneti Kavramı Ne Anlama Geliyor? Günümüzdeki Yaygın Kullanımları Neler?

Akıllı cihaz dünyası çığ gibi büyüyor. Artık akıllı olan sadece telefonlarımız değil, günümüzde ampulden elektrik süpürgesine kadar her şeyin akıllı bir versiyonu mevcut. Son dönemde iyice hızlanan nesnelerin interneti teknolojisi de bu anlamda fiziksel ve dijital dünyayı birbirine bağlayan bir devrim olarak görülüyor. Gelin IoT kavramına ve yaygın kullanım alanlarına birlikte bakalım!

Nesnelerin İnterneti internete bağlı cihazların kendi arasında iletişim kurmasını sağlıyor.

Muhtemelen IoT terimiyle daha önce karşılaşmışsınızdır. Açılımı 'Nesnelerin İnterneti' olan IoT en temelinde internete bağlı olan cihazları ifade ediyor. Bağlı cihazlar arasında insan müdahalesi olmadan veri aktarımı ve paylaşımı gerçekleşebiliyor. İletişim halinde kalan bu cihazlar yapay zeka sayesinde veri analizi yapabiliyor ve mevcut verileri insan hayatını kolaylaştıran faydalı teknolojilere dönüştürüyor.

IoT kavramı ilk kez kahve makinesinin içine konulan kamera sistemini ifade etmek için kullanıldı.

IoT kavramı ilk kez 1999 yılında Kevin Ashton tarafından hazırlanan bir kahve makinesi sunumunda kullanıldı ve bugünkü halini alana kadar pek çok aşamadan geçti. Şimdiyse hayatın neredeyse her alanına dahil edilen IoT teknolojisi, veri işleme ve anlamlandırma sayesinde faydalı kullanımlar sunuyor. Örneğin; iş takip sürecini kolaylaştırma, çalışma verimliliğini artırma, zamandan tasarruf sağlama, gelir düzeyini maksimuma çıkarma gibi amaçlarla pek çok farklı alanda fayda sağlıyor.

1. Akıllı ev sistemleri

IoT teknolojisinin en bilindik yüzü olan akıllı ev otomasyon sistemleri insan hayatını büyük ölçüde basitleştiriyor. Isı ayarı, ışık düzeyi, ses komutu ile cihaz kontrol imkanı gibi pek çok olanak bu alana dahil ediliyor. Akıllı ev aletleri ise yarıda kalan filmi otomatik olarak açması, alışveriş listesi hatırlatması yapması ve hırsızlık durumlarına karşı bildirim göndermesi ile yaşam kalitesini fazlasıyla artırıyor.

2. Giyilebilir teknoloji

IoT teknolojisinin bir diğer görünen yüzü de akıllı saatler, kemerler, bileklikler ve gözlükler; kısacası giyilebilir teknolojiler. Bu ürünler oldukça popüler bir kullanım alanına sahip ve kalp atış hızı takibi, tansiyon ölçümü, kalori ve adım sayımı gibi pek çok işleve yarıyor. Ancak gelecekte vücuda takılan çipler ile çok daha gelişmiş hale gelmesi bekleniyor. Göz bozukluğuna karşı akıllı lensler üretmek ve hava derecesine göre vücut ısısını ayarlamak planlanan gelişmelerden sadece birkaçı.

3. Akıllı şehirler

Şehirlerdeki trafik ve yol kazası gibi durumları analiz ederek düzenleyen IoT sistemleri, trafik hızının yoğunluk anlarına göre ayarlanmasını sağlıyor. İş çıkış saatlerinde trafik lambalarının düzenlenmesi, ambulans ve itfaiye gibi araçlara öncelik tanınması, yol arıza durumlarının çözüm ekibine bildirilmesi ve çok daha fazlası bu teknoloji sayesinde gerçekleşiyor. Bu teknolojiyle asıl hedeflenen ise şehir ve trafik ağını çok daha planlı, kazasız bir hale getirmek.

4. Otomotiv

Akıllı şehirle entegre ilerleyen otomotiv sektörü de IoT teknolojisini yaygın olarak kullanıyor. Her yıl genişleyen bu alan araçların trafik analizini yapma, yol tutuş davranışını test etme, hasar ve can kaybını önleme adına büyük bir data kullanıyor. Öngörülen araç bakım süreleri, gerçek zamanlı trafik izleme imkanı ve sürücüsüz araç kullanımı aynı teknolojiden faydalanıyor.

5. Perakende

Perakende sektöründeki pek çok mağaza müşteri deneyimini geliştirmek ve olumlu geri bildirim almak için sistemine IoT teknolojilerini ekliyor. Geniş çaplı bir veri analizi sonucu kar oranını artıracak ve en doğru fiyatlandırmaların verilmesini sağlayacak adımlar belirlenebiliyor. Müşterilerin belirli parçaları üzerinde denemesine gerek kalmadan nasıl görüneceğini gösteren akıllı aynalar, ürün stok sayısını gösteren akıllı raflar ve hangi reyonun ne kadar müşteri çektiğini söyleyen sensörler bu sektörün sadece küçük bir parçası.

6. Taşımacılık

IoT teknolojiler, insan ihtiyaçlarının karşılanması ve ürünlerin ilgili yerlere zamanında gönderilmesi için lojistik alanında da kullanılıyor. Bu teknolojiler karayollarındaki araç sayısını takip ederek en ideal haritayı çıkarıyor, ayrıca gerçek zamanlı trafik verilerini paylaşarak sürücüler için kolaylık sağlıyor. Böylece taşımacılık sektöründeki verimliliği artırıyor ve hem kullanıcı, hem de üretici açısından oluşabilecek sorunları minimuma indiriyor.

7. Medikal ve sağlık hizmetleri

Sağlık alanında hayati önem taşıyan pek çok uygulama da IoT sistemleri kullanıyor. Hasta verilerinin analiz edilmesi ile olası problemler önceden tespit edilebiliyor ve daha az masraf ile daha doğru veri erişimi sağlanıyor. Bu sistemler insan ömrünü uzatmayı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefliyor. Kalp atış hızı ölçümleri, ilaç zamanı hatırlatıcıları, aşı sıcaklık izleme sistemleri, uzaktan doktor görüşmesi gibi pek çok yenilik bu alana dahil ediliyor.

8. Tarım ve hayvancılık

Tarım ve hayvancılığı mümkün olan en verimli haline getirmek de IoT operasyonlarının odaklandığı hedeflerden biri. Seralarda yetiştirilen ürünlerde zamanında ve yeterli ışıklandırma kullanılması, hava şartlarının yetiştiricilik için elverişli hale getirilmesi, topraktaki eksik minerallerin tespit edilmesi bu alana örnek verilebilir. Hasta hayvanları ayrıştırmaya da yarayan bu sistemler tarım ve hayvancılık verilerinin uzaktan izlenmesini sağlıyor, böylece daha kolay kontrol ve takip imkanı tanıyor.

9. Enerji

Günümüzün artan enerji ve ihtiyaç problemlerine çözüm bulmak için kullanılan IoT enerji verimliliği alanına da yöneliyor. Akıllı şebekeler ve şebeke izleme sistemleri olası sorunları tespit etmeye ve zamanında müdahaleye imkan tanıyor. Ayrıca uzaktan ölçüm sistemleri ve maliyet tahmin analizleri sektördeki harcamaları kısmaya yarıyor. Böylece enerji kaybının önüne geçmek ve akıllı sayaçlar ile enerji dağıtımını arzı tam olarak karşılayacak şekilde yapmak mümkün oluyor. Eksik veya fazla üretimlerden kaçınmak harcamadan tasarruf etmeyi de sağlıyor.

10. Çevre analizi

Daha sürdürülebilir ve temiz bir gelecek günümüzde IoT teknolojisinin en çok odaklandığı sektörlerin başında geliyor. Giderek artan hava ve su kirliliğine karşılık doğal alanların kaybı bu teknoloji ile analiz ediliyor. Kirlilik kontrolleri yangın ve tsunami gibi afet uyarı sistemlerinin geliştirilmesini sağlıyor. Hava, su ve toprak verileri akıllı sensörlerle izlenebiliyor. Bu sayede mevcut sorunlar daha net bir şekilde tespit edilebiliyor ve sorunu çözme adımları belirlenebiliyor. Ayrıca yaşamak ve iş yapmak için en ideal alanların belirlenmesi de bu teknoloji ile sağlanıyor.

IoT teknoloji devrimi yaşanmaya ve gelişmeye devam ediyor.

Sonuç olarak, IoT teknolojisi hala gelişmeye devam ediyor ve günümüzde gerçekleşenler sadece geleceğin küçük bir kısmı olarak görülüyor. Bütün cihazların birbirine bağlı olduğu dev bilgi ağının insan hayatını pek çok açıdan kolaylaştırması bekleniyor. Bu nedenle hayal edilenden çok daha fazlasının gerçekleşmesi olası gibi gözüküyor. 

Bu alanda ne gibi gelişmeler yaşanacağını hep birlikte bekleyip göreceğiz!

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu