İnternetin Önündeki 4 Tehdit

İnternet 2025 itibariyle hala özgür bir forum olacak mı?

Araştırma şirketi Pew Center, Elon Üniversitesi ile birlikte 1,400 katılımcıyla yürüttüğü çalışmasında bu soruyu sordu.

Uzmanlar ve diğer katılımcıların çoğu bundan 10 yıl sonra internette hala video paylaşımlarının yapılabileceği, blogların okunabileceği ve ünlülerle iletişime geçilebileceği konusunda iyimser olduklarını dile getirdi. Ancak yine de özgür interneti tehdit eden 4 şey olduğu öne sürüldü.

Hükümetlerin müdahalesi: Türkiye, Pakistan ve Mısır'ın içinde bulunduğu birçok ülke protestoların önüne geçmek için internet içeriklerini engelledi veya filtreledi. Katılımcılar diğer ülkelerin bu ülkeleri takip etmesinden endişe duyduklarını ifade etti.

Discern Analytics'in müdürü ve Stanford Üniversitesi'nin profesörü olan Paul Saffo, 'Küresel internet üzerindeki baskılar devam edecek ve belirsizliklere yol açacak. Hükümetler istemedikleri sitelere erişimi engelleme konusunda daha çok deneyim kazanacak,' ifadesini kullandı.

Takip programları güvene zarar verecek: Edward Snowden'in Ulusal Güvenlik Ajansı'nın e-posta ve telefon görüşmelerini izleyip dinlediğini ortaya çıkarması birçok kişide kişisel gizlilikleri konusunda endişe yarattı. Perakende şirketi Target'a geçen sene yapılan saldırıda olduğu gibi birçok veri hırsızlığı, banka hesaplarının ve ödeme kartlarının detaylarının hackerlar tarafından kolayca ele geçirilebildiği algısını yarattı.

Gardere Wynne Sewell'de İnternet hukuku uzmanı olarak çalışan Peter S. Vogel, 'Gizlilikle ilgili sorunlar 2014'te internet içeriklerinin erişimi ve paylaşımındaki en ciddi tehdidi oluşturuyor. İnternet kullanıcılarını ve dünya genelindeki şirketleri hedef alan siber terör tehditleri artarken bunun 2025 itibariyle değişmesini beklemek için çok az sebep var,' şeklinde görüş bildirdi.

Ticari baskılar açık yapıyı bozacak: İnternetin mucitleri para kazanma hırsının kullanıcı deneyimini baltalayabileceğinden korkuyordu.

Maryland Üniversitesi'nde sosyoloji dalında doktora adayı P.J. Rey, 'İnternet tarafsızlığında sorunlar yaşanma ihtimali gayet yüksek. Paranın siyasi konuşmalara eşit olduğu bir siyasi ortamda birçok şey internet servis ve içerik sağlayıcılarının farklı çıkarları korumak için ne kadar para harcamak istediğine kalıyor. Ne yazık ki günlük kullanıcıların çıkarları çok az korunuyor,' ifadesini kullandı.

Çok fazla bilgi problemi yakında çok az bilgiye dönebilir: Bilgiyi filtreleyip daha kontrol edilebilir hale getirmek tam tersi bir etki yaratabilir.

Ericsson'ın mühendisi Joel Halper, 'En büyük zorluk büyük ihtimalle istediğiniz zaman ilginç ve anlamlı içerikleri bulmak olacak. Bu özellikle bilimsel veya tıbbi bir bilgi arıyorken önemli. Tabi restoran, müzik veya farklı zevkleri ararken de geçerli,' dedi.

  • WSJ

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"