'İnternetin de Fişini Çekmeye Hazırlanıyorlar'

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, torba yasa teklifinde yer alan internet düzenlemesini değerlendirdi. Cihaner, “AKP, sansür duvarına bir tuğla koyuyor” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifindeki internet düzenlemesiyle ilgili CHP’li İlhan Cihaner, “Şimdi internetin fişini çekecek olan yasa teklifi ile bu kara tabloya bir fırça darbesi daha atılıyor, özgürlüklerin önündeki duvara bir tuğla daha konuluyor” dedi.

AKP’nin özellikle Gezi eylemlerinden sonra interneti baş edilmesi, zapturapt altına alınması gereken bir ‘baş belası’ olarak gördüğüne ifade eden Cihaner, “İfade özgürlüğü tamamıyla rafa kaldırılıyor. Bu cezayı yememek için erişim ve yer sağlayıcıları kendi kendine sansür uygulayacak. Otosansür artık fiilen sansüre dönüşecek” görüşünde.

Cihaner’in yasa teklifinde yer alan internet düzenlemesiyle ilgili yazılı açıklaması şöyle:

“Daha önce iki kez Anayasa Mahkemesi’nden dönen internete sansür girişimi yeniden TBMM gündeminde.

AKP milletvekilleri tarafından imzalanan yasa teklifi neler getiriyor:

Yürüklükteki 5651 sayılı yasada sadece katalog suçlar vardı. Yeni, yasa teklifine göre; yaşam hakkı, kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın korunması gibi hallerden birinin veya bir kaçının bulunması halinde ‘içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı’ verilebilecek.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen teklif bu şekilde yasalaşırsa neredeyse TCK’daki bütün suçlar internet erişiminin engellenmesi için gerekçe olabilecek.

Başbakan’a ve bakanlara site kapatma hakkı veriliyor. Bu düzenleme ile hukuki bir durum için YARGI yerine YÜRÜTME’ye karar verme yetkisi veriyor. Anayasa Mahkemesi’nin iptal gerekçelerinden birisi olan ‘yargı kararı şartı’ aranmayacak

Örneğin, ‘Kaçaksaray’ın maliyeti açıklansın’ diye bir protesto eylemi düzenliyorsunuz ve bunun duyurusunu yapmak için de Facebook’ta bir etkinlik sayfası hazırladınız. Başbakan ya da bakanlar ‘Yaşam hakkı, kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, milli güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi’ gerekçesiyle Facebook’un kapatılmasını isteyebilecek.

Bundan sonra özgürce internet kullanma hakkımız başbakanın ya da bakanın iki dudağı arasında olacak.

Kapatma kararının uygulanmaması halinde erişim ve yer sağlayıcıya 500.000 TL’ye varan cezalar ve lisans iptali öngörülüyor.

İfade özgürlüğü tamamıyla rafa kaldırılıyor. Bu cezayı yememek için erişim ve yer sağlayıcıları kendi kendine sansür uygulayacak otosansür artık fiilen sansüre dönüşecek.

Bu düzenleme ile URL engellemesi geliyor. ‘İhlal önlenemedi’ gerekçesiyle internet sitesinin tümden kapatılması öngörülüyor.

Örneğin, Redhack grubunun ya da @fuatavni’nin Twitter’daki bir hesabı kapatıldığında başka bir hesap açılıyor, o da kapatıldığında yenisi açılıyor. Böyle olunca ‘ihlal önlenemiyor’ bahanesi ile Twitter toptan engellenebilecek.

“AKP İNTERNET SİTESİ KAPATMADA DA ÇOK HIZLI“

Engelli Web’in verilerine göre 29 Ocak 2015 itibarıyla 2006’dan bugüne kadar 65.672 adet internet sitesinin IP adresinin ya da blogger’ın erişimi engellendi.

2015’in ilk 29 gününde 1.110 internet sitesine erişim engellendi.

Bu yasa teklifi, AKP’nin seçime hazırlık çalışmasıdır. AKP’nin amacı seçim öncesinde yolsuzluklara, usulsüzlüklere, hırsızlıklara ilişkin haber ve bilginin halka ulaşmasını engellemektir.

Bu yasa teklifinin amacı, para kasalarının, ayakkabı kutularının, sıfırlamaların üstünü örtmektir.

Bugün medyanın içinde bulunduğu durum dikkate alındığında birkaç istisna dışında yolsuzluklara, usulsüzlüklere hırsızlıklara yer veren gazete, televizyon kalmadı.

Tek istisna ise internet siteleri ve özellikle, Twitter, Facebook gibi sosyal medya olarak adlandırılan alanlar.

Bu yasa teklifi ile internetin de fişini çekmeye hazırlanıyorlar.

Anayasa Mahkemesi iki kez benzer düzenlemeleri iptal etti.

Türkiye’nin imzaladığı uluslararası sözleşmeler, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgili verdiği kararlar dikkate alındığında bu yasa teklifinin TBMM’den geçmesi halinde normal şartlar altında Anayasa Mahkemesi’nden dönmesi gerekir.

Ancak AKP’nin hesabı başka. AKP, AYM Başkanı Haşim Kılıç’ın Mart ayında yaş haddinden emekliye ayrılmasından sonra dengelerin değişeceğini ve İPTAL talebinin reddedileceğini bekliyor. Eğer ret çıkmayacaksa, o zaman da kararın seçimden sonra çıkmasını hesaplıyorlar.

Yani bütün amaçları seçim sürecinde dikensiz gül bahçesi yaratmak.

TÜRKİYE’NİN DEMOKRASİ FOTOĞRAFI

Türkiye, Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün yaptığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda, 2002 yılında 139 ülke içerisinde 99. sıradayken, 2014 yılında 180 ülke içerisinde 154. sıraya geriledi.

41 OECD ülkesi arasında yapılan demokrasi sıralamasında Türkiye sonucu sırada.

The Economist’in 167 ülkeyi kapsayan 2014 demokrasi endeksinde Türkiye’nin hızla ‘otoriter rejim’e doğru yol aldığı belirtildi. Türkiye 2012 endeksine göre iki sıra gerileyerek 98’inci oldu.

Türkiye, Uganda ve Kenya’nın ardından Lübnan’la aynı sırada yer aldı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu ”Hibrit Rejimler” sınıfında 36 ülke bulunuyor ve aynı klasmanda Bangladeş, Tanzanya, Sri Lanka ve Uganda gibi ülkeler mevcut.

İnsan hakları, demokrasi, şeffaflık ve özgürlükler konusunda Türkiye’nin düşüş istikrarı, Freedom House’un yayımladığı, “Dünyada Özgürlük, 2015” raporunda da değişmedi.

Türkiye, siyasi haklarını kullanımda geçen yıla oranla 2 puan, sivil haklarının kullanımında ise 3 puan, toplamda 5 puan kaybetti ve 55 puan aldı. 2006’da 65 olan Türkiye’nin genel puanı, 2014’te ise 60’a düştü. Türkiye’ye “Kısmen Özgür” ülkeler arasında yer veren raporda, özgürlükler açısından Türkiye’nin gerilediği vurgulandı.

ZETE

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu