İnternete RTÜK Denetimi Getiren Düzenleme Meclis'te Kabul Edildi

Kamuoyunda uzun süredir tartışma yaratan, internete RTÜK denetimi getiren düzenleme Meclis'te kabul edilerek yasalaştı. 

Hürriyet'ten Turan Yılmaz'ın haberine göre, Meclis’te görüşmeleri süren torba tasarının biraz önce kabul edilen buna ilişkin düzenlemesine göre, radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerini sadece internet ortamından sunmak isteyen medya hizmet sağlayıcıları RTÜK’ten yayın lisansı, bu yayınları internet ortamından iletmek isteyen platform işletmecileri de yine RTÜK’ten yayın iletim yetkisi alacak.

Mahkeme RTÜK'ün talebini duruşma yapmaksızın karara bağlayacak

Yayın hakkı ya da lisansı bulunmayan ya da bu hak ve lisansları iptal edilen yayınlara ilişkin, RTÜK’ün talebi üzerine sulh ceza hakimi tarafından içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesine karar verilebilecek.

Sulh ceza hakimi, RTÜK’ün talebini en geç 24 saat içinde duruşma yapmaksızın karara bağlayacak. Bu karara Ceza Mahkemesi Kanunu hükümlerine göre itiraz edilebilecek.

6 ay içerisinde yönetmelik çıkarılacak

Yayın hakkı ve iletim lisansı verilmesi ile söz konusu yayınların denetlenmesi ve getirilen bu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından 6 ay içerisinde birlikte çıkarılacak yönetmelikle düzenlenecek.

AK Parti’nin önergesiyle düzenlemede yapılan son dakika değişikliğiyle, bu kararın gereği yapılmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na gönderileceği metne eklendi.

Sosyal medya platformları için "kapsam dışı" denildi

Önergeyle içeriğin çıkarılması ya da erişimin engellenmesi kararının uygulamasına ilişkin de düzenleme yapılırken, bunun gerekçesi için şöyle denildi:

“Bireysel iletişim ile görsel işitsel içerik paylaşılabilen video paylaşım ve sosyal medya platformları gibi kullanıcıların maddenin kapsamında bulunmadığı hususu açıkça düzenlenmek suretiyle bu konudaki tereddütler giderilmektedir.

Sulh Ceza hakiminin kararını verirken tabi bulunduğu mevzuat açıklığa kavuşturulmuş ve böylece erişimin engellenmesi kararının internet sitesinin tümüne yönelik olarak değil, öncelikle ihlalin gerçekleştiği yayın, kısım, bölüm ile ilgili olarak içeriğe erişimin engellenmesi yöntemiyle verileceği hususu açıkça düzenlenmektedir” 

Muhalefet düzenlemeyi “sansür” ve “internetin üzerine çuval geçirmeye çalışmak” olarak niteledi.

Karar sosyal medyanın da gündeminde...

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
Taksiciler, Martı TAG Çağırıp Tehdit Etti: “Kan Dökülecek Bak Kan!”
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR
21.03.2018

Kusura bakmayın da, minicik çocuklardan tahrik olan RTÜK'ü bir kurum olarak dikkate alamıyorum, alamam. Beyin yıkama aracı olarak bile yetersiz. Hep diyorum ya bu ülkede random para kazanan bir AB bakanlığı, bir de diyanet var diye, üçüncü de RTÜK'tür. Neyse iyi oluyor iyi, bu millet bıçak kemiğe dayanmadan, yumurta kapıya gelmeden hareket etmez. İyice dayandırın da güzelce delirelim.

21.03.2018

Suyu yavaş ısıtınca bişey olmuyor belgeselde gördüm .

22.03.2018

artik halkin tepkisini cekmemek icin bu yasalari aksamin ilerleyen saatleri veya gece cikariyorlar.Bu ulke tarihi boyunca bu kadar karaktersiz bir partinya da hukumet gormemistir.Turkiye yi acik hava hapishanesine cevirdiler daha da bir sey demiyorum.Hala bu kadar seye rağmen bunlara oy veren salaklar varsa daha da bir sey demiyorum.Celladina asik olmussa bir millet, ister ezan ister çan dinlet.İtiraz etmiyorsa sürü gibi illet, mustahaktir ona her türlü zillet.

22.03.2018

Tecavüzler için mağdurlar için yasa çıkarmasını bilmiyorsunuz ama konu özgürlük kısıtlamaya gelince nasıl da kıçınız tutuşuyor. Hazır güzel de diziler yapılmaya başlamışken nereden çıktı bu aq? İnternetin hangi kısmını kontrol edeceksiniz? Gerizekalı mısınız nesiniz ya? ‘Ahlakçılığa’ okadar çok saplanmışsınız ki kıt kafalı oldunuz iyicie. Yok toplum ahlakıymış. Yok toplum ahlakı falan aq. Sen önce halkını bir yasalarla korumayı becer. Halledilecek konu kalmamıştı sanki

TÜM YORUMLARI OKU (59)