Instagram ve Facebook Hesabınız Gizli Olsa Bile Gönderilerinize Erişilebileceğini Biliyor muydunuz?

Facebook ve Instagram kullanıcılarının gizli hesaplarından yaptığı paylaşımlar düşündükleri kadar gizli değil.

Paylaşılan gönderiler ve hikayeler, uygulanan basit bir teknikle internet üzerinden sizleri takip etmeyen kişilerle paylaşılabilir.

İhtiyacınız olan tek şey, yalnızca basit bir HTML ve tarayıcı bilgisi...Yani her şey bir tıklamaya bakıyor.

Fotoğraf veya videoyu kaydetmek isteyen kişi; gönderinin kaynağından URL aldığında, görmesini istediği kişiye bu URL'yi göndererek paylaşım yapabilir. BuzzFeed's Tech ve News Working Group'un uyguladığı testlere göre; gizli hesaplardaki JPEG ve MP4'ler görülebilir, indirilebilir ve başka insanlarla paylaşılabilir.

Yani aslında; Facebook ve Instagram'daki gizli hesaplardan alınan ekran görüntülerini başka insanlarla paylaşmakla aynı kapıya çıkıyor diyebiliriz.

Facebook sözcüsü tarafından BuzzFeed News'e yapılan açıklamaya göre; yapılan bu uygulama gizli hesaba erişimi sağlamıyor. Gizli hesaptaki gönderilere ulaşım konusunda yapılan bu hile; 24 saat boyunca görebildiğimiz Instagram hikayelerinde, süresi dolmuş veya silinmiş olsa bile kullanılabiliyor.

Tüm bu veriler, Facebook'un içerik yayınlama ağı tarafından barındılırdığı için Facebook özel çalışma içeriği için de geçerli.

Hesabınızda yaptığınız paylaşımları kimlerin gördüğünü veya beğendiğini görebiliyorken, URL'nin paylaşılmasının ardından nerede paylaşıldığı, kimlerin gördüğü veya ne amaçlarla kullanıldığı konusunda haberiniz olmuyor maalesef...Ekran görüntüsünden birkaç farkı olan bu işlemde; fotoğraf veya videonun boyutu hakkında bilgi alabiliyorsunuz, aynı zamanda gönderinin nasıl yüklendiği konusunda da haberdar oluyorsunuz.

Aynı zamanda sahte hesap olmadığına dair bir kanıt niteliği de taşıyor.

Bunun ötesinde, sildiğiniz gönderileriniz Facebook içerik yayınlama ağı tarafından depolanıyor.

Gizli hesaplara kolayca ulaşılabilicek bir sisteme sahip olan Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, 2018 yılında veri sızdırılması skandalının ardından dava edilmişti.

Zuckerberg, 'Bilgilerinizi korumakla sorumluyuz ve eğer bunu yapamıyorsak size hizmet vermeyi hak etmiyoruz' demişti. Quartz ise; 2015 yılında Instagram için benzer durumu keşfetmişti. Quartz, hesabı açık kullanıcının paylaştığı gönderiye daha sonrasında gizli hesaba geçilmiş olsa bile ulaşılabileceğini ortaya çıkardı.

Quartz'a yapılan açıklamada, yeni bir güncelleme getirilerek özel hesaplarda yapılan paylaşımların linklerinin kopyalanamayacağı sadece Instagram takipçileriniz tarafından görülebilineceği söylendi.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Popüler İçerikler

Araştırmaya Göre, Erkeklerin Evlendikten Sonra IQ Seviyeleri Büyük Oranda Düşüyor
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
YORUMLAR
11.09.2019

sıkça kullandığım yöntemler :)

11.09.2019

Tüyo versene reis ya, nasıl yaparız :D

11.09.2019

Eff abartılmış.. göremediğin gizli hesaba giremiosun zaten. bir kere de olsa gizli hesaba girilebilmiş olunması lazım, ordan resmin urlsini kopyalıcan da birine göndercen ya da kaydetcen de.. o da girip bakcak. Her resim için ayrı url. Ekran görüntüsü al geç yolla istediğine ya da sonsuza kadar sakla.. kaynak doğrulanmış olsa ne olur sen zaten aha şunun resmine bak die bi arkadaşına yolluon ekran resmini sana kaynak mı soruo. Ama mesela şurda iyi mesela eski sevgilinizi stalklıyamıonuz ama bi ark takipte size hikayesinin urlsini atar bakarsınız isteyince fln silinse de.. artık yapamıcanız tabi 😄

12.09.2019

Bu işlerin daha kolay yolu yok mu ya? Sahte hesabı gerçekçi profile dönüştürene kadar gençliğim tükeniyor

TÜM YORUMLARI OKU (4)