Instagram Gençlerin Zihinsel Sağlığına Zarar Veren 5 Özellik Yüzünden Dava Edildi

42 ABD eyaleti tarafından açılan davada, Instagram'ın beş özelliğinin gençleri aldatıcı bir şekilde kandırdığı ve ruh sağlıklarına zarar verdiği iddia ediliyor. Dava, Instagram'ın genç kullanıcılarını platformda daha fazla zaman geçirmeye teşvik etmek için bu özellikleri bilinçli olarak kullandığına dair suçlamaları içeriyor. Detaylar içerikte. 👇

Kaynak: 1

2019 yılında Instagram'ın üst düzey yöneticisi Adam Mosseri, kullanıcının "iyilik halini" en ön planda tutmayı amaçladığını ve uygulama deneyimini bu doğrultuda yeniden şekillendireceğini belirtti.

Ancak 2023'te 42 ABD eyaletini temsil eden bir avukatlar grubu, bu açıklamanın aslında genç kullanıcılara zarar veren uygulamaların bir parçası olduğunu ve Meta'nın bu zararlı uygulamaları bilerek sürdürdüğünü iddia etti.

Dava özellikle, Instagram'ın tavsiye algoritmasını, bildirimleri, fotoğraf filtrelerini, Instagram hikayelerini ve beğenme sayılarını eleştiriyor.

Algoritmaların, kullanıcıların uygulamada daha fazla vakit geçirmeleri için tasarlandığı ve beğendikleri içeriklerle sıkça karşılaşmalarını sağlayarak dopamin salgılanmasını tetiklediği belirtiliyor. Ayrıca, Instagram'ın 'beğenme' sayılarının, genç kullanıcılar için akranlarıyla karşılaştırma kaynaklı stres yarattığı ve bu stresin siber zorbalıktan daha zararlı olduğu ifade ediliyor. Instagram, bu sayıları gizleme seçeneği sunsa da varsayılan olarak bu sayıları görünür bırakıyor.

Dava, Meta’nın kullanıcıları gün boyunca Instagram uygulamalarını kontrol etmeye çağıran uyarılarla dürtmek suretiyle genç kullanıcıları bilerek avladığını iddia ediyor.

Instagram'ın, kullanıcıların bildirimleri kapatmasını ve duraklatmasını sağlayan özellikler eklemesine rağmen seçeneklerin manipülatif bir şekilde tasarlandığını iddia ediliyor.

Davada kullanıcıların fotoğraf ve videolarını süslemek için kullanabilecekleri görüntü filtreleriyle ilgili kanıtların çoğu gizli şirket bilgilerine dayanıyor.

Avukatlar, görüntü filtrelerinin gençler arasında beden imajı sorunlarına ve yeme bozukluklarına etkide bulunduğu görüşündeler.

Avukatların son iddiası ise genç kullanıcıların sosyal medya kullanımlarını kendi kendilerine düzenlemeye çalışmaları halinde Meta'nın onları bağımlı hale getiren özelliklerle cesaretlerini kırdığı yönünde.

Örneğin, kaybolmadan önce sadece 24 saat boyunca görüntülenebilen Instagram Hikayeleri gibi geçici içerikler, kullanıcıların kaybolmadan önce yeni yüklemeleri görmek için sürekli olarak uygulamaya girmeleri gerektiğini hissetmelerine neden olabilir.

California Başsavcısı Rob Bonta, Meta'nın "beğenme" butonunun olumsuz etkileri üzerine iç tartışmalar gerçekleştirdiğini fakat bu özelliği kaldırmaya karar vermediğini belirtti.

Bonta, çocukların çevrimiçi güvenliğinin önemini vurgulayarak bu konudaki mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir. 👇

Instagram'daki Güzellik Algısı Tarafından Psikolojisi Bozulanlar Dertlerini Anlattı
Danla Bilic Kendisine At Benzetmesi Yaptı! 24 Ekim'de Ünlülerin Yaptığı Instagram Paylaşımları
Instagram'ın Story Kavramına Yeni Bir Boyut Kazandıran Sosyal Medya Kullanıcıları

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nde Giray'ı Canlandıran Kaan Taşaner Dizide Rol Almaktan Duyduğu Pişmanlığı İtiraf Etti
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!
YORUMLAR
26.10.2023

Bizde ki Gençler haybeye ölüyor !! Yok sevgili terörü, yok bozuk asansör, yok cepte 2 tl ile intihar, binaların tepelerinden atılanlar, varile konup yakılanlar vs.. Devletimizin de bi damla umrunda değil.. Bunlar da kalkmış İnstagramın gençlere zararı diye dava açmış.. Medeniyet farkı böyle oluyor demek..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ