Mars’ı keşfetme çalışmalarının altında yatan neden Sovyetler Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki güç yarıştırma hevesinden öte değildir aslında. Öncelikle Sovyetler Birliği bir dizi denemeler yaptı bu gizemli gezegeni keşfetmek amacıyla. 1960’lı yıllarda Korabl 4, Korabl 5 ve Korabl 11 isimli uzay araçlarını yolladı. Fakat bu denemeler başarısızlıkla sonuçlandı.
Bu çalışmaların altında kalmak istemeyen ve Sovyetler ile Soğuk Savaş içerisinde olan ABD, ilk önce Mariner 3 isimli uzay aracını gönderdi. Fakat sonuç alınamadı. Sonrasında Mariner 4 uzay aracını uzaya yollayan ABD, insanlık tarihinin Mars hakkındaki ilk veri ve fotoğrafları elde etmesini sağladı.
İşler artık iyice kızışmış ve Soğuk Savaş, uzaya taşınmıştı. Sovyetler ve ABD arasında artık uzayı keşfetme yarışı başlamıştı.
1970 yılına gelindiğinde ise ABD, Mariner 9 adlı uzay aracını Mars’ın yörüngesine yerleştirdi. Altta kalmak istemeyen ve çalışmalarını hızlandıran Sovyetler Birliği de iki uzay aracını, Mars 2 ve Mars 3’ü uzaya gönderdi ve bunlar da yörüngeye oturdu. Hatta Mars 3, Mars’a inmeyi denedi fakat başarılı olamadı.
Bu dönemler arasında yaşanan bu çekişmeler sonucunda 2000’li yıllara gelindiğinde ise hem Rusya hem de ABD, Mars’a birçok uzay aracı gönderdi ve başarılı da oldu.
Bu furyaya daha sonradan Avrupa ülkeleri de katıldı elbette.