Nükleer enerji yeni bir kavram olmasına rağmen günümüze kadar birçok kazaya yol açmıştır. Bugün sizin için tarihin en büyük 5 nükleer kazasını sıraladık.
Nükleer enerji yeni bir kavram olmasına rağmen günümüze kadar birçok kazaya yol açmıştır. Bugün sizin için tarihin en büyük 5 nükleer kazasını sıraladık.
Oldukça yeni bir teknoloji olmasına rağmen bugüne kadar birçok ufak ve büyük çaplı kaza gerçekleşmiş olması akıllarda geleceğe dair birçok karamsar soru doğuruyor.
Bu kaza sonucu herhangi bir ölüm veya ciddi sağlık sorunu olmadığı söylense de kaza, Amerika tarihindeki en korkunç nükleer olaydı! Three Mile Island kazası hem insan hem de makine hatası sonucu gerçekleşmişti. Sabah saat 4 civarı gerçekleşen bir elektrik sorunu sonucu çekirdek yeteri kadar soğumuyordu. Oluşan basıncı azaltmak için basınç tahliye vanası açılmıştı ama tekrar kapanmaması sonucu havaya radyoaktif hava sızıyordu.
Çekirdeğin sıcaklığı 2 bin 371 dereceye ulaşmıştı ve neredeyse bir patlama yaşanacaktı. Kaza kontrol altına alınırken 8 kilometre çevresindeki bütün çocuklar ve hamile kadınlar tahliye edildi. Daha sonra yapılan araştırmalara göre kazanın sağlığa büyük bir etkisi yoktu.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra nükleer güç sahibi olmak isteyen İngiltere kendi silahlarını üretmek için kendi nükleer üslerini kuruyordu ve bunlardan birisi Windscale idi. Bu gizli proje olduğundan dolayı halkın oluşan tehlikeden haberi yoktu. 16 saat süren bir yangın sonucu radyasyon kaçağı olmuştu. İngiltere'nin şansına ise bu radyasyon iç şehirlere yönelmek yerine İrlanda'nın denizlerine yönelmişti.
Bu sonuçlara göre etkilenen sütler atılmış ve neredeyse hiçbir şey olmamış gibi normal hayata devam edilmişti.
Bu nükleer üst, Amerika'da test edilmekte olan 52 küçük çaplı nükleer üstten birisiydi. 11 günlük bir molanın ardından geri dönen 22 yaşındaki John A. Byrnes yanlışlıkla kontrol çubuğunu fazla çekerek nükleer çekirdeğin tasarlanandan 6 bin kat güçlü bir şekilde ısınmasına sebep oldu!
İçerisindeki 3 mühendis anında hayatını kaybetmiş olsa da başka büyük bir tehlike yoktu. Ayrıca cesetleri ve kalıntıları temizleyen 790 işçi düşük seviyeli radyasyona maruz kalmıştı.
2011 yılında Japonya'yı 9.0 şiddetinde bir deprem vurdu ve büyük bir tsunami oluştu. Fukushima Daiichi nükleer santrali dalgaların tam merkezindeydi ve yedek jeneratörleri yok olmuştu. Güç olmadan aşırı ısınan tesisteki 4 reaktörden 3 tanesinde erimeye sebep oldu ve hidrojen patlamaları da vardı.
160 bin kişinin tahliye edildiği süreçte panik sonucu en az 2 bin 300 kişinin öldüğü tahmin ediliyor. Daha sonrasında yapılan araştırmalarda ise büyük bir radyoaktif sızıntı olmadığı tespit edildi.
4. Ünite reaktörünün patlaması sonucu tarihin en kötü nükleer kazası Cherynobyl'de gerçekleşmişti. Binlerce insanın radyasyondan etkilenerek öldüğü kaza insanlık tarihindeki kara bir leke olarak kalmaya devam ediyor. Operatörler elektrik olmadan çekirdeğin soğutma sistemlerinin çalışıp çalışmayacağını test etmek istemişti.
Nükleer çekirdek aniden patlayarak içerideki iki çalışanın anında ölmesine sebep oldu. Ayrıca yangına müdahale etmeye gelen 28 itfaiye çalışanı da ölmüştü. Bugün Cherboyl bölgesi hala yaşanamaz olarak değerlendiriliyor ve patlamadan etkilenen 7 bin kişinin tiroid kanserinden muzdarip olduğu biliniyor.
Üst değil hocam. "üs", nükleer üs, deniz üssü, hava üs komutanlığı gibi...
Böle işini ciddiye alan ülkelerde bile kazalar yaşanıyosa bizim dibimize inşa ettiklerinde neler olacak bakalım felaket limitimizi doldurduk artık….