İnsanlık Tarihinde Çığır Açacak Bir Buluş: Yapay Zekalar Hastalıkları Teşhis Edecek!

Hastalık teşhisleri o hastalığı tedavi etmekten daha zordur diyebiliriz.

Bir hastalığı özellikle nadir görülen bir hastalığı teşhis etmek, o hastalığı tedavi etmekten daha uzun sürebilmektedir.

Teknoloji sevmeyenlere sinir bozucu gelebilir. Fakat teknoloji ilerledi ve bu duruma da el attı.

IBM'in yapay zeka platformu Watson, Almanya'daki doktorlarla beraber çalışarak nadir rastlanan hastalıkların tedavisi için büyük bir rol üstlenecek.

Nasıl yani bir yapay zeka hastalık mı teşhis edecek? Sorusuna cevabımız: EVET!

IBM tarafından geliştirilen Watson, şu anda Malburg Üniversitesi'nde yer alan Teşhis Edilmemiş ve Nadir Hastalıklar Merkezi'nde yaklaşık bir düzine vakaya bakmış durumda. Fakat bunların kaç tanesine doğru tanıyı koyduğu bilinmiyor. Yapay zeka sisteminin özel hastaneler grubu Rhon Klinkum ile yapacağı iş birliği bu yılın sonunda başlayacak.

Bu vakalar kimmiş? Sayıları kaç ? Diye sormak istersiniz belki…

Giessen ve Malburg Üniversite Hastanesi açıldığı günden itibaren (2013), 6,000'den fazla hastanın kendilerine başvurduğu rapor ediliyor. Bu sayı için 'neredeyse bir kabus' tanımını kullanan, sağlık ekibinin başındaki isim Prof Dr Jurgen Schafer, yeni fikirlere ve teknolojilere ihtiyacımızın olduğunu ve üniversitede çalışan 40'dan fazla doktorun, hastalıkları teşhis etmede başarısız olduklarını söylüyor.

Hasta sayısının çok olması sorun olmuyor mu?

Bu sorunun cevabı koskocaman bir Hayır! Hasta sayısının çok olması, Watson'un araştırmaları için uygun ortamı sağlıyor.

Peki, bu yapay zekaya control olmak için bir şart var mı?

Hastalar sağlık kayıtlarını doktorlara vermeden önce, açık olarak rızalarını belirtmek zorunda. Hastaların rızası alındıktan sonra, sisteme girilecek olan bilgiler tamamen anonim olarak saklanacak. Prof. Dr Jurgen Schafer, bilgilerin sistemden çıkmayacağını belirtiyor.

Nasıl test ediliyor doğru mu ki? Demek en doğal hakkınız.

Hastane bugünlerde Watson'u, daha önce yaşanmış 500 vaka dosyası ile test ediyor. Nasıl teşhis koyduğu test edilen yapay zekanın test sürecine yıl sonuna kadar devam edecek.

Watson Tek yapay zeka mı?

Bilgi toplamak için biraz zamana ihtiyacımız olduğu günlerde sağlık alanında çalışan tek yapay zeka Watson değil. Birleşik Krallık'da bulunan birkaç hastanede kullanılan DeepMind adlı Google üretimi yapay zeka, Watson ile birlikte geleceğin sağlık teknolojisine büyük katkılar katacağını şimdiden söylemek mümkün.

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
20.10.2016

İçerik tam bana göre aq. Çünkü yapay zeka programcısıyım. :d

20.10.2016

Aklıma şu insanlarla konuşup kendini geliştirmesi planlanırken küfürbaz, cinsiyetçi ve Hitler aşığına dönüştüğü için 24 saate kalmadan iptal edilen yapay zeka programı projesi geldi. Bu da bir yandan tanı koyarken bir yandan içinde bulunduğu toplumu öğrenmeye kalkarsa Türkiye'de tüm hastalıklara fıtık tanısı koyabilir, belli olmaz :P

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ