İnsanlık Ölmeyecek! Görme Engelli Kadının Rehber Köpeğiyle Metrobüse Binmesini Sağlayan Adam

Söğütlüçeşme’de görme engelli bir kadın vatandaşın, rehber köpeği ile metrobüse alınmaması sonrası yardıma gelen Onur Yarar isimli bir vatandaşın uzun uğraşları, Facebook'tan yaptığı paylaşımı... Sonuç mu? Mutlu son!

Geçtiğimiz günlerde görme engelli bir kadın, Söğütlüçeşme'de metrobüse alınmadı.

Nedeni ise yanında köpek olması. Yalnız şunu da belirtelim görme engellilere yardımcı olan rehber köpek.

İsmi Kara, Türkiye'nin ilk rehber köpeği. İlk yıllarını İngiliz bir ailede geçirmiş, sonradan Türkiye'ye geliyor. Yani bu minnoş iki dil biliyor! ^^

Ardından Onur Yarar, Facebook'undan paylaştığı bir yazıyla bu konuyu gündeme getirdi, belki de daha önce hiç bilgimiz olmayan bir konuyu açtı bizlere.

Sonuç mu? Uzun uğraşlar sonucunda görme engelli kadın metrobüse binebildi.

Peki bu görme engelli kadının kim olduğunu merak ediyor musunuz? Kendisi Rehber Köpekler Derneği başkanı Avukat Nurdeniz Tuncer!

Yani bu alanda çalışmalar yapan ve Türkiye'de rehber köpek oluşumunu sağlayan bir kadın. Yürüttüğü çalışmalarla birçok kurum ve kuruluştan desteğini almış, almaya da devam ediyor. Bu konuda görme engellilerin sesi oluyor.

Hatta çalışmalarının en büyük destekçilerinden biri de Birleşik Krallık’ın Türkiye Büyükelçisi Richard Moore’un görme engelli eşi Maggie Moore.

Yaklaşık 7 yıldır o da rehber köpeğiyle yaşıyor. Türkiye'de bu olayın yaygınlaşması için ellerinden geldiğince çalışmalar yapıyorlar. Elbette ki sıkıntıları var. Çoğu insan rehber köpeğin ne olduğunu bilmediği için sıkıntı çıkartabiliyor. Metrobüs örneği gibi mesela...

Şu anda yavru köpeklere eğitim veriyorlar.

Türk bir hareket eğitmeni yetiştirmişler. Hedefleri ise yılda 10 rehber köpek. Ayrıca yapılan bağışlarla elde ettikleri parayı, İngiltere'ye ikinci bir eğitmen gönderip, yetişmesi için kullanacaklar. Böylece yılda 20 rehber köpek yetiştirebilecekler.

Kültürel olarak da çoğu insanın köpeklere alışkın olmadığı ülkemizde, görme engellilerin hayatında rehber köpeklerin önemini vurgulayan çalışmalara devam edecekler.

Eğer daha fazla bilgi almak isterseniz, web sitelerine buradan, Twitter hesaplarına da buradan ulaşabilirsiniz.

Gelelim rehber köpeklere!

Eğitim aşaması ilk olarak 6-8 haftalık uygun türün gönüllü ailede 1-1,5 yıl kalmasıyla başlıyor. Burada belirli başlı komutları gönüllü aile köpeğe öğretiyor. Rehber köpek eğitiminin son aşamasında ailelerden alınan köpekler özel eğitimli rehber köpek eğiticileri ile birlikte eğitiliyorlar.

Ve böylece eğitimini başarıyla tamamlayan köpekler görme engelli bireylere verilmek üzere hazır hale geliyorlar.

Desteklerimizi esirgemeyelim, bilinçlenelim!

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

👏👏👏

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
YORUMLAR
13.03.2017

bu köpekler çok değerli helede bu gibi durumda olan insanların tek yoldaşı. uygulama umarım başarılı olur ülkemizde..iki ayaklılar zarar vermezler inşallah.

13.03.2017

otobus-metrobuslerde kopeklerden kat kat daha pis, tehlikeli insanlar var onlari neden aliyorlar? :/ pardon, kopekler pis ve tehlikeli degildir ki...

13.03.2017

rehber köpek işi bizde neredeyse hiç yok. bir kaç ay önce buna dair bir program izlemiştim orada öğrendiğim kadarıyla ilk rehber köpeği büyükelçinin eşi kullanmış ve sonra da yaygınlaşması için çalışmalar yapmış. halen belki 1 elin parmaklarını geçmez. buna dair yasal düzenlemeler yapılırsa hem yaygınlaşır hem de kimse aracıma almıyorum diyemez. iett ibbnin de acilen metrobüsü engellilere uygun hale getirmesi lazım. istanbulda engelli erişimi konusunda en zayıf toplu taşıma hattı metrobüs. bazı duraklar bırak engelliyi sıradan vatandaşı bile canından bezdiriyor. özellikle altunizadede 4-5 kez 30 basamaklı merdivenlerde in-çık yapmak zorunda kalınıyor. kimi geçitleri doğrudan bağlayıp merdiven sayısını azaltarak ve yürüyen merdivene dönüştürerek yolcuların çilesi azaltılabilir. diğer duraklarda da bu çalışmalar yapılırsa engelliler daha rahat kullanır.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ