İnsanlık İçin Büyük Bir Adım! Kenya'da Okyanus Suyunu İçme Suyuna Dönüştüren İlk Güneş Enerjisi Tesisi Kuruldu

Geçtiğimiz günlerde Give Power isimli sivil toplum örgütü, tuzlu okyanus suyunu tatlı içme suyuna dönüştüren ve böylece günde 25.000 kişiye yardım eden güneş enerjili bir tesis kurdu! Bu müthiş icadın detaylarına bakmak isterseniz buyurun içeriğimize...

Give Power, ilk güneş enerjili su dönüşüm tesisi testlerini bu yılın ağustos ayında gerçekleştirmişti.

İlk benzer projeleri olmasa da, Give Power geçenlerde Kenya'da küçük bir kasaba olan Kiunga'da, tuzlu suyu içme suyuna dönüştüren yeni bir tesis kurmakta büyük bir başarı elde etmiş ve ağustos ayında kasaba sakinlerinin hayatlarını iyileştiren deneme testini bile yapmıştı. Organizasyon projeyi sadece orada yapmakla kalmayı planlamıyor, teknolojiyi dünyanın başka yerlerinde de kullanmak istiyor.

Tesisteki iki su pompası, 25.000 kişiye içme suyu sağlayabiliyor!

Genelde insanların 1/3'ünün içme suyuna erişimi olmadığı düşünülse de, sorun bazı bölgelerde, özellikle Sahra altı Afrika'da çok daha büyük. Bu nedenle, Kenya'nın Kiunga kasabası, özellikle bu problemin üstesinden gelmek ve mümkün olduğunca çok kişiye yardım etmek için bu tesisin kurulması için seçildi. Bu başarının ardından, organizasyon ayrıca Kolombiya ve Haiti'de benzer projeler oluşturmayı planlamaya başladı bile.

Tesis aslında daha çok su sağlayarak 35,000 kişiye de günün 24 saati boyunca içme suyu verme kapasitesine sahip.

Tuzlu suyunu içme suyuna dönüştürmede çok önemli olan tuzdan arındırma, çok fazla güç tükettiği için oldukça pahalı bir işlem. Bu nedenle, güneş enerjisi kullanmak uzun vadede çok iyi bir çözüm olabilir. Give Power, Kiunga'da günel panelleri kullanarak güneş enerjisi toplayan, “güneş su çiftliği”ni kurdu. Günün 24 saati boyunca 50 kilovat enerji ve 2 su pompası üretebiliyorlar.

Bu durum özellike Kenya gibi bölgelerde hayatı değiştirecek seviyede. Kenya'daki insanların 1/3'i güvenilir içme suyu elde edemiyor.

Bu teknoloji kurulmadan önce, insanların kendilerine ve ailelerine biraz da olsa su alabilmeleri için saatlerce yolculuk yapması gerektiği zamanlar oluyordu. Her bir su damlası inanılmaz derecede kıymetli olduğu için, genellikle cildi tahrip eden tuzlu suda yıkanıyorlar ve kıyafetlerini de kirli tuzlu suda yıkıyorlar.

Ailelerine içme suyu götürebilmek için, bir saatten fazla seyahat etmek zorundalar...

GivePower başkanı Hayes Barnard şunları söyledi: “Köylerdeki çocukların midelerinde ya da dizlerinde yara izi var çünkü yaralarında çok fazla tuz var. Yani resmen bu tuzlu su ile aileler zehirleniyordu. Fakat tesisin kurulumu sadece onlara yardım etmekle kalmadı, aynı zamanda onları çeşitli hastalıklardan kurtardı; İnsanlık için ne kadar büyük bir adım!'

Give Power ekibinin başarılarının devamını diliyoruz! 🥳

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
Kılıçdaroğlu, Erdoğan'a Yaptığı Ziyareti Anlattı: "Getirilen Kurabiye Haramdır Diye Yemedim"
Özel Okulda Silahla Vurulmuştu: Hastaneye Kaldırılan Okul Müdürü Hayatını Kaybetti
YORUMLAR
27.11.2019

Küresel ısınma hakkında bilgi sahibi olduğum ilk günden beri aklımda olan şey bu... Deniz seviyesi yükseliyo bi yandan da kuraklık artmaya devam ediyo. Maliyeti fazla biliyorum ama uzun vadeli düşündüğünde kesinlikle ülkemizde yapmamız gereken bişey...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ