İnsanlığın Uzaydaki Evi Uluslararası Uzay İstasyonu Hakkında Bilmeniz Gereken 11 Şey

NASA, bugün insanlığın Uluslararası Uzay İstasyonu'na ilk yerleşiminin 15. yılını kutluyor. İnsanlığın Dünya dışındaki tek yerleşim yeri olan bu istasyon, Dünya'ya verdiğimiz zararın boyutları düşünüldüğünde belki de geleceğimizin küçük bir temsili konumunda.

1. İstasyona ilk yerleşim 2 Kasım 2000'de gerçekleştirildi.

Dünya dışında bir yere yerleşip yaşamayı başaran ilk insanlar olma unvanını kazanan ve istastyonda 136 gün kalan o ilk ekip, Amerikalı William Bill Shepherd ve Rus Yuri Gidzenko ile Sergei K. Krikalev adlı üç astronottan oluşuyordu.

2. 420 ton ağırlığında olan yapı, yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğünde.

3. İstasyon saniyede 8 km hızla ilerleyerek Dünya üzerindeki bir tam dönüşünü 90 dakikada tamamlıyor.

4. İstasyonu bugüne kadar 17 ülkeden 220 kişi ziyaret etti.

Amerika (141 kişi) ve Rusya'nın (44 kişi) başı çektiği listede Türkiye bulunmazken; Malezya, Güney Afrika, Kazakistan gibi ülkeleri görmek mümkün.

5. İstasyonda bugüne kadar 189 uzay yürüyüşü gerçekleştirildi.

Uzay yürüyüşü ne derseniz, basitçe söylemek gerekirse 'ekipten birilerinin gelen görevler doğrultusunda istasyon dışına çıkıp işini tamamlayana kadar uzay boşluğunda kalması' şeklinde açıklayabiliriz. İstasyonda bunu gerçekleştiren sadece iki ülke var; Amerika ve Rusya.

6. Her ekip uzayda ortalama 5-6 aylık bir zaman geçiriyor.

Tabloda bugüne kadarki tüm ekiplerin istasyonda geçirdikleri gün sayısı görülebilir.

7. Uzayda bugüne kadar toplamda en çok gün geçiren kişi ise Scott Kelly.

Kelly şimdiki görevini tamamlayıp döndüğünde toplamda 522 güne erişecek ve diğer astronotlarla arasındaki farkı epey açmış olacak.

8. İstasyonda tek seferde en uzun zaman kalma rekoru da yine Kelly'nin elinde.

Normalde astronotların istasyonda ortalama 5-6 ay kaldığını söylemiştik, ama Kelly'nin şuan sürdürdüğü görev neredeyse 1 yıllık.

9. İstasyonu Dünya'dan görmek oldukça kolay.

Çıplak gözle bile görebileceğiniz istasyon geceleri gökyüzünde Ay'dan sonra en parlak cisim olma unvanına sahip. 'Ne zaman nereye bakmalıyım' derseniz de NASA'nın bununla ilgili bir sitesi mevcut: http://spotthestation.nasa.gov/ Siteden e-mail grubuna abone olarak bulunduğunuz bölgede Uluslararası Uzay İstasyonu her görüneceğinde bildirim alabilirsiniz.

10. Haftada 35 saat çalışma yapan ekipler, sırf uzayla ilgili değil; biyoloji ve fizyoloji gibi alanlarda da araştırmalar yapıyor.

Bugüne kadar 1760'tan fazla deney ve araştırma yürütülmüş.

11. İstasyonda kalan ekiplerin uyması gereken bir günlük program bile var.

Programa göre her sabah 6'da uyanılıyor; kahvaltı yapılıp Görev Kontrol konferansı düzenleniyor. 8:10'da işe başlayan ekip 13:05'e kadar çalışıyor, o arada günün ilk egzersiz seansını da gerçekleştiriyor. 1 saatlik yemek molasından sonra çalışmaya tekrar dönen ekip, egzersiz seanslarıyla beraber saat 19:30'da işi bırakıyor. Akşam yemeği ve ekip toplantısı sonrasında 21:30'da ise uyuyorlar. Böylece haftaiçi günde 6, Cumartesi ise 5 saat çalışan ekip haftada 35 saatlik çalışma süresini tamamlamış oluyor.

Popüler İçerikler

RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan