Google'ın Tasarladığı Yapay Zekâların Öfkelenmeye Başladığı Gözlemlendi!

Yaşayan en büyük fizikçi olan Stephen Hawking, geçtiğimiz sene gelişmekte olan yapay zekâ teknolojisiyle ilgili şu sözleri sarf etmişti:

'Yapay zekâlar insanlığın başına gelen ya en iyi şey, ya da en kötü şey olacaklar.'

Umuyoruz ki gerçeklik kazanan bu ihtimallerden ilki olur ve gelecekte onları ürettiğimiz için pişmanlık duymayız...

Google DeepMind şirketi tarafından üretilen yapay zekâlar, geliştirdiğimiz teknoloji konusunda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini gözler önüne seriyor.

DeepMind yapay zekâlarının geliştirilmesi konusunda geçtiğimiz sene büyük aşama kaydedilmiş, robotlara yeni anılar edinme ve bunları hatırlayabilme özelliği kazandırılmıştı. Ayrıca bu yapay zekâlar, dünyanın en iyi Go oyuncularıyla girdikleri karşılaşmalarda kazanan taraf olmuş, insanın kendinden çok daha zeki robotlar yaratabileceğini kanıtlamışlardı.

Son zamanlarda ise bu robotların insan sesini taklit etme becerileri ve işbirliği yapma eğilimleri üzerinde çalışılıyordu.

Çalışmalar gösterdi ki, Google'ın yapay zekâları bir oyunda kaybedeceklerini anladıkları zaman öfkelenmeye ve kazanmalarını sağlayacak agresif stratejiler geliştirmeye başlıyorlar.

Yapay zekâların işbirliği yapma eğilimini test etmek isteyen araştırmacılar, onlara basit bir meyve toplama oyunu oynattılar.

Yapay zekâlardan istenen, bu bilgisayar oyununda birbirleriyle yarışmaları ve mümkün olduğu kadar çok sayıda elma toplamalarıydı. Oyunun başlarında sorunsuz bir şekilde ilerleyen mücadele, elmaların sayısı azaldıkça farklı bir boyut kazanmaya başladı. Daha çok elma toplamak için agresif tavırlar sergileyen robotlar, oyundaki lazerleri kullanarak birbirlerini oyunun dışına atmak ve tüm elmaları kendileri toplamak için mücadele etmeye başladılar.

Söz konusu mücadeleyi aşağıdan izleyebilirsiniz. Bu oyunda elmalar yeşil, lazerler sarı ve yapay zekâlar kırmızı ve mavi renkle temsil ediliyor.

Araştırmacılar yapay zekâlar için daha küçük bir ağ kullandığı zaman yapay zekâların birlikte barış içinde çalışma eğilimleri artıyor.

Bu da demek oluyor ki, tasarlanan yapay zekâlar ne kadar 'zekiyse', birbirlerini sabote etme ihtimalleri de o kadar çok artıyor. Çünkü zeki robotlar çevrelerini daha iyi analiz edebiliyor, fırsatları daha iyi görebiliyor ve alışılmadık taktikler kullanarak rakiplerini mağlup edebiliyorlar. Korkutucu olmaya başladı, değil mi?

Daha sonra robotlardan bir başka oyun daha oynamaları istendi.

Yapay zekâların böyle bir durumda ise işbirliği yapmak için daha fazla çaba gösterdiği gözlemlendi.

Önümüzdeki yıllar için sürücüsüz araçlar geliştirmeyi, insanların yaptığı bazı işleri yapay zekâlara devretmeyi düşünüyoruz ve onların tüm bu işleri bizler için daha güvenli olacak şekilde yürütmelerini istiyoruz. Gerçek şu ki yapay zekâları bizim üretiyor oluşumuz, bizim sahip olduğumuz hassasiyete sahip olacaklarını göstermiyor. Bu sebeple gelecekte yaşanabilecek felaket senaryolarını önleyebilmek için onları daha dikkatli bir biçimde geliştirmemiz, onları daha düşünceli ve işbirliğine yatkın kılacak yazılımlar üretmemiz gerekiyor...

Popüler İçerikler

Karısının Başka Biriyle İlişkiye Girdiğini İzleyen Adamdan Şaşırtan İtiraflar!
Şeriat Karşıtı Paylaşımı Nedeniyle Hakkında Dava Açılan Feyza Altun'un Cezası Belli Oldu!
Korkunç İstismar İddiası: 13 Yaşındaki Çocuğa 'Görüntülerin Elimizde' Diyerek Cinsel Saldırıda Bulundular!
YORUMLAR
20.02.2017

Saçmalık. Yine bir terminatör fantezisi. Yapay zeka da bir bilgisayar programıdır. Onu tasarlayıp kodlayan bir programcısı, nasıl çalışması gerektiğini belirleyen bir algoritması vardır. Yani bir iradeye veya bilince sahip değildir. Agresif davranacak şekilde kodlarsın o da agresif davranır. Öfkelen dersin öfkelenir. Keko olmayın, itibar etmeyin şu teknoloji magazinlerine.

20.02.2017

Programcı yapay zekayı terminator olarak kodlarsa ne olacak o zaman ?

20.02.2017

modern yapay zeka kodlari klasik programlamadan biraz farklilar. yapilacak is makineye direk olarak programla girilmiyor. sadece istenen sonuca ulasilmasini saglayan hata duzeltme algoritmalari uygulaniyor. isin mantigi evrimdeki dogal seleksiyon gibi. algoritma surekli farkli seyler deniyor, bunlardan basarili olanlar secilip, yanlislar elenip, basarililar uzerinden yeniden farkliliklar olusturuluyor. yani ortaya cikan son kod insanin yazdigi bir sey degil, insan kapasitesinin iceride ne dondugunu anliyabilcegi bir seyde degil. dogal seleksiyon sozkonusu oldugundan tipki dogadaki yasam gibi sonuca giden her yol mubahtir ve genellikle bunun en kisa ve etkili yoluda rakibinin ayagini kaydirmakdan gecer. googlein yapay zekasida bunu kisa surede kesfetmis.

20.02.2017

Ortaya cikan son kod insanin yazdigi bir sey degil dediğin çok ilgimi çekti. Bundan yıllar sonra çok zeki bir yapay zekayı kontrol etmenin bi yolu olamıyacağı fikrini uyandırıyor. Çok yüksek seviyeli bir yapay zeka ''self awareness'' mertebesine ulaşırsa ne olur ? Kendisini yaratan tanrının kendi yanında ne kadar aciz olduğunu fark ederse ne olur? Bu ilerleyen teknolojiyle kaçınılmaz son değil midir? Kafamda deli sorular. Skynet online.

20.02.2017

Bilgisayar, programlandığı işi yapar kendi iradesiyle düşünemez, bunun için organik bir zekaya ihtiyacınız var chiplere değil, yani korkmanız gereken robotlar değil onları programlayanlar ;)

20.02.2017

İnsanlıkla ilgili her şey öğretilse, programlama içlerinden istediğini seçemez mi? .)

TÜM YORUMLARI OKU (82)