İnsanlığın En Büyük Kabusu Olan Ter Hakkında Mutlaka Öğrenmeniz Gereken Bilimsel Gerçekler

Terlemek vücut ısınızı dengede tutmanıza yardımcı olur ve 'ter bezlerinizden tuzlu su salımı' olarak adlandırılır. Stres, beslenme veya çevre faktörleri gibi pek çok tetikleyicisi vardır. Gelin birlikte değişik tipteki terlemelerin nedenlerini öğrenelim...

1. Terinizin açık yaralarınızı yakacak kadar tuzlu olması.

Tıpkı gözyaşı gibi terin de tuzlu olması normaldir. Fakat bu tuzun gözlerinizi yakmaya başlaması ve açık yaralarınızı daha da acıtması vücudunuzda sodyumun eksik olabileceğinin uyarısı.

Vücudunuz size sinyaller verecektir.

Yeteri kadar su içmediğinizde sodyum eksikliği baş gösterebilir. Bu durumlarda sodyum ve potasyum değerlerinizi düzenleyecek enerji içeceği içmek isteyebilirsiniz bu da terinizin fazla tuzlu olmasını engelleyecektir.

2. Neredeyse hiç terlememek sandığınız gibi iyi bir şey değil!

Çok fazla terleyen insanlar olduğu gibi az terleyen insanlar da vardır ve herkesin vücudu farklı olduğu için bu durum normaldir. 

Yine de çok sıcak bir yaz gününde hiç terlemiyorsanız bu ter bezlerinizin çalışmadığını gösterir. Bu Anhidroz adı verilen ciddi bir durumdur ve fazla ısınma veya sıcak çarpması gibi durumlara sebep olarak bütün vücudu etkiler.

3. Aşırı terlemek.

Çok az terleyebildiğiniz çok her yeriniz su içinde kalacak şekilde de terleyebilirsiniz. Hiperhidroz olarak bilinen aşırı terleme menopoz dönemindeki kadınların yanı sıra sebepsiz bir şekilde soğuk havalarda da gerçekleşebilir.

Yine de dikkat!

Aşırı terlemenin yanı sıra kilo kaybı ve göğsünüzde bir ağrı hissediyorsanız eğer doktorunuza başvurmanın tam vakti!

4. İnsanlığın en büyük kabusu, ter kokusu...

Terin normalde kokusuz olduğunu biliyor muydunuz? Fakat stres sonucu vücudunuzdaki bakterinin terle birleşmesi sonucunda ter kokusu oluşur.

İnsan vücudunda 2 farklı ter bezi vardır.

Birincisi aşırı sıcaklanıldığında ekrin bezlerinden gelen ter ikincisi ise apokrin bezlerinden gelen terdir ki kötü kokuya sahip olan buradan gelen terlerdir. Terlediğiniz bölgelerin hijyenine dikkat etmek, beslenme rutininiz ve çevreniz vücut kokusunu etkileyen etmenlerdir.

5. Hem hamilelik hem de ter...

Hamileyken kadınların normalden fazla terlemesi olağandır hatta hamilelik belirtilerinin ilk sırasında terleme yer alır. Hamileyken vücut kokusu değişir ve koku alma duyusu hassaslaşır.

Bu durumun sebebi ise,

Bebeğe daha fazla oksijen ve besin taşımı sağlandığı için kan akışının yükselmesidir. Bol su tüketimi, bol kıyafetler, baharatlı yiyeceklerden uzak durmak daha az terlemek için başvurulacak yöntemlerdendir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Mevsimin En Sevimsiz Konusu Terlemeyi Azaltmanıza Yardımcı Olacak 14 Öneri
Buralar Vıcık Vıcık! Sıcaklığın Artmasıyla Hepimizin Sorunu Haline Gelen Terleme Hakkında Neler Biliyorsunuz?
Sucuk Gibi Terleyenlere Müjde! Düzenli Tükettiğinizde Terlemenizi Azaltabilecek 13 Besin

Popüler İçerikler

Özgür Özel ‘Büyük Sürpriz’ini Açıkladı: Kırmızı Kart Gösterdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Gurbetçi Vatandaş Asgari Ücretten Şikayet Edenleri Hedef Aldı: “Geçinemiyoruz Diyorlar Olaya Gelin”