İnsanları Birbirinden Ayıran Ayıpla Örülmüş 6 Duvar

İnsanlık birbirinden duvarlar tarih boyunca ayrılmaya çalışıldı, hala da deneniyor. Ancak insanlık ailesi tuğlalar ile birbirinden ayrı tutulacak kadar zayıf değil. Tarihteki ilk ayıp duvar Berlin'de yıkıldı belki ama ne yazık ki yenilerini yapmak ayıbından hala kurtulamadık. Aşağıdaki listede tarihsel bir süreçte insanlığı ayıran duvarları sıralamaya çalıştım.

Dünya üzerindeki insanlığı ayıran tüm duvarların yerle bir edilmesi dileğiyle...

Berlin Duvarı

Demokratik Almanya Cumhuriyeti tarafından 1961 yılında yapımına başlanan Berlin'i ikiye ayıran duvarın amacı; resmi olarak yoldaşları faşist etkilerden korumak olsa da, ikiye ayrılmış ülke arasındaki geçişleri engellemekti. Soğuk Savaş'ın bitişi, Sovyetlerin dağılışı ve Doğu Blokunun çökmesiyle duvar da yıkılmış ve tarihteki bu ilk ayıp duvar ortadan kaldırılmıştı.

Bugün hala büyük bir turist akınını çekmeye devam eden ve bir kısmı hala ayakta olan duvar, acı bir tebessüm ile insanlık hafızasında yer almaktadır. Ne yazık ki bu acı deneyimden insanoğlu akıllanmamış ve yeni duvarlar yapılmaya devam etmiştir. 

3 Ekim 1990 tarihinde insanlığın ortak iradesiyle yerle yeksan edilen duvarın bir kez daha tekrarlanmayacak bir tarihi vesika olarak saklanacağı düşünülüyordu ancak bu ne yazık ki olmadı. İnsanlık bugün hala duvarlar ile ayrılmaya devam ediliyor.

ABD-Meksika Bariyeri

ABD ile Meksika arasındaki sınırı insanlığı ayıran günümüzde de var olmaya devam eden bir duvardır. 3,1 Km uzunluğundaki bu duvar Meksika ile ABD arasındaki yasadışı göçmen akışını engellemek amacıyla 2008 yılında yapılmaya başlandı. Teksas, Californiya, New Mexico ve Arizona eyaletlerini kat etmektedir. 

Meksika duvarın kendi sınırını ihlal ettiği ve doğal yaşamı etkilediği dışında herhangi bir duvar karşıtı resmi tavır takınmadı. Duvar bugün hala iki ülke arasında devam eden dış politik görüşmelerin ana konusunu oluşturan göçmen problemine ABD tarafından verilmiş insanlık dışı bir çözüm olarak yaşamaya devam ediyor.

"Adıyla Tezat" Barış Bariyerleri

Kuzey İrlanda'da yer alan duvarlar, İngeltere'nin İrlanda adasındaki Protestanları bahane ederek adadaki yönetimini sürdürmesi nedeniyle yarım kalan barışın devamını sağlamaktadır. Kuzey İrlanda'daki katolik ve protestanları birbirinden ayıran duvarlar pamuk ipliğindeki barışın devamını sağlamaktadır. Buna tabii ki ne kadar barış denebilirse!

'İrlanda meselesini'nin tarihi olarak İngiltere için genel olarka seyri etnik yada emperyal tartışmalardan çok mezhep üzerinden yürümüştür. Bu seyir ki tarihi olarak İngiliz Monarkının protestanların hamiliğine soyunmasıyla sonuçlanmıştır. Bugün dünya üzerindeki ayıp duvarlarından sadece Kuzey İrlanda'daki aynı ülke içindeki iki toplumunu birbirinden ayırmaktadır. 

İkisi de etnik olarak aynı kökenden olan Kuzey İrlandalı Protestanlar İngiliz Kraliyetine bağlılık isterken, Kuzey İrlandalı Katolikler Serbest İrlanda ile bağlılık istemektedir. Bu temel düşünce farklılığı toplumun ayrışmasına ve savaşmasına neden olmaktadır. Ayıp duvarlar ise İngiliz yönetiminin kendi toprakları üzerindeki bir sorununun çözümü olarak ilk kez 1969'da ortaya atılmıştır. Bugün toplam uzunluğu 21 Km'yi bulan duvarlar tarih içinde bir çok kez uzatılmış ve genişletilmiştir.

İsrail "Batı Şeridi" Bariyeri

İsrail'in Filistin ile olan tarihi var oluş mücadelesinin ikinci intifada sonrası artan intihar bombacıları ile bambaşka bir boyuta ulaşması, yıllar içinde FKÖ ile bitirilemeyen barış görüşmelerine tepki olarak aşırı islamcıların güçlenmesi ve Hizbullah'ın silahı bırakmayı bir türlü kabul etmemesi nedeniyle duvar İsrailliler tarafından 2008 yılında yapılmaya başlanmıştır.

Toplam uzunluğu 760 Km'yi bulan duvarlar bir yandan Filistin'deki yaşamı olanaksız kılarken resmi açıklamalara göre İsrail'deli İntihar Bombacısı olaylarını sıfıra indirmiştir. Bu ayıp duvarın insanların ölümü engellemek gibi bir getirisi olduğu maalesef bir gerçektir. Yine de bu iç burkan gerçeğe rağmen barışın bu ayıp duvarla mümkün olacağı varsayımı olası görülmemektedir.

Kore Askerden Arındırılmış Bölgesi

Düşman kardeşler Kore halklarının arasındaki düşmandan arındırılmış bölge 77-79 arasında Güney Kore tarafından duvarla tanıştırılmıştır. Bugün hala birbirleriyle bir barış anlaşması imzalamayan iki ülke defakto olarak bu ayıp duvar sayesinde 'barış' içinde yaşamaktadır. 

Silahsızlandırılmış bu bölgede yer alan duvarın; kuzeyinde 700 bin, güneyinde ise 410 bin asker bulunmaktadır. Böylece insanlığı duvarlarla ayırmanın barışı sağlamadığı Kore'de bir kez daha anlaşılmıştır.

Fas Duvarı

İspanya'nın perde arkasından yönetmeye devam ettiği Batı Sahra ile Fas arasındaki sınır; bir duvarla ayrılmaya 80'lerde başlandı ve hala devam ediyor. Bölge'nin uluslararası tanınmışlığı da sorunlu ve Fas'taki sorunlarla da bölgenin yönetimi iyice karışmış durumda.

BM kayıtlarına göre Batı Sahra bölgesi hala Fas toprağı olmasına rağmen İspanya'nın yönetimi altında tutulmaya devam ediyor; yada kimsenin tanımadığı bir tür bağımsız ülke. Fas ile İspanya arasındaki doğal sınır olan Akdeniz'in aksine defakto İspanya toprağı olan Batı Sahra ile Fas arasında çöl dışında bir şey yok ve İspanya şimdi doğal olarak AB toprağı da olan Batı Sahra'ya Faslı akınını durdurmaya çalışıyor.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler