İnsanların ve Doğanın Duygularını Yansıtan Japon Çiçek Düzenleme Sanatı: İkebana Nedir?

İkebana Japon çiçek düzenleme sanatı, Japonların hayata anlam katmak için geliştirdikleri felsefelerden biridir. Japonlar, çiçek dünyasına yükledikleri derin anlamları bu felsefeyle yaşam alanlarına taşımayı ihmal etmiyorlar. Peki İkebana nedir? Gelin, hep beraber ikebanayı daha hızlı ve yakından tanıyalım.

Yaşam alanlarının bir ruhu olması için çiçekler ve bitkiler oldukça önemli yardımcılardır.

İkebana Japoncada “çiçekleri canlı tutmak” anlamına geliyor. Tarihçesi 6. yüzyıla kadar uzan İkebana insanların duygularını, mesajlarını, estetik bakışını doğayla uyum ve iş birliği içinde ifade etme yöntemi olarak görülüyor.

Çiçeklerin bakımına, tasarımına, renk uyumuna önem veriyorsanız, İkebana tam olarak aradığınız şey olabilir.

Japon çiçek düzenleme sanatı olan ikebana tekniği, çiçekleri canlı tutarak içsel yaşama dönmeyi amaçlar. Bu felsefeyi öğrendikten sonra insan kendi iç dünyasına dönüp bir eser ortaya koymak istiyor. Ayrıca uygulama meditasyon yapıyormuşçasına rahatlık sunduğu için tedavi edici bir etki de yaratıyor.

İkebana Japon çiçek düzenleme sanatı, hangi stille uygulanırsa uygulansın 3 ana öğretiyi mutlaka yansıtmalıdır.

Cennet, Dünya ve insanın hiyerarşik düzenlemesiyle bu öğretide en uzun dal Cenneti veya Tanrı'yı, orta uzunluktaki dal dünyayı ve son olarak en kısa dal insanı temsil eder.

İkebana felsefesinde tercih edilen çiçekler, kuru veya solmuş çiçek olabilir.

Çünkü bu felsefeye göre mutlulukla birlikte üzüntü de hayatın bir parçasıdır. İç dünyamıza dönmemizi, huzur ve sükunet içinde harika eserler yaratmamızı sağlayan ikebana felsefesi, çiçeklerin yeniden dillendirildiği bir sanat akımıdır.

İkebana çiçek düzenleme stilleri nelerdir?

İkebana çiçek düzeni temel olarak ise iki stil ile karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan biri Moribana diğeri ise Nageire stili olarak adlandırılmaktadır. Dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan İkebana stilleri nelerdir bir göz atalım.

Moribana Stili

Moribana stilinde, temel olarak yatay düzenleme ön plana çıkar. Dünya, cennet, insan üçlemesi veya baba, anne, çocuk üçlemesi ile organize edilmektedir. 

Çiçekler, moribana kapları içerisine eklenen çivilerin üzerine yatay şekilde yerleştirilmektedir. İkebana stili bir tür terapidir. Çünkü yapılan tüm düzenlemeler insanları kendi iç dünyalarına döndürmeye yöneliktir.

Nageire Stili

Dar ağızlı uzun bir saksı kullanarak bitkinin güzelliğini sergilemesi amaç edinen bu stil, yeni başlayanlar için önerilir. Geçmişte, stil ağırlıklı olarak keşişler ve soylular tarafından uygulanan bu stilde, tabiatın güzelliği yedi dalla ifade edilmektedir. Örneğin dallar, dağlar, tepeler, şelaleler ve vadiler yedi simgesel daldandır.

Geçmişten günümüze kendi kültürünü oluşturan İkebana, zamanla yayıldıkça farklı tekniklerle tasarlanan ekollere ayrılmıştır.

Her biri farklı felsefi fikirlerden oluşan en ünlü ekoller şunlardır:

Enshu School

Bu teknikte kabın üzerine bir tırnak aparatı yerleştirilir ve çiçekler bu çiviler yardımıyla kaba tutturulur. Enshu ekolünde en az üç ana dal olmalıdır. Bu dalların duruş açısı, merkezden uzaklığı ve konumu, temsil ettikleri anlamsal ilişkilere göre belirlenir.  

İnsanların hayatın tüm anlarını yaşadıktan sonra nasıl dinlenmeye çekildiğini temsil etmek için solmuş çiçekler taze, canlı çiçeklerle yan yana durur.

Chiko School

Bu ekolde çiçekleri düzenlerken çiçeklere çeşitli süs eşyaları ekleyebilirsiniz. Kum ve ayna gibi farklı malzemelerle dekore edilen sunumlar, farklı hikayeler anlatılmaktadır. Çiçekler insanları veya olayları temsil edebilir. Diğer bir deyişle, Chiko ekolü bir sahne canlandırılması olarak düşünülebilir ve bu nedenle hediye için ideal tasarımlardır.

İkenobo

Çiçek düzenleme sanatının başlangıcı sayılan Ikenobo daha geleneksel ve teknik bir ekoldür. Burada kullanılan malzemeler de profesyonel düzeyde. Bu teknik, modern ve geleneksel teknikleri birleştirerek Japon kültürü ve doğasını bir arada ortaya koymaya çalışmaktadır.

Aratame School

Daha modern ve çağdaş bir ekol olan Aratame School, öğrencilerin ifade özgürlüklerini yansıtmasını ister. Bireysel yolculuğa, duygu ve düşüncelere, özgürlüğe çalışmalarda oldukça fazla yer verilmektedir.

Ohara School

Doğa odaklı Ohara ekolünde, doğanın dönüşümü ve gelişimi tasvir edilir. Doğal ürünlerin uyumluluğu çok önemlidir. Ayrıca malzemelerin çiçek ve kap ile uyumlu olmalı ve bir sürecin gelişimini yansıtmasını sağlanmaya çalışılmalıdır.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Ortamlarda Genel Kültür Seviyenizle Karizmanın Dibine Vurmanızı Sağlayacak 15 Şahane Tablo
İnci Küpeli Kız'dan Gece Devriyesi'ne Sanata Yön Veren Hollanda Altın Çağı'nın En Ünlü Ressamları ve Eserleri
Manzara Resimleriyle İnsanı Büyüleyen Frederic Edwin Church Hakkında Bilinmeyenler
Ünlü İtalyan Ressam Caravaggio'nun En Tartışmalı 5 Tablosu
Erkek Egemenliğe Kafa Tutarak İsimlerini Altın Harflerle Tarihe Yazdırmayı Başarabilmiş 10 Kadın Ressam

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman