İnsanların Sadık Dostu Olarak Bilinen Sevimli Köpeklerin Kusmasına Yol Açan Durumlar Nelerdir?

Köpekler, çoğu zaman çok cana yakın olmalarıyla bilinirler. Dost canlısı köpeklerin mideleri bazı zamanlar oldukça hassastır. Bu içerikte de köpeklerin kusma nedenlerine ve türlerine yer verildi. Köpeklerin kusması bazı zamanlar tehlikeli bazı zamanlarsa norma olabiliyor. Ancak siz yine de köpeğiniz kustuğu zaman ilk olarak bir veterinere danışmayı ihmal etmeyin.

Köpekler dost canlısı olmasıyla ve sadakatiyle bilinen sevimli hayvanlardır. Her ne kadar sevimli olsalar ve genellikle dayanıklı oldukları düşünseler de dayanıklı değillerdir.

Peki, insanları dost canlı olmasıyla bildiği köpekler neden kusar?

Köpeklerin de tıpkı insanlar gibi zaman zaman kusması normaldir. Köpeklerin kusmasına dair birçok neden vardır ancak bunların başında genellikle mide sıkıntısı gelir. Köpeklerin kusma nedenleri fiziksel durumlardan psikolojik sıkıntılara kadar uzanır. Genellikle kusmadan önce mideleri kasılan ve her zamankinden daha fazla salyası oluşan köpeklerin kusmaları risksiz olabildiği gibi riskli olduğu durumlar da vardır. Hadi köpeklerin kusma nedenlerine birlikte bakalım.👇

Köpekler gördükleri her cismin tadını merak etmeye çok müsait canlılardır.

Her gördükleri yeni cismin tadına bakma istedikleri için de yabancı cisim yutabiliyorlar bu durum da kusmalarına neden oluyor. Genellikle yavru köpekler farklı cisimleri tatmaya daha meraklı olsa da köpeklerin yabancı cisim yemeleri midelerine iyi gelmez. Oyun oynama amaçlı veya pika sendromu yaşayan köpekler daha yaygın görünen bir durumdur. Genellikle kemik veya oyuncak yutan köpeklerin sindirim sisteminde ciddi sıkıntılar meydana gelebilme ihtimali var. Köpekler sindirim sistemi rahatsız olduğu için de kusmaya çalışırlar veya kusarlar böyle bir durumda da veterinerinize danışmanız iyi olur.

Köpekleri dışarıda vakit geçirirken fazla ot yemeleri de kusmalarına neden olur.

Köpekler de tıpkı kediler gibi fazla ot yeme sonucunda kusarlar. Köpeklerin o yüzünden kusması riskli bulunmaz fakat siz yine de böyle bir durumda veterinerinize danışmayı unutmayın.  Köpeklerin ot yemelerinden dolayı kusmaları tehlike arz etmediği belirtilir ancak evcil hayvanınızı gezdirirken dışarıda yediklerine, hangi otu yediğine dikkat etmek gerekir. Çok fazla ot yemek köpeklerde kusmaya neden olur.

Köpekler bakteri kaptıklarında, mideleri rahatsızlandığında ve hasta oldukları zaman kusarlar.

Bazı zamanlar hayvanların da insanlar gibi hassas bir yapıya sahip olabileceği unutulsa da hayvanlar da insanlar gibi hasta olurlar, üzülürler ve stres yaparlar. Virüs, bakteri veya parazit kapan köpeklerde iştahsızlık, ishal, yüksek ateş, karın ağrısı ve kusma görülür. Böyle bir durumdan dolayı köpeğiniz kusuyorsa hemen bir veterinere gitmeniz gerekir. Köpekleri yaşadığı üst solunum yolu hastalıkları da midelerini rahatsız eder ve kusmalarına neden olur. Köpekler hastalandıkları zaman burun akıntıları midelerinden geçtiği için bu onların rahatsız olmasına ve kusmasına neden olur.

Mide ülseri, gastrit ve mide ekşimesi gibi midede oluşan sorunlar sonucunda da köpekler kusabilir.

Köpeklerin mide ve bağırsakta yaşadığı sıkıntılar da kusmasına neden olur. Bunun yanı sıra böbrek ve karaciğerde meydana gelen hastalıklar, menenjit, orta kulak hastalığı, diyabet gibi diğer hastalıklar da kusmaya yol açar. Bu nedenler dışında mide ülseri, gastrit gibi hastalıklar sonucunda köpekler koyu renkli ve kanlı kusarlar. Bu şekilde kusmalarında beslenme düzenleri de etkili olabilir. Mide rahatsızlıklarına ek olarak güneş çarpması ve viral enfeksiyonlar da kusmaya neden olur. Ayrıca yaz aylarına denize giren köpeklerde tuzlu su yutmadan kaynaklı da kusma meydana gelebilir.

Hızlı mama tüketimi, mama değişikliği gibi besin ile ilgili konular da köpekleri kusma nedenleri arasında yer alır.

Köpekler mamaları değiştirildiği zaman kusabildikleri gibi her zamankinden daha hızlı mama tüketmeleri de kusmalarına yol açar. Köpeğinizin her zaman yediği mamayı değiştirmek veya mamayı çok hızlı tüketmeleri kusma nedenleri arasındadır. Ek olarak mama tüketiminin hemen ardından dışarı çıkması ve dışarıda koşması, oyun oynaması, fazla efor sarf etmesi de yediği mamayı kusmasına neden olabilir. Bunu engellemek için köpeğiniz yemeği yedikten bir saat sonra, mamayı sindirdikten sonra çıkmanız daha iyi olur.

Cerrahi operasyon geçiren veya tümörü oluşan köpeklerde de kusmalar meydana gelir.

Genellikle yaşlı köpeklerde tümör oluşumuna bağlı kusmalar meydana gelir. Eğer yaşlı köpeğiniz de kusma varsa mutlaka bir veterinere gitmenizde fayda var. Cerrahi operasyon geçirmiş köpeklerde de ameliyat sonrası kusmalar meydana gelebilir. Bu kumaların riskli mi yoksa risksiz mi olduğunu anlamak için veterinerinize danışmalısınız.

Köpekler sıcak hava koşullarında veya uzun yolculuklarda da kusabilirler.

Köpeğinizi gezdirmeye çıkarmadan önce havanın çok sıcak ve nemli olmadığına emin olmakta fayda var. Havanın çok sıcak olması köpeğinize güneş çarpmasına neden olabilir bu da kusmasına sebep olur. Uzun süreli seyahatlerde ise özellikle de bozuk yolar köpeğinizin midesinin bulanmasına yol açar. Köpeğinizde yolculuk etme korkusu varsa bu da kusmalarına neden olabilir.

Köpeklerinin kusmasındaki bir diğer neden de psikolojik nedenler olduğunu biliyor muydunuz?

Köpeklerde stres, kaygı bozukluğu ve üzüntü gibi sorunlara maruz kalabilir. Evde yaşanan değişiklikler, rutinin bozulması, taşınma gibi durumlar köpeklerde stres, kaygı bozukluğu, üzüntü gibi sıkıntılar oluşturabilir bu da kusmalarına neden olur. Köpeklerin psikolojik nedenlerden dolayı da kusabilirler. Köpeğiniz kustuğu zaman normal olabildiği gibi tehlikeli de olabilir bu yüzden de köpeğiniz kustuğu zaman yapabileceğiniz en iyi şey bir veterinere danışmak olacaktır.

Köpeklerin kusma çeşitleri nelerdir?

Köpeklerin kusma çeşitleri ve renkleri hakkında genel bir bilgiye sahip olmaz veterinerle daha doğru ve sağlıklı bir iletişin kurmanızı sağlayacaktır. 

  • Akut Kusma: Köpeğin; zehirlenmesi, ot yemesi, hızlı mama tüketmesi, enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı oluşan kusma türüdür. 

  • Aralıklı Kusma: Köpeğin; tümür, ülser, metabolik ve hormonsal hastalık, gıda alerjisi nedeniyle farklı zamanlarda aralıklı  kusmasını kapsayan bir  türdür.

  • Kronik Kusma: Köpeğin, sık aralıklarla bağırsak tıkanması, böbrek-karaciğer yetmezliğinden dolayı kustuğu türdür.

Köpeğinizin kusması hayati tehlikenin habercisi olabildiği gibi normal bir durum da olabilir.

Köpeğinizin hangi aralıklarda kustuğunu takip etmeniz oldukça önemlidir. Eğer köpeğiniz kusma varsa buradaki yazan nedenlerden ot yeme de olabilir, tümör de olabilir. Bu yüzden de köpeğiniz kusuyorsa hemen veterinere danışmanızda fayda var. Kusma durumunda direkt veterinerinizle iletişime gerçek daha doğru ve kesin bir bilgi edinmiş olursunuz.

Dokuz Canlı Olmalarıyla Bilinmesine Rağmen Aslında Çok Hassas Bir Mideye Sahip Olan Kediler Neden Kusarlar?
Köpekseverler Buraya! Köpekler Mutluluktan Ağlar mı?
Birbirinden İlginç ve Komik Pozisyonlarda Uyumayı Başaran Köpeklerin Sizi Güldürecek 50 Fotoğrafı

Popüler İçerikler

Gazeteci Fulya Öztürk'ün Azerbaycan Milletvekiline Ağladığı Anların Beden Dili Analizi Çok Konuşuldu
İstanbul Boğazı'nın En Pahalı Yalısında Fiyat Güncellemesi: Değeri Tam 120 Milyon Euro
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
05.11.2022

KÖPEĞİM KUSUYORDU NİHAYET SEBEBİNİ BU SİTEDE BULDUM ÇOOOOK TEŞEKKÜRLER

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ