İnsanların Canlı Canlı Gömülmesine Sebep Olan Tüm Zamanların En Ürpertici Rahatsızlığı: Katalepsi

Şaka yapmıyoruz, bu rahatsızlık yüzünden az insan canlı canlı gömülmemiş...

Katalepsi anında vücut birisi tarafından ele geçirilmiş ve adeta insanı bir şey kavramış gibi bir hal alır.

Zaten Katalepsi kelimesi de Yunanca 'ele geçiren ve kavrayan' anlamına gelmekte. Rahatsızlık anında hasta hiçbir şekilde dış etkenlere karşılık veremez. Kaslar sertleşir ve duruş sabitleşir. Acı ve ağrı hissinin yok olması da cabası...

Eski dönemlerde rahatsızlık ve semptomları bilinmediği için öldü sanılan insanların, gömülerek gerçek ölüme gönderilmesiyle sonuçlanabilmekteydi.

Rahatsızlık halinde görülen semptomlar şu şekildedir.

1. Sertleşmiş gövde

2. Sertleşmiş uzuvlar

3. Hareket ederken aynı pozisyonda kalan uzuvlar

4. Kas kontrolünün kaybı ve solunum gibi vücut fonksiyonlarının yavaşlaması.

Katalepsiye neden olan kalıtsak hastalıklar olduğu gibi psikolojik bozukluklar da atak geçirmeye sebebiyet verebilmekte.

Merkezi sinir sistemi bozukluğu olarak da geçen bu rahatsızlığın nedenleri şunlar olabilir.

1. Sinir bozuklukları

2. Parkinson Hastalığı

3. Epilepsi nöbetleri

4. Uyuşturucu madde kullanımı

5. Katatoni denilen şizofreni türü

6. Aşırı kilo alımı ya da kaybı

7. Majör depresyon 

8. Uyku apnesi 

9. Çok yoğun duygular yaşamak

Bu hastalıkların yanı sıra ani şok etkisi yaratan travmatik durumların da Katalepsiyi tetikleyerek ortaya çıkardığı bilinmekte.

Psikolojik ve ruhsal durumları tetikleyen ağır bir olayın yaşanması, insanı tepkisiz bir hale getirerek Katalepsi hali oluşturabilir. Saldırıya uğrayan birisi kendini savunamaz ve bilinçsiz kalabilir. Zihinsel olarak aşırı heyecan ve istemli gibi gözüken konuşmalar da gözlemlenmiştir.

Aşırı duygu yoğunluğu da bir şekilde Katalepsi etkisi yaratabilir.

Belirtilerin benzer olması, histeri nöbetleriyle sık sık karıştırılmasına mahal verebilmektedir. Daha önceki travmanın hatırlanması da histeri nöbetleriyle belirerek yerini Katalepsiye bırakmaktadır. Kişinin bilincinin kapanmadığı ve olup biten her şeyin farkındalığına sahip olması da ayrı bir etkendir.

Anti-psikotik ilaçarın yan etkilerinde Katalepsi etkisi vardır, bu yüzden bu ilaçları kullanırken benzer semptomlarla karşılaşrsanız dikkat etmenizde fayda var.

Katalepsinin geçici felç hali birkaç saat sürebileceği gibi birkaç gün, birkaç hafta hatta birkaç aya kadar uzayabilmektedir. İlk bakışta korkunç bir durum gibi gelse de çağımızda bir uzmana gözükerek belirtileri azaltmak mümkündür.

Sağlıklı kişilerde görülmesi durumunda, tamamen tedavisi sağlanabilmektedir.

Sağlıklı birinin anksiyete, bilinçsel yorgunluk veya basit bir bel rahatsızlığı ile bu rahatsızlığı yaşaması mümkündür. Bayılma ile karıştırılıp kişinin ayıltmaya yönelik dış etkenlere maruz bırakılması, rahatsızlanan kişinin beklenenden uzun süre Katalepsi halinde kalmasına neden olabilir.

Maruz kalan kişilerde herhangi bir bozukluk veya ilişkili bir hastalık yaşamamak için doktora görünmelidir.

Hastalık ile beraber gelen Katalepsi için kesin bir tedavi yoktur, ancak rahatsızlığın kaynağı bulunursa etkileri azaltılabilir. Birkaç dizi de evde uygulanabilir yöntem vardır. Bunlar ayakları sıcak suya koymak, omurga ve karına masaj yapmaktır.

Halk ağzındaki dumura uğramak deyimi de buradan yola çıkarak söylendi desek yanlış olmaz...

Eğer bahsettiğimiz hastalıklara sahipseniz ya da anlık olarak benzer bir durum yaşadıysanız, tanı ve teşhisin hızlı olması açısından hemen bir doktora görünmekte fayda var.

Lütfen bu tarz durumlarda kendinizi ihmal etmeyin, ne olur ne olmaz öldü diye gömerler falan yazık olur sonra...

Popüler İçerikler

Demet Akalın 5 Bin TL Ödeyen Kiracısının Üstüne Bir de Misilleme Yaptığını Görünce Sinirlerine Hakim Olamadı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Bomba İddia! Şevket Çoruh "Emekli Oldum" Dediği Arka Sokaklar'a Geri mi Dönüyor?
YORUMLAR

Katalepsi ne karabasan ne cin çarpması. Karabasan uykuyla alakalı bir durum cin çarpması ise tedavilere yanıt neden veriyor bilmiyorum :D katalepsi bir bulgudur hastalık da değildir katalepsiye neden olabilecek hastalıkları paylaşımda yazmışlar korkulacak bir şey yok doktorlara güvenmeye devam :)

04.02.2020

Karabasan yani 😬

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ