İnsanların 'Bir Yerimiz Açık Kalmıştır' Dediği Rüyalarımızla İlgili Birbirinden Enteresan 15 Gerçek

Tarihi boyunca rüyalar ve anlamları ile ilgili pek çok fikir ortaya atıldı. Neredeyse herkesi yakından ilgilendiren rüyalar kimine göre geleceğin habercisi kimine göre hayal ürünü. Hayatımızın en ilginç anlarını yaşadığımız rüyalarımız hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Gelin rüyalar hakkında şaşırtıcı gerçeklere göz atalım! 👇

1. Rüyalarımızın yüzde 90'ını unutuyoruz!

Hayatımızın üçte birini uykuda geçiriyoruz. Bu yüzden rüyalar hayatımızda büyük önem taşıyor. Neredeyse herkesi derinden etkileyen rüyalar ise kimine göre çok önemli kimine göreyse bilinçaltının bir oyunu. Hayatımızın büyük bir bölümünü geçirdiğimiz uyku esnasında gördüğümüz rüyaların yüzde 90'ını unutuyoruz. O çok etkisinde kaldığımız rüyalar sadece hatırladığımız minik bir kısmı oluşturuyor. Özellikle uyandıktan 5 dakika sonra gördüğümüz rüyanın yarısını unutmaya başlıyoruz. 10. dakikanın sonunda ise yüzde 90'ını unutmuş oluyoruz.

2. Görme engelli kişiler de rüya görüyor.

Pek çok kişi tarafından görme engelli kişilerin rüya görüp göremediği konusu merak edilmekte. Evet, görme engelli kişiler de rüya görüyor. Özellikle görme yeteneğini sonradan kaybeden kişiler, görme yetisine sahip kişiler gibi rüya görmeye devam ediyor. Doğuştan görme engelli kişiler ise ses, koku, his üzerine kurulu rüyalar görüyorlar. İmaj içermeyen rüyalar görseler de görme engelli kişilerin rüyaları da en az görebilen kişiler kadar etkili!

3. Herkes rüya görür.

'Ben hiç rüya görmem' diyen insanlarla mutlaka tanışmışsınızdır. Bilim insanları tarafından kanıtlanan bir gerçek ki her insan rüya görüyor. Bilimsel olarak imkansız olan bu rüya görmeme olayı, sadece insanların hatırlamamasıyla ilişkilendirilebiliyor. Yani herkes rüya görür fakat rüya görmediğini iddia eden insanlar hızlı unutur. Bu nedenle herkes rüya görür, kimi yıllarca hatırlar kimiyse birkaç dakika içinde unutur!

4. Rüyalarımızda sadece tanıdığımız yüzleri görürüz.

Günler belki haftalar boyunca etkisi altında kaldığınız rüyalar mutlaka görmüşsünüzdür. Belki de gördüğünüz bir kişiden çok etkilendiniz ve yüzünü unutmadınız! Rüyanızda gördüğünüz kişilerin gerçek hayatta daha gördüğünüz kişiler olduğunu biliyor muydunuz? Rüyanızda yabancı hiç kimsenin yüzünü görmezsiniz. Beyniniz daha önce görmediğiniz hiçbir şeyi size yansıtmaz! Günlük hayatta rastladığınız herhangi bir kişinin yüzünü rüyanızda görmeniz ise çok olası.

5. Herkes renkli rüya görmez!

Siz nasıl rüyalar görüyorsunuz bilmiyoruz fakat herkesin aynı şekilde rüya görmediği bir gerçek! Özellikle renk konusunda herkes sandığınızın aksine renkli rüyalar görmüyor. Bilim insanları tarafından araştırılan bilgilere göre, insanların yüzde 12'si renkli rüyalar görmüyor. Siyah beyaz rüya gören kişilerin oranının en yüksek olduğu zamanlarınsa, siyah beyaz televizyon kullanımının yaygın olduğu dönemler olduğunu düşünülmekte. 1960'lı yıllardan sonra artan renkli televizyonlarla birlikte bu oran bir hayli düşüşe geçmiştir.

6. Rüyalar semboliktir.

Rüyalar semboliktir yani farklı anlamlar taşıyabilir. Bilinçaltınızla ilgili olan olayların farklı bir şekilde yansıtılması ile rüyalarınız enteresanlaşabilir. Rüya esnasında bilinçaltınız konuşur ve imajlar oluşturur. Bilinçaltı derinden ve etkili semboller oluşturmayı oldukça sever. Bu nedenle gördüğünüz rüyalar farklı anlamlar ifade edebilir. Bu nedenle gördüğünüz rüya ile gerçek anlamı arasında büyük farklar ortaya çıkabilir.

7. Rüyada en sık hissedilen duygu kaygıdır!

Rüyalar farklı bir boyut ve farklı bir siz demek! Yani günlük hayattaki halinizle, rüyadaki haliniz arasında büyük farklar mevcuttur. Özellikle pozitif bir insansanız rüyalarınız size daha da garip görünebilir. Yapılan araştırmalara göre rüyalarda en sık hissedilen duygu kaygı olarak belirtilmiştir. Yani rüya esnasında mutlu ya da neşeli olmanız çok olası değil. Bu nedenle rüyalardaki negatif duygular, pozitif duygulara oranla daha baskın hissedilir.

8. Bir gecede 4 ila 7 arasında rüya görürüz.

Bir gecede sadece 1 rüya görmediğinizi biliyor muydunuz? Gördüğünüz rüyaları karmakarışık hatırladığınız için bu durumu fark etmemeniz çok normal. Bir gecede en fazla 7 rüya görebilirsiniz. Daha az rüya göreceğiniz zamansa bu sayı 4'e düşer. Aynı şekilde rüya gördüğünüz zaman diliminin 2 saat kadar olduğunu da unutmadan söyleyelim. Yani uzunca bir süre rüya görüyor ve bu rüyaların sadece minik bir kısmını hatırlıyorsunuz.

9. Hayvanlar da rüya görür.

Merak edilen bir başka konu ise hayvanların rüya görüp göremediği konusu. Evcil hayvan sahipleri bu konuyu çok iyi bilir. Fakat beslemeyen  kişiler tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre hayvanlar da insanlar gibi rüya görmekte. Özellikle hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma ile rüya esnasında insanlarla aynı beyin dalgalarını yaydıkları gözlemlenmiştir.

10. Rüya esnasına uyku felci yaşarız.

Hızlı göz hareketi ve aynı zamanda uykuda rüya görülen kısım olarak adlandırılan REM uykusu, rüya esnasında beynimizde harekete geçen bir sistem ile hareketsiz kalmamıza neden olur. Uyku felci olarak adlandırılan bu olay ile rüyada gördüğümüz olayları ya da hareketleri uyku esnasında yapmamız engellenir. Yetişkin insanlarda uyku felci yaşanan REM uykusu, toplam uykunun yüzde 20 ila 25'ini kapsar. Yani gece uykusunun 90 ila 120 dakikası uyku felci ile uyumaya devam ederiz.

11. Rüyalar gerçek hayat ile paralel olayları görmemizi sağlar.

Rüyalarınız çoğu zaman gerçek hayatla iş birliği yapar. Rüya gördüğünüz esnada dış etkenlerden dolayı hissettiğiniz durumlar genellikle rüyalarınıza taşınır. Bu olay sıklıkla meydana gelir. Gerçek hayatla birlikte işleyen bir mekanizma olarak düşünebilirsiniz. Örneğin rüya gördüğünüz esnada evde biri başka bir odada gitar çalıyorsa, rüyanızda gitar sesi duymanız ya da gitar çalan bir kişi görmeniz çok olası.

12. Kadınlar ve erkekler farklı şekilde rüya görür.

Rüyalar hakkında az önce açıkladığımız maddelerin hepsi kadın ve erkekler için eşit oranda geçerli konulardı. Fakat erkekler ve kadınların rüya esnasında yaşadıkları durumlar biraz farklı. Erkekler rüya görürken gördükleri kişilerin yüzde 70'ini erkek olarak görür. Yani rüyalarında kadınlardan çok erkeklere yer verilir. Bu oran kadınlarda yüzde 50 şeklinde görülür. Aynı şekilde erkekler daha negatif rüyalar görmeye meyillidir.

13. Öngörülü rüyalar!

Birçok kişi tarafından rüyaların gelecekten haber verdiğine inanılır. Hatta rüyalarının çıktığını her yerde anlatan insanlara mutlaka rastlamışsınızdır. Yapılan araştırmalara göre rüyaların öngörülü olup olmadığına dair bir kanıta rastlanmamıştır. Buna rağmen yapılan bir ankete göre insanların yüzde 38'inin rüyasının çıktığını iddia edildiği görülmüştür.

14. Horlarken rüya göremezsiniz.

Kesin ve net bilgiler yer almasa da horlarken rüya görülmediği iddia edilen gerçekler arasında yer almaktadır. Bilimsel bir kanıt olmasa da horlarken rüya görülmediği düşünülmektedir.

15. Rüyada orgazm olabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre rüya esnasında orgazm olabilmek az rastlanan durumlar arasında yer almıyor. Herhangi bir fiziksel uyarılma yaşamasanız da REM uykusu esnasında yani uykunun rüya gördüğünüz evresinde, gerçek hayatta olduğu gibi orgazm olabilirsiniz. 

Siz rüyalar hakkında ne düşünüyordunuz? Düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Bu içerikler de ilgini çekebilir:

Düşündüğünüzden Daha Çok Şey Oluyor! Uyku Sırasında Vücudumuzda Gerçekleşen Olaylar
Uykuda Öleceğini Düşünenlerin Korkusu: Hipnofobi
Regl Dönemi Sancılarınızı Azaltacak Yoga Pozları
Yüz Masajıyla Gençleşme Zamanı! Evde Yüz Masajı Nasıl Yapılır?
Bedeninizi Arındırma Zamanı! Yoga Nidra ile Mucizevi Bir Deneyim Yaşayabilirsiniz

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
YORUMLAR
05.06.2021

bir tane de benden gelsin; rüya esnasında yaralanırsanız, rüyada hissettiğiniz acı gerçeği ile aynıdır.

05.06.2021

Ben hep şeyi merak etmişimdir rüyada kalp krizi geçirsem gerçekte de geçirir miyim aynı anda

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ