İnsanları Kara Bir Dünyada Yaşamaya Mahkum Eden Körlüğü Tarihe Gömecek Bilimsel Çalışma

Dünyada farklı sebeplerden 40 milyona yakın insan görme engeliyle hayatını idame ettiriyor.

Neden kör oluyoruz?

Körlüğe genel olarak, kazalar ve çeşitli hastalıklar sonucu göz ve görme sinirlerinde oluşan deformasyonlar sebep oluyor.

Kısaca açıklayalım: Beyindeki görme sinirleri, omurilik zarlarına çok yakın bir noktada konuşlanır.

Ve bu zarları zedeleyecek şiddette bir darbe neticesinde, kalıcı körlük oluşabilir. Kaza yoluyla körlük, temel olarak bu şekilde meydana gelir.

Diğer sebepler ise glokom, katarakt, tavuk karası vb. hastalıklara bağlı olarak gelişir.

Bunların bazıları tedavi edilebilirken, bazılarının tedavisi yoktur.

İşte bu hastalıklardan biri, bazı diğer hastalıkların aksine tedavisi mümkün olmayan 'Gece Körlüğü'

ABD’li bir grup bilim insanı, halk arasında Tavuk Karası olarak bilinen Gece Körlüğü hastalığı için yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi.

Genetik olan ve nesiller arası aktarılan hastalık, CRISPR adı verilen bir tamir yöntemi kullanılarak tedavi edilebilecek.

Yöntem, kök hücre tekniğiyle geliştirilen yeni hücrelerin, hasarlı hücrelerle değiştirilmesini hedefliyor.

CRISPR henüz insanlar üzerinde kullanılmaya uygun olmasa da, zaman içerisinde yaşanacak gelişmeler neticesinde bunun mümkün olması bekleniyor.

Araştırmacılar, tekniğin başarıya ulaşması halinde milyonlarca insanın sorunsuzca bu tedaviyi kullanabileceğinden bahsediyor.

Zira bilinen nakil işlemlerinin aksine vücudun nakli reddetmesi gibi bir ihtimal yok.

Çünkü nakledilen hücreler, doğrudan hastadan alınan dokular kullanılarak geliştiriliyor.

Önlerinde hala uzun bir yol olduğunu söyleyen araştırmacılar, bu tedaviyi insanlar için kullanıma uygun hale getirmek için sürekli çalıştıklarını ifade etti

Belki de yakın bir zamanda sonuca kavuşturulacak olan bu tedavi yöntemi, pek çok görme engellinin hayatında bir kıvılcım olacak.

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
02.02.2016

nanKÖR olmasın insan.

03.02.2016

crispr aslen genetik modifikasyon teknigidir. insan hucrelerindede kullanilabiliyor. aslinda her hucrede kullanilabiliyor. bakterilerden alinan crispr-cas9 enziminin espirsi dna yi istenen noktadan hassas sekilde kesebilmesi. crispr-cas9 enzimine hedef dna kodunun kopyasini iceren bir rna parcasi baglaniyor. enzim kendi rna si ile eslesen dna kodunu buldugunda, dna nin o parcasini yuksek hassasiyetle kesebiliyor. bu sekilde kromozondaki bozuk hastalikli genler, kesilip atilabiliyor. kesim isleminden sonra saglam genler o bolgeye konulduguna hucrenin tamir mekanizmasi dna yi dogru kodlarla yeniden tamir edebiliyor. boylece her cesit genetik hastaligin temizlenmesi mumkun oluyor. muhtemelen bu haberde yapilan islemde, hastadan alinan kusurlu hucreler crispr ile tamir edilip tekrar goze enjekte edilerek genetik kusur gideriliyor.

Pasif Kullanıcı
02.02.2016

İnşallah Allahım inşallah

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ