'İnsanlar Neden Vazgeçer?' Sorusuna Verilebilecek 15 Cevap

Hiç kimse bir işe, bir ilişkiye, herhangi bir şeye vazgeçmek için başlamaz. Peki ne oluyor da vazgeçiliyor? İşte belli başlı sebepleri.

1. Çabuk sonuç almak istemek

Bir işe başladığında, bir ilişkiye girdiğinde, vs. insanlar bunun sonuçlarını çok çabuk görmek istiyor. Sonuç almak geciktikçe vazgeçme ihtimali de hızla artıyor.

2. Kendine olan inancı yitirmek

Bu bir kırılma anı, illaki başarısızlık olması gerekmiyor, herhangi bir noktada, hiç umulmadık bir yerde insan kendine olan inancını kaybedebiliyor, bunun yansıması da vazgeçmek oluyor.

3. Bir konuya saplanıp kalmak

Yani bir türlü ilerleme kaydedememek, titiz, özenli olma kaygısına mükemmelliyetçilik de eklendiğinde iş akmaz oluyor, tıkanıyor, uzuyor hal böyle olunca da en iyisi vazgeçmek gibi geliyor.

4. Değişime direnmek

Değişim her yerde, hayatın içinde buna direnerek herhangi bir şeyde yol almak, ilerleme kaydetmek olası değil. Değişime direnen bir kişi vazgeçişin hazırlığını yapıyor demektir.

5. Gelecek korkusu

İnsanın hayatındaki en büyük korku belki de. Sadece vazgeçme konusunda değil alacağı her kararda, atacağı her adımda etkili bir korku. Buna direnenler başarıyı yakalıyor, esir düşenler ise vazgeçiyor.

6. Karşılaştığı problemlerin benzersiz olduğunu düşünmek

www.express.pk

Karşısına çıkan her sorunun sadece kendi başına geldiğini düşünmek belki de insanoğlunun en büyük hatalarından biri. Böyle düşündükçe bu özel sorunun çözümünün de mümkün olmadığını düşünmeye başlıyor ve vazgeçiyor.

7. Aşırı çalışmak

Sanki olumlu bir şeymiş gibi görünebilir ama içine girdiğiniz işi hayatınızın merkezine koyup, sadece ona vakit ayırmaya başladığınızda vazgeçme ihtimaliniz bitirme ihtimalinizden daha yüksek bir noktaya geliyor. Dengeye özen gösterin.

8. Başka şeyleri kaybediyormuş hissi

Hayatın geri kalanını kaçırdığı, ıskaladığı hissi insana bir kere geldi mi ondan kurtulmak pek kolay olmuyor. Bu da yine işi hayatın merkezine oturtmakla ilgili, her şeye zaman ayırın, hayatı kaçırdığınız hissine kapılmayın.

9. Başarısızlık korkusunun başarı azminin önüne geçmesi

Eğer başarı arzunuz, ya başaramazsam korkunuzun üstünde kalmazsa o işi tamamlamanız pek de olası değildir. Yine hassas bir denge problemi. Bu problemi çözemeyenlere bakın, vazgeçişi göreceksiniz.

10. Zayıflıklarını kabullenmek

Her insanın zayıf olduğu yönleri mutlaka vardır ve mutlaka bunlar bir yerlerde size engel olabilir. Ancak bunları düşünerek bir işe başlarsanız vazgeçme ihtimalinizi aklınızın bir köşesinde tutuyorsunuz demektir.

11. Geçmişe saplanıp kalmak

Her iş kendi şartları içinde değerlendirilir. Ama siz bu değerlendirmeyi yaparken geçmişten izler taşıyorsanız, geçmiş başarısızlıklarınızı baz olarak alıyorsanız kusura bakmayın ama baştan vazgeçmişsiniz demektir.

12. Hayattan beklentilerini yüksek tutmak

Bu hayat bana borçlu! düşüncesi sağlıklı bir düşünce değil. Hayat kimseye bir şey vadetmiyor, size borçlu olduğu hiçbir şey yok. Belki alacaklı olabilirsiniz ama bunu kendiniz almalısınız. Hayat versin diye beklerseniz vazgeçersiniz.

13. Başarısızlığı vazgeçmenin işareti olarak görmek

Yenil, hep yenil, daha iyi yenil sözü size bir şey ifade ediyor mu? Başarısızlıkla vazgeçmek için değil, tekrar başlamak için bir işaret olmalı.

14. Önünü görememek

Kendini nelerin beklediğini göremeyen, geleceği az buçuk kestiremeyen bir insan siste yol almaya çalışıyordur. Daha fazla kaybolmadan geri dönmek istemesi çok olasıdır. Oysa sis farlarını kullanarak sisten çıkmak mümkün. Geri dönmeden önce sis farlarınızı yakmayı deneyin.

15. Gücünün yetmeyeceğini düşünmek

Bir işi tamamlayacak güce sahip olmadığınızı düşünmeye başladığınız an yenilgiyi kabul etmişsiniz demektir. Vazgeçmenin kılıfı hazır yine.

Bonus - Kendisi için üzülmek

Bu sadece vazgeçme konusunda değil, hayatın tüm pratikleri için yanlış bir davranış. Kendisi için üzülen bir insandan sonuca ulaşmasını beklemek sizce de saçma değil mi?

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!