İnsanlar Neden Tıpkı Ayılar Gibi Kış Uykusuna Yatmıyor?

Soğuk kış sabahlarında, dışarı çıkmak yerine uzun bir uykuya dalmayı kim istemez ki? Ama neden biz insanlar, tıpkı ayılar gibi kış uykusuna yatmıyoruz?

Aslında cevap, evrimsel geçmişimizde saklı. Fakat bazı bilim insanlarına göre, gelecekte hibernasyon (kış uykusu) yapabilme ihtimalimiz hiç de uzak görünmüyor.

Kaynak

İnsanlar, evrimsel olarak kış uykusuna yatacak şekilde gelişmediler. Çok eski atalarımızın hibernasyon yapabildiğine dair bazı teoriler olsa da günümüz insanları bu yetiyi kaybetmiş durumda.

Colorado Üniversitesi’nden hibernasyon uzmanı Dr. Sandy Martin’e göre, bu kayıp evrimsel bir tercih olabilir. Hibernasyon, uzun süre metabolizmanın kapanması anlamına gelir ve bu süreçte üreme/hayatta kalma avantajı azalır.

Yani hibernasyonda olsaydık, ne üreyebilir ne de kendimizi yırtıcılardan koruyabilirdik

Martin, “Evrimsel açıdan, kış uykusu bir avantaj sağlamazdı. Torpor (metabolizmanın kapanması) ya da hibernasyon halinde olmak, sizi savunmasız bırakır ve diğer türlerin rekabeti karşısında zayıf düşmenize neden olur.” diyor.

Bilimsel araştırmalar, çok eski zamanlarda insanların atalarının hibernasyon yapabilme yetisine sahip olduğunu öne sürüyor. 2020 yılında yapılan bir çalışma, yarım milyon yıl önce yaşayan bazı insan atalarının aşırı soğuk koşullarda hayatta kalmak için kış uykusuna yatmış olabileceğini iddia etti.

Ancak bu bulgular kesin değil ve daha fazla araştırma gerekiyor.

Martin’e göre, tüm memelilerin ortak ataları hibernasyon yapabiliyordu ve bu yetenek belki de onları büyük kitlesel yok oluşlardan kurtardı. Bu yüzden bazı bilim insanları, hibernasyonun insanlar için genetik olarak hala mümkün olduğunu düşünüyor.

Ancak bu yeteneği tekrar aktif hale getirmek için bilimsel çalışmaların ilerlemesi gerekiyor.

Gelecekte insan hibernasyonu, özellikle tıp ve uzay keşiflerinde devrim yaratabilecek bir konu olarak karşımıza çıkabilir. Travma, hastalık ya da uzun uzay yolculukları sırasında metabolizmayı kapatıp vücudu korumak, bilim insanlarının hedeflerinden biri.

Martin, hibernasyonun insanoğlu için kaybedilmiş bir özellik olduğunu ve bilimsel gelişmelerle bu yeteneği yeniden kazanmamızın olası olduğunu söylüyor.

Ancak şu an için evrimsel olarak bu yetenekten yoksunuz ve kış aylarında ayılar gibi uzun bir uykuya dalmak sadece bir hayalden ibaret.

İlginizi çekebilir 👇🏻

Kedilerin Gözleri Karanlıkta Neden Telefon Flaşı Açmış Gibi Parlar?
Aslında Çok da Acımasız Değil: Bazı Hayvanlar Neden Kendi Yavrusunu Yer?
Manyak Bunlar: Kediler Neden Kapalı Bir Kapı Gördüğünde Delirmişçesine Miyavlıyor?
Başka Bir Yolu Yok muydu Diyeceksiniz: Erkek Zürafalar Çiftleşmeden Önce Dişinin Çişini Neden İçer?

Popüler İçerikler

Pendik'te Yürek Yakan Olay: Down Sendromlu Genç Kız, 40 Günlük Bebeği 6. Kattan Attı!
Sadece Boşanmak İstemiştim! Oğuzhan Uğur'un Mevzular Açık Mikrofon Programına Damga Vuran Cemile’nin Hikayesi
Numan Kurtulmuş’un "Anayasanın 3. Maddesi Değişebilir" Önerisi Büyük Tepki Topladı
YORUMLAR
15.10.2024

Ayılar çok tatlı, huzurlu uykuları olsun. Lakin bir önerim var ki, insan ayılar da yatsa kış uykusuna ortalık epey ferahlardı.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ