İnsanlar Neden Hep Kendilerine Zarar Verecek Toksik İlişkileri Tercih Ederler?

Toksik ilişkiler hepimizin başına dert olmuştur. Kendi ilişkiniz olsa da arkadaşınızın ilişkisi olsa da yapabileceği yıkımı birince elden tecrübe ettiğinize eminiz. Peki, insanlar neden inatla toksik ilişkileri tercih ederler?

Sürekli sizin için sağlıksız olduğunu bildiğiniz "kötü çocukları" ve toksik ilişkileri mi arzuluyorsunuz?

Aslında bu tarz ilişkilerin mental ve fiziksel sağlık için ne kadar zararlı olduğunu bilsek de bunun gibi toksik ilişkiler arzulayan birçok kişi vardır. Öncelikle bunun oldukça normal olduğunu söylemek ile başlayalım.

"You" "365 Gün" "The Notebook" gibi bugünün popüler filmlerinde bu tarz ilişkileri oldukça sık görüyoruz.

Genellikle filmlerde ve dizilerde toksik ilişkiler romantikmişcesine tasvir edilir. Böylece bu dizileri ve filmleri izleyen kişiler aşk ve arzu ile yanan çekişmeli bir ilişki arzulayabilir. Gerçekte ise bunun gibi ilişkiler oldukça zararlıdır ve özellikle uzun vadede zihinsel sağlığınıza çok kötü etkileri olabilir.

Peki, bazı insanlar kendilerine kötü olduğunu bilse de neden toksik ilişkileri tercih ederler?

Bunun olası birkaç açıklaması var.

1. Öncelikle böyle bir ilişki istemenizin gerçek kaynağının ne olduğunu bulmanız gerekiyor.

Bu isteğin sebebini anlamanız için bu arzunun nereden geldiğini bulmanız gerekir. Örneğin ebeveynleriniz, arkadaşlarınız, öğretmenleriniz ve sevdiğiniz televizyon karakterleri ile olan ilişkilerinizi düşünün. Bu ilişkilerin aradığınız aşk ile ortak bir yanı var mı?

2. Bilim insanlarına göre çocukken hissettiğiniz acıyı diğer ilişkilerinizde de aramanız mümkündür.

Özellikle, size çocukluğunuzdan beri acı ve sevginin bir arada geldiğini öğrettiyseler, bu tarz ilişkileri seçmeye biraz daha yatkın olacaksınız.

3. Çocukken, sevginin sürekli kontrol edilmesi gerektiğini öğrenmiş olabilirsiniz. Bu da aşkınızı sürekli olarak test etmeye devam etmeniz gerektiği hissini verir.

Yıkıcı bir ilişki, beraberinde gelen yoğun duygularla beraber sürekli bir mücadele ve test demektir. Küçükken sevginin sürekli test edilmesi gerektiğini öğrendiyseniz size zor bir zaman verecek ve sürekli aşkınızı test edecek ilişkileri tercih etmeniz daha olası olacaktır.

4. Ayrıca gençken hislerinize nasıl karşılık aldığınız da önemli.

Eğer gençken hislerinize karşılık bulamadıysanız ve sürekli yalnız hissettiyseniz daha sonra diğerlerini kabul etmeniz de daha zor olacaktır. Belki de kendinizi tamamen başkasına teslim etmekte zorlanıyorsunuzdur ve bu da kısa vadeli yükselişlere sahip olan toksik ilişkileri seçmenize neden oluyordur.

5. Terk edilme korkusu veya bağlılık korkusu da buna sebep olabilir.

Bu yüzden sürekli bir mücadele içerisinde olacağınız toksik ilişkiler sizi daha güvenli hissettiriyor olabilir.

6. Kendinize sorabileceğiniz bir diğer soru da gerçek aşk tanımınız ne olduğudur.

Örneğin, sağlıklı bir ilişki içinde olmanın tutku ve heyecanı öldürdüğünü mü düşünüyorsunuz? Şimdiye kadar ki ilişkileriniz hep toksik ise nazik ve saygılı bir ilişkinin ne kadar heyecan verici olabileceğini bilmiyor da olabilirsiniz.

7. Çok mu sabırsızsınız?

Bazı durumlarda, toksik ilişkilerden alışık olduğunuz o tutkulu aşamaya ulaşmanız biraz zaman alabilir. Güvenebildiğiniz masum bir ilişkiye sahip olmak toksik bir lişkiye göre daha yavaş ilerleyebilir. Hislerinize zaman vermeniz ve karşınızdaki kişi ile yavaş ilerlemeniz gerekebilir.

8. Belki de kendinizi değerli hissetme ihtiyacı duyuyorsunuz.

Toksik ilişkiler, genellikle kendimizi değerli hissetme ihtiyacımızın bir sonucudur. Belki de partnerimizin sürekli ihtiyaçlarımızı karşılamasını veya bize düşmanca davranmasını bekliyoruz. Bu tür bir davranış, genellikle bizi daha çok değerli hissettirir. Ancak oldukça sağlıksız bir ilişki modelidir.

9. Geçmiş travmalarınız yüzünden toksik ilişkileri seçiyor olabilirsiniz.

Birçok kişi, geçmiş travmaları nedeniyle toksik ilişkileri tercih eder. Özellikle, aile içi şiddet veya istismar gibi deneyimler, bizi toksik ilişkileri normalleştirmeye ve bu tür ilişkileri aramaya yönlendirebilir.

10. Toksik ilişkilerin verdiği heyecana bağımlı olmuş olabilirsiniz

Bazı insanlar, toksik ilişkilerin getirdiği duygusal yoğunluğa bağımlı olabilirler. Bu tür bir ilişkide, her an her şey olabilir ve bu da adrenalin seviyelerinin sürekli yüksek kalması demektir. Bu hissiyat, bir tür bağımlılık yaratabilir ve bu tür ilişkiler daha cazip gelebilir.

11. Kendinizi yetersiz hissediyor olabilirsiniz.

Kendimizi yetersiz hissettiğimiz zamanlarda iyi hissetmek, kabul edilmek ve değerli hissetmek için birini bulmak isteriz. Ancak, bu arayışlar genellikle toksik ilişkilere yol açabilir ve bu ilişkiler genellikle bizi daha da yetersiz hissettirir. Böylece içinden çıkamayacağınız bir döngü oluşmuş olur.

12. Sağlıklı bir ilişki nasıl gözüküyor biliyor musunuz?

Bazı insanlar, sağlıklı ve toksik ilişkiler arasındaki farkı anlamazlar. Onlar için, tüm ilişkiler zorludur ve çatışmalarla doludur. Bu tür insanlar genellikle, toksik bir ilişkinin 'normal' olduğunu düşünür ve bu nedenle bu tür ilişkileri tercih ederler.

İlginizi çekebilir:

Hanımcı Erkeğin Tanımını Yaparken Hem Kahkaha Attıran Hem de Hepimizi Aydınlatan Kişiler
Eşlerinden Sır Gibi Sakladıkları Birbirinden Tuhaf Gerçekleri İtiraf Ederek Hepimizin Kanını Donduran 15 Kişi
Teknoloji Çağında Aşk: Amerikalı Kadın Yapay Zekayla Oluşturduğu ve 'Eren Kartal' Adını Verdiği Adamla Evlendi

Popüler İçerikler

Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Zeynep Sönmez'den İlk WTA Şampiyonluğu Geldi
DEM Partili Batman, Mardin ve Halfeti Belediyelerine Kayyum Atandı